idezojelek

Mentsük meg a Püskit!

„Aki netán nem tudná, a Püski Könyvesház nem „egy könyvesbolt”, hanem a magyar kultúra egyik fellegvára”.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Kétszer is elolvastam Kovács Attila minapi PestiSrácok-írását – Mentsük meg a Püski Könyvesházat! –, annyira valószerűtlennek tűnt. Arról adott hírt, hogy április végén bezárhat a Püski Sándor alapította könyvesbolt a Krisztina körúton. Az ok prózai: fenntartása ellehetetlenült, gyenge a forgalom, már a nemzeti érzelmű emberek is alig vásárolnak könyveket. „Képtelenség kigazdálkodni a bolt fenntartási költségeit, pedig mindent megpróbáltunk” – panaszolta Püski István, az alapító fia.

Aki netán nem tudná, a Püski Könyvesház nem „egy könyvesbolt”, hanem a magyar kultúra egyik fellegvára. Megálmodója-alapítója, néhai Püski Sándor 1938-ban nyitotta meg első boltját a belvárosi Szerb utcában Magyar Élet Kiadó néven.

A vállalkozás csakhamar a népi mozgalom műhelye lett, szerepe az 1943-as legendás szárszói konferencián tetőzött. Püski a kommunista fordulat után sem tagadta meg elkötelezettségét, míg csak tehette (1950-ig), kiadta és forgalmazta a nemzeti írók könyveit Németh Lászlótól Sinka Istvánon át Szabó Dezsőig. Persze őt is utolérte a diktatúra, hamis vádakkal bebörtönözték.
1970-ben az Egyesült Államokba emigrált. 

New Yorkban létrehozta könyvesboltját, amely csakhamar az ottani magyar irodalmi élet központja lett. Nemcsak anyaországi, de külhoni magyar írók műveit is kiadta – egy barbár korban segítette a láncra vert nemzeti kultúrát. Sanyi bácsi a rendszerváltozáskor települt haza, s nyitotta meg a Püski Könyvesházat, amely még kilencvenkilenc évesen bekövetkezett halála után is a nemzeti irodalom igazodási pontja maradt.

És amely ma – nem akarom elhinni a hírt – megszűnni kényszerül. Ha hagyjuk. Szégyen lenne, ha hagynánk!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Lencsés Lajos (balra) Püski István (középen) Kaszás István (jobbra) (Forrás: Facebook/Püski Kiadó Kft. – Püski könyvesbolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.