idezojelek

Gombóc a torkunkban

Régi adósságunk a monumentális alkotás, Attila hun király emlékezete.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Attila hun király öt méter magas mészkő szobra péntek óta az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark bejárata előtt áll. Régi adósságunk a monumentális alkotás, Attila emlékezete. Pár száz méterrel odább, a romkert melletti magaslaton Árpád és vezérei is várták már a nagy elődöt.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ciráki F. György által megálmodott roppant alkotást Bethlen Farkas, a Julianus Barát Alapítvány elnöke és Petró Attila mecénás támogatásával Parlag István szobrászművész faragta életre. Utóbbi hangja megcsuklik a nyitóünnepség mikrofonjánál – igaz, mi is gombócot érzünk a torkunkban. Kásler Miklós exminiszter-szónoktól megtudjuk, miért. „Az ősi szellemiség mint a búvópatak összetartja a nemzetet. Bár a Nyugat szerves része vagyunk, a keletről jött mély identitásunk ott lappang bennünk.” Ne szégyelljük „hunságunkat” – ellenkezőleg! Ciráki orvosdoktor, a szobor ötletgazdája úgy látja, csöppet sem véletlen, hogy Attila elfeledett szereplője az egyetemes históriának. Hisz kinek állna érdekében, hogy kiderüljön testvérnépünk nagysága, évezredes múltja, meg hogy rokonok vagyunk az ókori történelem egyik legmarkánsabb népével? A magyarságnak és elődeinek múltját makacs következetességgel sározzák ma is a határon túl (sőt, innen is).

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök „útravaló” szavakkal áldotta meg a szobrot: – Akkor lehetünk magyarok és keresztények, ha tudatosan megismerjük gyökereinket, és mi is gyakoroljuk azokat az erényeket, amelyeket Attila testesít meg nekünk.

Sokan hisszük még a legendát (?): Attila koporsója itt rejtőzik, valahol a Tisza mélyén.

Borítókép: Attila szobrának avatása (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.