idezojelek

Térképcsinálók

Míg a nácik bukásával a nemzetiszocialista rendszer bűnei megismerhetővé váltak, a máig eleven kommunizmus gaztettei árnyékban maradhattak.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Ma, augusztus 23-án Európának nincs sok oka ünnepelni. 1939-ben e napon írták alá Moszkvában a hírhedt Molotov–Ribbentrop-paktumot, amelynek titkos záradékában Németország és a Szovjetunió a lerohant Lengyelország mellett fél Európát is felosztotta egymás közt. 

Aki addig kételkedett abban, hogy a szélsőbal és a szélsőjobb egy tőről fakad, csattanós választ kapott.

 Ám míg a nácik bukásával a nemzetiszocialista rendszer bűnei megismerhetővé váltak, a máig eleven kommunizmus gaztettei árnyékban maradhattak. A finom Nyugat számára a totalitárius diktatúra csupán a nácizmust jelenti – a kommunizmussal nem volt találkozásuk, arra megengedőn legyintenek… 

Talán ha Párizst is Sztálinék „szabadítják fel”, és feledkeznek ott negyven évig, árnyaltabban látnák a kérdést.

 De mert nem így történt, a „mértékadó” Nyugat az igazságnak csupán a felét ismeri. A másik feléről csak papol.
Számunkra az öt évvel későbbi, 1944-es augusztus 23-a is emlékezetesre sikerült. E napon jelentette be I. Mihály román király, hogy országa mostantól átáll a szovjet oldalra – katonái nem sokat problémáztak, ettől kezdve már a korábbi szövetségeseiket, a magyarokat és a németeket lőtték. Ilyen egyszerűen történt. Három nappal az átállás után már magyar földön nyomult előre a köpönyegforgató román ármádia.

A hála persze nem maradt el.

 A világháborút lezáró párizsi békekongresszus úgy határozott: Románia megtarthatja – „visszakaphatja” – a még Trianonban megítélt koncot. Huszonhat történelmi magyar vármegyét abból a Regnum Marianumból, amelynek alapítójára, Szent Istvánra épp a minap emlékeztünk.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Molotov szovjet külügyminiszter aláírja a paktumot, jobbra a háttérben Sztálin áll (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.