A mangó cukorbetegeknek ajánlása annak a Nutriens szaklapban megjelent új kutatásnak az egyik javaslata, melynek során az Illinois Institute of Technology Táplálkozáskutatási Központ szakemberei azt vizsgálták, hogy bizonyos gyümölcsök napi szintű rendszeres fogyasztása javíthatja-e az inzulinérzékenységet, főleg azoknál, akik különösen fogékonyak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, így elsősorban akik túlsúlyosak, krónikus gyulladásban szenvednek és az éhgyomri vércukorszintjük a prediabetikus tartományban van.

Mangó cukorbetegeknek : kitűnő lehetőség
A vizsgálatokban 48 olyan önkéntes vett részt akiknek az átlagéletkora 38 év volt. Az önkéntesekből két kontrollcsoportot hoztak létre; az első, az A csoport tagjai két adag gyümölcsöt ettek meg minden nap, míg a B csoport tagjai hasonló kalóriatartalmú kontrollételt kaptak, de gyümölcs nélkül. Mindkét csoport tagjainak azt mondták, hogy tartsák be a szokásos étrendjüket, de kerüljék a hasonlóan magas polifenoltartalmú ételeket, hogy a megfigyelt eredmények magából a kísérletből származzanak.
A ploifenolok a szerves vegyületeknek olyan, többnyire természetes eredetű strukturális osztálya, amelyekre a nagy számú fenolgyűrű jelenléte jellemző.
Az önkéntesek négy hétig követték ezt az előírt étrendet. Miután összevetették a résztvevők vércukorszintjét, inzulinszintjét és gyulladásjelzőit a négy hét előtti és utáni állapottal, a kutatók azt találták, hogy az A csoport éhgyomri vércukorszintje jelentősen alacsonyabb volt, mint a B kontrollcsoporté.

A gyümölcs pedig, amit az A csoport tagjai ettek négy héten át a mangó volt. A mangót fogyasztó csoport 51,2%-os javulást mutatott az inzulinérzékenységben a B kontrollcsoporthoz képest (az éhgyomri inzulinszinttel, illetve a HOMA-IR-rel, az inzulinrezisztencia mértékével mérve), és jelentős javulást mutatott a saját kiindulási értékükhöz képest is.
Lehetséges a magas inzulinszint kezelése mangóval?
Az A kontrollcsoporthoz tartozók szervezete sokkal jobb lett az inzulin feldolgozásában, illetve felhasználásában a kísérlet megkezdése előtti állapothoz képest, összességében így náluk jelentősen alacsonyabbá vált a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.