idezojelek

Maglód Katonája

Nem véletlen, hogy a bronzalkotás ünnepélyes avatására ­március ­23-án kerül sor: 1848-ban ezen a napon mutatta be a Pesti Magyar Színház Katona József halhatatlan művét. 

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
2024. 03. 23. 6:25
Fotó: Szigetváry Zsolt

A Pest vármegyei Maglód lokálpatriótái büszkék arra, hogy Katona József Bánk bán-kéziratát 1913-ban – hatvanöt évnyi hányattatás után – egy helybeli vasutas, bizonyos ifjú Katona József állomásfőnök, az író távoli rokona találta meg valahol Kecskeméten, majd adta át Maglód földbirtokosának, Wodiáner Jánosnak. A művelt báró meg sem állt a Magyar Tudományos Akadémiáig a szellemi ereklyével, ahol hamarosan hitelesítették is azt. Ennek emlékére avatják fel szombaton azt a Katona József-domborművet – Babos László maglódi művész alkotását –, amely a drámaírót ábrázolja, kezében azzal a bizonyos Bánk bán-kézirattal.

Eredetileg a helyi vasútállomás falára szánta az alkotást a megrendelő Fejlődő Maglódért Egyesület (Fema), ám ott tavaly nyáron a helyi polgári kör – gondolom, tévedésből – egy kommunista besúgónak, Bajusz Rezsőnek avatott emléktáblát. (Azóta is ott van.) Katona József azonban a Fema-tagok szerint aligha szeretne egy társaságba kerülni a bolsevik zsivánnyal, ezért úgy döntöttek, a helyi kultúrközpont, a MagHáz kiállítóterme (mostantól Katona József-terem) legyen az otthona. Nem véletlen, hogy a bronzalkotás ünnepélyes avatására ­március ­23-án kerül sor: 1848-ban ezen a napon mutatta be a Pesti Magyar Színház Katona József halhatatlan művét. 

(Más. Csütörtöki jegyzetemben az ötvenhatos mártír Mansfeld Péter kapcsán azt írtam, Kádárék kivárták a tizennyolcadik születésnapját, ugyanis addig „halálra még nem ítélhető”. Nos, Kahler Frigyes jogtörténésztől azóta megtudtam: ez városi legenda. A szovjet megszállást követő szolgai jogalkotásunk következtében „törvényes” volt – 1961-ig – a fiatalkorúak kivégzése. Szörnyű végszó.)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Borítókép: Katona József író szobra Kecskeméten a róla elnevezette színház mellett 2023. augusztus 2-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.