idezojelek

Továrisi, konyec!

Ha rajtam múlna, nemzeti ünneppé tenném június 19-ét. Ha másért nem, a jövő generá­ciói miatt.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
2024. 06. 19. 4:59
Fotó: Balázs Attila

Krisztusi korban a szabadság. Harminchárom éve, hogy az utolsó megszálló katona elhagyta Magyarországot. Viktor Silov szovjet altábornagy fekete Volgája 1991. június 19-én, három óra egy perckor elindult a záhonyi Tisza-hídon kelet felé. Történelmi pillanat.

A Pesti Hírlap tudósítójaként magam is ott voltam a folyóparton azon a forró délutánon. (Sosem fogom megérteni, miért voltunk olyan kevesen. Százan-százötvenen lehettünk, beleértve valamennyi hivatalosságot, sajtót, helybelieket. És a többiek, az ország, a nemzet…? Talán hinni sem merték, hogy ez megtörténhet? Vagy a kommunizmus ennyire kilúgozta a fejeket?)

Kimentek az oroszok. Továrisi, konyec!

Még 1944 őszén jöttek lánctalpon – ők voltak a győzők, mi a legyőzöttek. Három éven át a Szövetséges Ellenőrző Bizottság színeiben őriztek bennünket, majd az újabb békediktátum után – bár lejárt a tisztük – az erősebb jogán itt maradtak. 1956 ősze igazolta: jó okuk volt rá. Ne feledjük, a forradalom 16 pontos követelése így kezdődött: „Vonják ki a szovjet csapatokat!” – de erre még újabb harmincöt évet kellett várni. (Bár Hruscsov SZKP-vezér néhány évvel később felajánlotta, kivonja a csapatait Magyarországról, Kádár kérlelte: maradjanak csak, Nyikita Szergejevics! És maradtak. Sőt tartósan letelepedtek. Úgy kellett neveznünk őket: a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet hadsereg.)

Ha rajtam múlna, nemzeti ünneppé tenném június 19-ét. Ha másért nem, a jövő generá­ciói miatt. Váljon vérükké, jusson el a szívükig, mit jelent a magyar embernek ez a nap. Máraival szólva „ők, akik örökségbe kapták – : ilyen nagy dolog a Szabadság”.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (2. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

A tabudöntő Hunnia emlékezete

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A radikalizmus nem szélsőségesség

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Nemzeti maximum vagy nihilizmus

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.