idezojelek

Fáklyaláng

Más ez a Láriferi, amióta fáklyalánggá lett. Zsengéiből kitetszik, szinte éhezi saját költészetét.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Purger Tamás

Ipari méretekben versel és őrködik felettünk Gyurcsány Ferenc költő és hadvezér, kivált reggel, éjjel meg este. Ha kérünk belőle, ha nem. Legutóbb szombaton lovagolt fel a Parnasszusra, hars zsengéjét Caligula római császár és Szeléné, a Hold istennőjének beszélgetése ihlette. Szívjunk magunkba csipetnyit a mitológiai illatból! „Úgy tűnik, szereti önmagát. Sőt, talán leginkább önmagát szereti. / Látja magát kívülről? És vajon, amit lát, az tetszik neki? Vagy önvak? / Szerepazonos? Attól függ, milyen szerepre készül.” (Állítólag barna nadrágos vetélytársát festette meg a szemkilövőhegyi humanista, más szerint viszont önmagát. Végül is mindegy. A költészet itt a lényeg.)

Más ez a Láriferi, amióta fáklyalánggá lett. Zsengéiből kitetszik, szinte éhezi saját költészetét. Hallgatóságának is kivételes élmény, amikor az ifjúmunkás-mozgalomban edződött szárazabbik én (a politikus, pártvezér, habzóborász stb.) váratlanul szociálisan érzékeny poétává lesz, aki látnokká nőve csupasz verslábaival öleli keblére hallgatóságát. Szépírói próbálkozásai közül talán a 2018-ban fogant választási zakókesergő a legemlékezetesebb: „Szemünkre ereszkedik a legrosszabb rémálom első pár képkockája. […] Gőzös, keleties hatalom, megtorlás, a maradék emberi szövetek szétszaggatása, a polgári szabadság, az emberi méltóság maradékának szertefoszlása […] , a maró önvád, a perspektíva elenyészése.”

Pártsemleges pszichiáterek szerint a sűrűn jelentkező kettős küldetéstudat (nemzetvezetői ambíció plusz parnasszusi vágyak) jól illeszkedik a megroggyant elme rohamos hanyatlásához.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Gyalog galopp – német verzió

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyarország nincsen egyedül!

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Miért tört ki a harmadik világháború?

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Őrültek a rácsok mögött

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.