idezojelek

Kádárt is legyőzte

Aki kételkedik abban, hogy a szélsőbal és a szélsőjobb egy tőről fakad, elég, ha a Molotov–Ribbentrop-paktumra gondol.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Kovács Tamás

Aki kételkedik abban, hogy a szélsőbal és a szélsőjobb egy tőről fakad, elég, ha a Molotov–Ribbentrop-paktumra gondol, esetleg megnézi a Terror Háza Múzeum átöltözőszobáját. Netán csak elmereng Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter szenvedélyes kézfogóján. De nézhetjük a párhuzamot áldozati oldalról is: Mindszenty József bíboros-hercegprímást nemcsak a kommunisták küldték rács mögé, de korábban a nyilasok is börtönbe zárták. Ugyanez a kettős kálvária várta a felvidéki grófot, Esterházy Jánost is.

Bár hasonló utat járt be, szerencsésebbnek mondhatta magát a száz éve született Horváth János, akinek tegnap szentelték fel a síremlékét a cecei református temetőben. A két éve elhunyt országgyűlési képviselőt, Szerb Antal tanítványát 1944-ben a nemzeti függetlenségi mozgalomban betöltött szerepéért a nyilasok halálra ítélték, ám sikerült megszöknie a börtönből. Egy évre rá már kisgazda nemzetgyűlési képviselő (angyalföldi körzetében Kádár Jánost győzte le), de hamarosan ő is a kommunisták útjába került, az elhíresült Magyar Közösség-perben koholt vádak alapján kényszermunkára ítélték, és megfosztották mandátumától. A forradalom leverése után előbb az Egyesült Államokba emigrált, s a Columbia Egyetemen végzett tanulmányai után előbb az intézmény oktatója, majd a Butler Egyetem közgazdászprofesszora lett. Innen tért haza, hogy aztán tizenhat éven át a Fidesz országgyűlési képviselőjeként szolgálja a nemzetet. „Nem kerestem sohasem a közéletet, csak láttam, meghallgattam és mondtam dolgokat” – emlékezett vissza 2010-ben az Országgyűlés korelnökeként. „Az emberek hívtak, s én mentem.”

Borítókép: Raffay Dávid szobrászművész, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője és L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója (balról jobbra) a száz éve született Horváth János, az Országgyűlés volt korelnöke domborművének avatóján a Fejér megyei közéleti panteonban, Kápolnásnyéken 2021. november 5-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.