idezojelek

Egy hosszú október

A bitó alatt csak ennyit szólt: „Hazámért ezt is szívesen!”

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: MTI/MTVA

Négy nappal az aradi tábornokok kivégzése után Pesten, az Újépület melletti fapiacon, nagyjából ugyanott, ahol október 6-án sortűz oltotta ki gróf Batthyány Lajos miniszterelnök életét, két frissen ácsolt bitófa várt az eltaposott szabadságharc újabb mártírjaira. Csány László és báró Jeszenák János a nemzet legelejéhez tartozott. 

A hatvanéves Csány már a reformdiétákon is részt vett, a harcok kezdetén pedig a nemzetőrség egyik fő szervezője lett, majd teljhatalmú kormánymegbízott, végül a Szemere-kabinet minisztere az összeomlásig.

 Batthyány után ő volt a legmagasabb rangú polgári vezető, akit Haynau kivégeztetett. „Száműzhette volna magát, hogy megmenthesse életét – írta róla a kortárs Pálffy János. – Ő nem tette. Ő tudta, hogy minden nagy és szent ügynek vértanúkra van szüksége.” A bitó alatt csak ennyit szólt: „Hazámért ezt is szívesen!” Mártíromságát Faludy György is megörökítette: 

…A miniszter, / bár hívták, maradt egyedül. / – Az Aldunán – szólt – mély a gázló, / s vénember már nem menekül. / Leszek bitófán harci zászló, / ha sorsom ezt így rótta ki – / s habár magyar volt Csány László, / úgy halt meg, mint egy római.

Jeszenák báró (a felvidéki Esterházy János dédapja) sem kért kegyelmet. Pozsonyi sírján Gyulai Pál verse emlékezteti az utókort: 

Szerette hazáját szívvel, szóval, tettel; / Védte szabadságát híven, becsülettel. / Áldozott, szenvedett, jutalmát nem kérte, / S nem küzdhetve többé, vérpadon halt érte.

Aradon is folytatódott a véres ősz. 1849. október 25-én Kazinczy Lajos ezredes, Kazinczy Ferenc legkisebb fia követte a tizenhármakat. És akikről még nem tud a história…

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Budapesten, 2023. október 6-án katonai tiszteletadással ünnepélyesen felvonják, majd félárbócra engedik a nemzeti lobogót az aradi vértanúk kivégzésének 174. évfordulóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.