A dánok célja a karbonsemlegesség

Kétszáz szélerőművet hordoz majd a hatalmas mesterséges sziget.

2021. 02. 11. 9:14
null
A létesítmény a szárazföldtől nyolcvan kilométerre épül. Forrás: Danish Energy Agency
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hárommillió háztartásnak elegendő energiát biztosító óriási sziget felépítését jelentették be a dánok. Az Északi-tengerre álmodott konstrukció a világ első energiaszigete lesz: a 18 futballpálya (120 ezer négyzetméter) nagyságúra tervezett monstrum a háromszorosára bővíthető.

A létesítmény a szárazföldtől nyolcvan kilométerre épül.
Fotó: Danish Energy Agency

A kétszáz, óriási tengeri szélturbina központjaként szolgáló, a dánok legnagyobb építési fejlesztéseként emlegetett beruházás becsült költsége 28 milliárd euró. A szárazföldtől nyolcvan kilométerre tervezett mesterséges sziget nemcsak a dánoknak biztosítana áramot, hanem a szomszédos országok elektromos hálózatainak is, bár ezeket az országokat még nem nevezték meg, Jacob Ostergaard, a Dán Műszaki Egyetem professzora a BBC-nek elmondta, hogy az Egyesült Királyság, Németország és Hollandia is kaphat a zöldenergiából.

A dán éghajlati törvényben az ország azt vállalta, hogy az 1990-es szinthez viszonyítva 2030-ra hetven százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, illetve 2050-ig karbonsemlegessé teszik az országot. Tavaly decemberben azt is bejelentették, hogy az Északi-tengeren nem kutatnak tovább új kőolaj- és gázlelőhelyek után. A Dansk Energi nevű zöldcsoport – bár azt mondja, hogy egy „álom valósággá vált” – kétli, hogy az északi-tengeri sziget a tervezett 2033-as kezdésig elkészül.

Egy kisebb energiasziget megvalósítása egyébként előrébb tart: a dán szárazföldtől keletre, Bornholm mellett, a Balti-tengeren tervezett létesítmény két gigawatt energiát adna. A most bejelentett fejlesztés első lépcsőben három gigawattot tudna, majd amikor teljesen elkészül, tíz gigawatt energia érkezhetne a szigetről.

Noha nem ismerni az új sziget pontos építési helyét, a helyi tévé szerint egy dán energiaügynökség tavalyi tanulmánya két lehetséges területet jelölt meg Jütland partjaitól nyugatra. Mindkettő viszonylag sekély, 26-27 méteres mélységű terület volt.

Tavaly novemberben az Európai Unió bejelentette, hogy a tengeri szélerőművek kapacitását 2030-ra a jelenlegi ötszörösére, 2050-re a 25-szeresére kell növelni. A megújuló energia biztosítja az unió villamosenergia-szükségletének körülbelül egyharmadát. Az unió szélenergiából 12 gigawatt elektromos áramot képes előállítani, ebből Dánia 1,7 gigawattot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.