Új szelek fújnak a Unitednél: a negatív csúcs is rekord

Évente egy trófeával bővíti a Manchester United gyűjteményét Erik ten Hag, mégsem lehet azt mondani, hogy a 2022 nyara óta tartó házasság sikertörténet lenne. A holland tréner kirúgásáról szinte a kinevezése óta cikkeznek, de eddig minden utolsó meccset követett egy utolsó utáni. A napokban éppen egy hétórás válságértekezletet élt túl Ten Hag, annak ellenére, hogy a rekordbajnok sosem volt ilyen mélyen a Premier League-ben.

2024. 10. 13. 6:55
Jelen állás szerint november közepéig Ten Hag lesz a United edzője
Jelen állás szerint november közepéig Ten Hag lesz a United edzője Fotó: AFP/ADRIAN DENNIS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta Sir Alex Ferguson 2013-ban bajnoki címmel elköszönt a Manchester Unitedtől és a labdarúgástól, azóta a rekordbajnok még csak közelében sem járt az aranyéremnek. Persze ha szigorúan csak a számokat nézzük, akkor kétszer is második lett a csapat az angol élvonalban, ám a 2017–2018-as idényben 19, három évvel később tizenkét ponttal maradt el a győztes Manchester Citytől a José Mourinho, majd Ole Gunnar Solskjaer irányította gárda.
Ferguson közvetlen utódja, David Mo­yes egy hetedik hellyel nyitott a Pre­mier League-ben, még csak az idény sem ért véget, amikor megköszönték neki a munkáját. A következő közel egy évtizedben ennél lejjebb nem süllyedt a United, egészen a legutóbbi idényben elért nyolcadik helyig.

De mint kiderült, ennél is van lejjebb. Ugyan ítéletet még nem mondhatunk erről az évadról, hiszen csak hét forduló zajlott le, azt megállapíthatjuk, hogy 

ennél ramatyabb szezonkezdetük még nem volt a manchesterieknek a PL 1992 óta íródó történetében. Tavaly ilyenkor kilenc ponttal álltak a Vörös Ördögök, hét meccs után az sem volt dicséretes teljesítmény, most sikerült alulmúlniuk önmagukat, és csak nyolc pontot kapartak össze, ezzel tizennegyedikek. Két győzelmük mellé két döntetlen és három vereség társul, köztük olyan pofonok, mint a Liverpool és a Tottenham Hospur elleni hazai 3-0-k.

Utóbbi találkozó után az a hír járta, hogy a klub vezetősége ultimátumot adott Erik ten Hagnak, miszerint ha a következő két meccsen nem szerez hat pontot a United, szedheti a sátorfáját. Nos, a Porto elleni Európa-liga-mérkőzést 2-0-s vezetésről majdnem elbukták az angolok, Harry Maguire 91. percben szerzett góljának köszönhetően lett 3-3 a végeredmény, majd az Aston Villa vendégeként csak a sárga lapokat gyűjtötték az ördögök, a gólokkal adósak maradtak, 0-0-val zártak, azaz a lehetséges hat pontból kettőt vittek haza.

Ahogy a United, Bruno Fernandes is a mélyponton van
Ahogy a United, Bruno Fernandes is mélyponton van Fotó: Miguel Riopa

Ehhez képest továbbra is Erik ten Hagnak hívják a Manchester United menedzserét. Pedig a klub vezetősége kedden hét órán keresztül ülésezett, de az arcpirító eredmények ellenére sem menesztették a holland trénert.

Ten Haggal trófeákat nyer a United

Ten Hag nagy elégedettségére. Az 54 éves edző sokszor hangoztatta már, hogy csak egy-egy idény befejeztével kellene megítélni a munkáját, amire egyébként nem is lehet panasz, hiszen a Ferguson-éra óta ő azon kevés manchesteri edző egyike, aki egyáltalán nyert valamit. Louis van Gaal egy FA-kupa-győzelmet tudott felmutatni, őt 2016-ban José Mourinho követte, aki az Angol Szuperkupában diadalmaskodott, emellett az Európa-ligában és a ligakupában is sikerre vezette a csapatát.

Ten Hag az első idényében a ligakupát nyerte meg, majd májusban az FA-kupa is a Unitedé lett. Minden bizonnyal utóbbi reménysugár mentette meg Ten Hag állását, hiszen addigra már hónapok óta biztosra vette a kirúgását az angol sajtó. A győzelem viszont nemcsak megmentette őt, hanem 2026-ig szóló szerződéshosszabbítást is ért.

A holland edzőbe vetett bizalom azért is meglepő, mert Ferguson távozása óta – a Chelsea-hez hasonlóan – a Manchester United is úgy cserélgeti az edzőit, mint a játékosok a zoknijaikat.

Talán most Ten Haggal a jelenleg domináló csapatok példáját követik, amelyek nem váltogatják a menedzsereket, inkább megvárják, amíg beér az edzők munkájának gyümölcse (a legutóbbi pletykák szerint a novemberi válogatottszünet előtt nem váltják le a hollandot). Jürgen Klopp a döntőkben rendre elhasalt, három évbe tellett, mire először tró­feát szállított a Liverpool vitrinjébe. Ten Hagnak néhány hónap is elég volt ehhez. Más kérdés, hogy Klopp megérkezése után azonnal látszott a fejlődés a Liverpoolon, a Unitedről minden elmondható, csak az nem, hogy fejlődne.

A csapatba ölt eurómilliók ellenére sem.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.