idezojelek

Puccsra készültek

Máig rossz az akusztikája a harmincnégy évvel ezelőtti taxisblokádnak.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Máig rossz az akusztikája a harmincnégy évvel ezelőtti taxisblokádnak. Az október végi esemény polgárháborúval fenyegetett, nem sok hiány­zott, hogy vér folyjon az utcákon. A váratlanul bejelentett hatalmas benzináremelés ellen tiltakozó taxisok és magánfuvarozók megbénították előbb Budapest forgalmát, majd az ország nagy részében a közúti közlekedést. Ám gyorsan világossá vált, az elégedetlenkedők élére álló legnagyobb ellenzéki párt, az SZDSZ puccskísérlete húzódik a történet mögött. A liberálisok szervezték, irányították az úttorlaszokat felállító taxisokat – sőt csakhamar közleményben követelték az MDF vezette kormány lemondását. A gazdasági okokból induló tüntetés pillanatok alatt politikai töltetet kapott.

Nem a taxisokról szólt a háromnapos blokád, de még nem is a benzináremelésről, hanem egy kényszerű kormánydöntés rafinált kihasználásáról, káoszteremtésről, a hatalom megkaparintásának kísérletéről. Gerinctelen cselekedet volt az ellenzék részéről meglovagolni azt a helyzetet, amikor a zilált országot talpra állítani igyekvő, gyámolításra szoruló, csetlő-botló kormányzat épp a nemzetközi gazdaság viharaival küzd, gáncsot vetni egy olyan kabinetnek, amely a több évtizedes diktatúra adóssághalmazát, erkölcsi csődjének terhét cipelte, ráadásul miniszterelnöke épp a kórházi ágyat nyomta.

A történet végül kompromisszummal zárult, a kormány enyhített a tervezett áremelésen, az SZDSZ-kötődésű Göncz Árpád államfő pedig az általa előterjesztett törvénymódosítással „felmentette” a büntetés alól a blokád résztvevőit. A rosszízű történet megadta a közelgő Horn-korszak alaphangját.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

A király, aki alól kifutott az ország

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Az igazság a nemzeti erők oldalán áll

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Nem engedünk 56-ból!

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

SPORTSZERŰEN – Trump lecsapta a magas labdát

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.