Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

idezojelek

Könyvtáros kis hibával

Az alultájékoztatott utókor számára Szabó Ervin a fővárosi könyvtárhálózat nemes lelkű megszervezője.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Ágoston Balázs Rendet akarunk Budapesten! című tegnapi cikkében egyebek mellett azt javasolja, közterületek, intézmények ne viseljék kommunisták nevét. „[…] a fővárosi könyvtárhálózat sem viselheti tovább a gróf Tisza István ellen merényletet tervezgető bolsevik terrorista, Szabó Ervin nevét.” Csatlakozom. (Nekem a máig utcanév-tulajdonos Frankel Leó, a párizsi kommün minisztere a „kedvencem”, aki annak idején ­amiatt sajnálkozott, hogy visszavonulásuk közben elmulasztották levegőbe röpíteni a templomokat és a palotákat.)

Pápa önkormányzata néhány éve lakossági kezdeményezésre Tisza Kálmán nevét adományozta a korábbi Szabó Ervin utcának. Gróf Tisza Kálmán, a 19. század meghatározó politikusa – 15 évig Magyarország miniszterelnöke – több mecénási szállal is kapcsolódott a városhoz. Szabó Ervin viszont csak annyiban, hogy mint vezető bolsevik ideológus megpróbált rávenni egy kommunista leányt Tisza fiának, gróf Tisza István miniszterelnöknek a meggyilkolására.

Más kérdés, hogy a merénylet a kormányfő lemondása miatt elmaradt; a későbbi, „sikeres” merényletet pedig már nem az anarchista könyvtáros szervezte, merthogy 1918-ban – ma 105 esztendeje – elhunyt.

Az alultájékoztatott utókor számára Szabó Ervin a fővárosi könyvtárhálózat nemes lelkű megszervezője. Ám érdemes lenne megvizsgálni Szabó életművét: létrehozott-e akkora értéket, ami indokolná ezt az örökre szóló elismerést. Mondjuk, vannak-e hasonló érdemei, mint gróf Széchényi Ferencnek, akinek a nevét a másik országos könyvtár őrzi. Amit mellesleg – a Nemzeti Múzeummal egyetemben – ő (gróf Széchenyi István édesapja) építtetett. Vagy csak könyvtárt és merényletet szervezett?

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Levél egy volt barátomnak

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Globalista diktatúra Európában

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Új politikai korszak a választás után

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Magyar Péter kártyavára szépen lassan kezd omladozni

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.