idezojelek

Eurókór

A kóros eurózás különösen a DK-nál figyelhető meg, nagyasszonyuk, Árnyék Klára évek óta ebben szenved.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Megelégelvén az ellenzék végtelenített eurónyavalygását – Mikor vezeti be már végre az Orbán-kormány? –, Matolcsy György jegybankelnök minap a közrádióban elmagyarázta: Magyarországnak 2030 előtt még csak fontolgatnia sem szabad az euró bevezetését, mert a csatlakozás a gazdaság megfelelő felkészültsége nélkül könnyen visszaüthet. Majd akkor lesz időszerű, amikor a fejlettség eléri az uniós átlag kilencven százalékát. Addig viszont – tette hozzá – érdemes kihasználni azt a rendkívüli mozgásteret, ami az MNB rendelkezésére áll. A kóros eurózás különösen a DK-nál figyelhető meg, nagyasszonyuk, Árnyék Klára évek óta ebben szenved. Minden létező fórumon szajkózza: euró nélkül óriási versenyhátrányba kerül az ország. Dávid Ferenc, a Gyurcsány-párt árnyékminisztere pedig nemrég azt írta, hogy a magyarok kétharmada pártolja az euróbevezetés és a forint lecserélésének gondolatát. (Forrásmegjelölést ugyan nem biggyesztett a „kétharmadhoz” – talán Pulai Publicus Intézete mérte ezt is –, de ez nem zavarta különösebben, gond nélkül levonta a konzekvenciát: „A magyar polgárok tehát európártiak”.)

Amennyire visszaemlékszem, az első Orbán-kabinet 2002-ben a feltöltött államkassza kulcsával együtt adta át a kormányzást az MSZP–SZDSZ-nek; három éven belül jöhetett volna az euró. Vajon miért nem vezették be? Csak nem azért, mert Láriferi az ámokfutásával csődközelire gatyásította a gazdaságot?

Egy kis történelem. Talán nem véletlen volt az 1848-as 12 pont egyike a „Nemzeti bank”. Az eltökélt akarat a független nemzeti pénzre. Talán Klárika is hallott már a Kossuth-bankóról…

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Dobrev Klára (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.