Nadal kinevette, Djokovics nem hagyta annyiban: top 10 pillanat a nagy teniszrivalizálásból

Immár nem kell óvatoskodni: Rafael Nadal maga is bejelentette, hogy az év végén befejezi pályafutását. Ez egyben azt is jelenti, hogy a tenisz történetének legnagyobb párharca, Rafael Nadal és Novak Djokovics rivalizálása is lezárul. A párharc Szaúd-Arábiában még kap egy búcsúmeccset, ami vélhetően tartogat néhány látványos és érzelmes pillanatot. Összeállításunkban felidézzük Nadal és Djokovics hatvan hivatalos meccsből álló rivalizálásának kulcspillanatait.

2024. 10. 19. 5:45
Tennis legend Rod Laver (C) poses with runner up Rafael Nadal of Spain (R) and winner Novak Djokovics of Serbia (L) after the men's final match on day 14 of the 2012 Australian Open tennis tournament early on January 30, 2012.  Djokovic won the championship 5-7, 6-4, 6-2, 6-7, 7-5.          IMAGE STRICTLY RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE      AFP PHOTO / PAUL CROCK (Photo by PAUL CROCK / AFP) Grand Slam
Novak Djokovics és Rafael Nadal a valaha volt leghosszabb Grand Slam-döntő után Fotó: AFP/PAUL CROCK
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rafael Nadal és Novak Djokovics szombaton Szaúd-Arábiában, a Six Kings Slam nevű bemutatótorna harmadik helyéért csap össze. Mivel Nadal novemberben, a Davis-kupában lezárja a karrierjét, ott pedig a szerb nem lesz érdekelt, minden bizonnyal utoljára láthatjuk egymás ellen a pályán a tenisztörténelem két legeredményesebb férfi játékosát. A huszonkétszeres Grand Slam-bajnok Nadal és a huszonnégyszeres GS-győztes Djokovics rivalizálása hatvan hivatalos mérkőzésből állt, ezek közül idézünk fel top 10 jelentős pillanatot.

TENNIS : Roland Garros 2020 - 12/10/2020 Novak Djokovics Rafael Nadal Grand Slam tenisz
Novak Djokovics és Rafael Nadal utolsó egymás elleni Grand Slam-döntőjük, a 2020-as Roland Garros fináléja után (Fotó: Reuters/Panoramic)

1. Nadal kinevette Djokovicsot

A húszéves Rafael Nadal 2006-ban címvédőként simán jutott be a Roland Garros elődöntőjébe, miután tizenkilenc éves ellenfele, Novak Djokovics két 6:4-re elveszített játszma után feladta a negyeddöntőt. A szerb a vereség után meglepő nyilatkozatot tett:

– Én irányítottam, minden rajtam múlt. Mindenki azt mondja, hogy salakon ő a legjobb és verhetetlen, de ma rájöttem, hogy igenis verhető.

Kevesen gondolták akkor, hogy a világranglistán aktuálisan 63. helyen jegyzett szerb később valóban legyőzi a Roland Garros salakján Nadalt. Maga a spanyol sem bírta visszafogni a nevetését, amikor szembesítették a szerb tinédzser arrogánsnak ható nyilatkozatával.

– Ha ő ezt mondta, akkor nekem már nem kell válaszolnom – mondta Nadal, akiről egészen 2009-ig csak egyre inkább úgy tűnt, hogy valóban verhetetlen a Roland Garroson.

 

2. Nadal meccslabdákról fordított Djokovics ellen

A párharc első éveiben Nadal dominálta a párharcot, a 2009-es madridi elődöntő után már 14-4 volt az örökmérlege Djokoviccsal szemben. Ez a bizonyos madridi elődöntő azonban minden volt, csak sima siker nem: Nadal szetthátrányból két tie break megnyerésével, meccslabdákat hárítva fordított.

A meccs négy óra három percen át tartott, ez volt a leghosszabb két nyert szettre vívott meccsük.

 

3. Ki minden idők legjobbja? Federer, Nadal vagy Djokovics?

Hosszú éveken át ez volt a teniszrajongók kedvenc témája, különösen akkor, amikor Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovics egyaránt húsz Grand Slam-győzelemnél járt. Djokovics viszont már meglepően korán állást foglalt Nadal mellett, a 2011-es Indian Wells-i finálé után minden idők legnagyobbjaként méltatta az általa legyőzött Nadalt.

Pedig a számok ekkor még aligha szólhattak a spanyol mellett, kilenc Grand Slam-trófeájával messze el volt maradva a már éppen csúcstartóvá vált Federer (15) mögött, s kettejük között álltak olyan klasszisok az egyik legfontosabb mutatóban, mint Pete Sampras (14), Björn Borg vagy Rod Laver (11-11). Ami esetleg Nadal mellett szólhatott, hogy ekkorra, huszonnégy évesen már teljesítette a karrier Golden Slamet, azaz minden GS-tornáról és az olimpiáról is volt legalább egy végső sikere, ezt előtte csak Andre Agassi vitte véghez.

Djokovics kétszeres GS-bajnokként szóba sem jöhetett még akkor, 2011 viszont az ő éve volt, Nadalt például mind a hat meccsükön legyőzte, köztük a wimbledoni döntőben, amely után a szerb először állt a világranglista élére. S végül idén ő is követte Agassit és Nadalt az olimpiai aranyérem megszerzésével, de Nadal már az ötkarikás siker előtt, Djokovics huszonnegyedik Grand Slam-trófeája után kijelentette, hogy nincs értelme a vitának, Djokovics a történelem legjobbja.

 

4. Minden idők leghosszabb Grand Slam-döntője

Djokovics a 2011-es évével felemelkedett Federer és Nadal mellé, a 2012-es Australian Open pedig már egymás után a harmadik Grand Slam-torna volt, amelyen Djokovics–Nadal volt a finálé párosítása.

