idezojelek

Hídsors

Karácsony Gergely azt reméli, hogy 2023-ban Budapest megalakulásának 150. évfordulóját a felújított Lánchíd átadásával is ünnepelhetik majd.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

A Lánchídról beszélt a főpolgármester egy minapi sajtótájékoztatón. Karácsony Gergely azzal állt elő, hogy reméli, 2023-ban Budapest megalakulásának 150. évfordulóját a felújított Lánchíd átadásával is ünnepelhetik majd. Bejelentése erős optimizmust sugall, hisz amilyen botrányosan kezdődött a felújítás – késés, új szakvélemény, magasabb költségek stb. –, épeszű ember az átadás időpontjára sem venné be a ciánkálit. Ahogyan arra sem, hogy az ünnepség idején Karácsonynak hívják-e még a városvezetőt. (Egy kommentelő: „Biztos, hogy hídátadást mondott ez az ember? Nem hídeladást…?”)

Nem tudok szabadulni a Lánchidat övező szomorú históriáktól. Kezdve azzal, hogy megálmodója, gróf Széchenyi István sosem mehetett át rajta, szegény. (Ellenben 1848 nyarán, az építkezés legvégén, amikor az utolsó beemelendő elemet tartó csigasor vonólánca a munkahíddal együtt leszakadt, kis híján maga is odaveszett; sokadmagával a hömpölygő folyóba zuhant.) Az is igazságtalan a sorstól, hogy a csodálatos építményt 1849. november 20-án (ma 172 éve) az a Julius Haynau avatta fel, aki pár héttel korábban Aradon még bitókat ácsoltatott. De még ez sem volt elég! Száz évre rá, 1949-ben, a második világháborúban lebombázott híd újjáépített változatának átadóünnepén egy másik alja ember, Rákosi Mátyás mondta az avatóbeszédet.

Nem ezt érdemelte volna a sorstól a legnagyobb magyar, akinek még arra is bő másfél századot kellett várnia a hálátlan utókortól, hogy végre az ő nevét kapja a Lánchíd pesti lábánál elterülő tér. Az a tér, amelynek szélén is az ő épülete, a Magyar Tudományos Akadémia áll.

Szegény Széchenyi! Szegény Lánchíd!

Borítókép: Lánchíd (Fotó: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Kiszabadulhatunk a kalodából

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.