Ebből lett öt óra, ötvenhárom perccel minden idők leghosszabb GS-döntője, és egy újabb Djokovics-siker. Mindketten ezt a mérkőzést tartják életük legfizikálisabb összecsapásának, s Nadal évekkel később ezt választotta a kedvenc Australian Open-meccsének, nem azt a döntőt, amelyet, egyébként szintén nagy csatában ő nyert meg Federer ellen.

 

5. Ha Párizs, akkor Nadal

Nemcsak Rafael Nadal karrierjének, hanem a Djokovics elleni párharcának is a Roland Garros a legfontosabb helyszíne. 2012-ben a három elveszített Grand Slam-döntő után a negyediket már megnyerte Djokovics ellen, ám még emlékezetesebb az egy évvel későbbi elődöntőjük.

A szerb a döntő szettben már a győzelem kapujában volt, amikor egy agyonnyert pont befejezése közben hozzáért a hálóhoz. Nadal fordított, majd visszautalt a fenti, ausztráliai meccsükre, mondván: most ő volt a soros, hogy a sírból megmentsen egy meccset riválisa ellen.

 

6. Amikor Nadal arcon ütötte Djokovicsot

2013-ra keménypályán már egyértelműen Djokovics számított esélyesebbnek Nadal ellen. Azon a nyáron azonban a spanyol nem tudott hibázni Észak-Amerikában: egymás után megnyerte a Canadian Opent, a Cincinnati Masterst, majd a US Opent is, a háromból két döntőben a szerbet legyőzve.

A montreali döntő hozta a párharc talán legfeszültebb pillanatát, amikor a döntő szett elején Nadal tiszta erőből arcon ütötte labdával a hálónál álló Djokovicsot. A szerb nem fogadta el riválisa elnézéskérését. 

Hosszan azért nem tartott a harag, mire véget ért a meccs, a hálónál már meg tudták beszélni az esetet.

 

7. Djokovics átveszi a vezetést Nadal ellen

Kevesebbet felidézett a meccs a 2016-os dohai fináléjuk, a rivalizálás történetének legrövidebb meccse. Djokovics 1 óra 13 perc alatt lerendezte a finálét, mindössze három játékot veszített.

Hogy kerül mégis a listánkra a mérkőzés? Djokovics ezzel a sikerrel vette át a vezetést Nadal ellen (24-23) az örökmérleget tekintve, amelyet utána már ki sem engedett a kezéből (31-29).

 

8. Djokovics Nadal ellen tért vissza a csúcsra

Djokovics és Nadal mindketten számos rekordot tartanak. A legfontosabbak (legtöbb Grand Slam-siker, legtöbb hét a világranglista élén) a szerb neve mellett állnak, Nadal viszont 2005 és 2023 között 912 héten át állt folyamatosan a legjobb tíz között a rangsorban.

Djokovicsnak hasonló szériára nem volt esélye, 2017-et sérülten, a rangsor tizenkettedik helyén fejezte be, s hiába tért vissza a pályára 2018 elején, Wimbledont már csak a huszonegyedik helyről várta, úgy, hogy több mint két éve nem nyert Grand Slam-tornát.

Wimbledonban viszont Djokovics visszatért a csúcsra, s a kulcsmeccs a Nadal elleni, öt és negyed órás elődöntő volt. Djokovics sikerhalmozásának második félideje elkezdődött, a 2018-as wimbledoni csata óta ugyanúgy tizenkét Grand Slam-finálét nyert meg, mint előtte.

 

9. Djokovics és Nadal tökéletes teniszmeccse

2021-ben, a szigorú Covid-protokollok idején előfordult, hogy a kijárási tilalom miatt teniszmeccseket nézők előtt kezdtek meg, de üres lelátók előtt fejeztek be.

A Roland Garros elődöntőjében viszont Novak Djokovics és Rafael Nadal lejátszották azt a találkozót, amelyet Andy Murray tökéletesnek nevezett, s hiába kellett volna a járvány miatt hozott szabályok alapján hazaküldeni a nézőket, a szervezők ezen a találkozón ezt egyszerűen nem tehették meg.

Végül Djokovics négy játszmában nyert, majd megnyerte a döntőt is, amivel akkor ő lett az Open-éra első játékosa, aki mind a négy GS-trófeát legalább kétszer megnyerte.

 

10. Nadal vs. Djokovics: kié az utolsó szó?

Nadal kevesebb mint egy évvel később követte Djokovicsot a dupla karrier Grand Slammel, majd a Roland Garroson megszerezte utolsó, huszonkettedik GS-trófeáját, amivel akkor csúcstartó volt.

Párizsban Nadal Djokovicsnak is visszavágott, ezúttal a negyeddöntőben. Ez volt az utolsó egymás elleni meccsük Grand Slam-versenyen, s ha csak a négy nagy tornán vívott mérkőzéseiket vesszük figyelembe, a mérleg 11-7 Nadal javára.

Az utolsó szó tehát Grand Slameken Nadalé lett, idén viszont szintén a Roland Garros-teniszközpontban, de ezúttal az olimpián Djokovics még egyszer legyőzte Nadalt.

+1. Djokovics és Nadal közös veresége

A Laver-kupa 2017-es elindítása óta láttunk már néhány furcsa párost összeállni a világ legjobb játékosaiból, ám Rafael Nadal és Novak Djokovics sokkal korábban játszott egymás oldalán: 2010-ben, Kanadában.

Hiába a félelmetesnek tűnő felállás, Milos Raonic és Vasek Pospisil révén hazai győzelem született. Ma már Pospisil Djokovics legfontosabb szövetségese a teniszezők öt éve alapított érdekvédelmi szervezetében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.