A vastagbélrák egyike a legalattomosabb és legtöbb áldozatot követelő ráktípusnak. Az emberi bélrendszerben természetes módon gyakori baktériumok egy új felfedezés szerint ugyanis nagyobb problémát okozhatnak, mint ahogyan ezt eddig tudtuk. A rangos Nature tudományos szaklapban megjelent kutatás bizonyítékot talált arra, hogy az Escherichia coli baktérium egyes törzsei által termelt mutagén toxin korai kezdetű vastag- és végbélrákot okozhat.

Vastagbélrák gyakorisága: miért nő a fiatalok körében?
A San Diego-i Kaliforniai Egyetem tudósai által jegyzett és a Nature-ben megjelent tanulmány kapcsolatot talált a colibactin nevű toxinnak való kitettség és a fiatal felnőtteknél nagyobb valószínűséggel előforduló vastag- és végbélrák között. Az eredmények segíthetnek megmagyarázni, hogy miért ugrott meg titokzatos módon az elmúlt években a korai kezdetű vastagbélrák, illetve a végbélrák aránya a fiatal felnőtteknél, bár még további kutatások szükségesek a feltárt ok-okozati összefüggés megerősítéséhez -hangoztatják a kutatásban részt vett tudósok, akiket a Health tudományos hírportál idéz.

A vastagbélrák és a végbélrák a negyedik leggyakoribb ráktípus, amit évente nagyjából 150 ezer amerikainál diagnosztizálnak.
Egyben ez a második leggyakoribb rák okozta halálok,
ami az Egyesült Államokban évente átlagosan 50 ezer ember halálát okozza. Sok ráktípushoz hasonlóan a vastagbélrák előfordulása és halálozási aránya is folyamatosan csökkent az idők során. Ez a csökkenés azonban nem egyenletesen oszlik meg, mivel a vastagbélrák és végbélrák előfordulása egyre jobban növekszik a fiatal és a középkorú felnőtteknél. Az American Cancer Society szerint 2012 és 2021 között évente 2,4%-kal növekedett a vastag- és végbélrák aránya az 50 évnél fiatalabbak körében.
Milyen szerepet játszik a colibactin a rák kialakulásában?
A tudósok nem biztosak abban, hogy miért vált gyakoribbá ez a két ráktípus a fiatalabb korosztály körében, bár egyes kutatások az esetszámok növekedésével kapcsolatosan a feldolgozott élelmiszerekre, a magasabb elhízás arányára és más életmódbeli tényezőkre már rámutattak. Úgy tűnik azonban, hogy a Kaliforniai Egyetem tudósai most egy újabb gyanúsítottat találtak a toxintermelő baktériumok között. A tanulmányt jegyző kutatók nem kifejezetten ennek a rejtélynek a megfejtésére törekedtek; jobban érdekelte őket annak megértése, hogy a világ egyes részein miért magasabb a vastag- és végbélrák előfordulási aránya, mint más területeken. Ennek érdekében elemezték a vastag- és végbélrák genetikai jellemzőit, amelyhez világszerte közel 1000 embertől vettek mintát.

Ezekben a mintákban egyaránt voltak késői és korai rákos megbetegedéseben szenvedőktől vett vizsgálati anyagok.
A colibactinról már korábban is ismert volt, hogy olyan mutációkat okoz a sejtjeinkben, amelyek megnövelhetik a rák kockázatát,
amit már régebben is összefüggésbe hoztak a vastag- és végbélrák kialakulásával. A kutatók azonban meglepődve azt tapasztalták, hogy a colibactinnal kapcsolatos mutációk körülbelül háromszor gyakrabban fordultak elő az általuk vizsgált korai, mint a késői stádiumú rákos megbetegedésekben. Molekuláris bizonyítékot is találtak arra vonatkozóan, hogy ezek a colibactinnal kapcsolatos mutációk a daganat korai fejlődésében hajlamosak megjelenni, ami arra utal, hogy kulcsfontosságú szerepet játszanak a rákos megbetegedések e típusainak előidézésében.
A vidéki közösségekben jóval ritkábbak a toxinnal kapcsolatba hozható mutációk
Más korábbi kutatásokkal együtt, amelyek azt mutatják, hogy a colibactinnal kapcsolatos mutációk gyakran megjelennek az élet első tíz évében, a szerzők is azzal érvelnek, hogy ez a toxin lehet a korai kezdetű vastag- és végbélrák fő előidézője. "Ezek a mutációs minták olyan egyfajta feljegyzések a genomban, amelyek rámutatnak a korai életkorban a colibactinnal való érintkezésre, mint a korai kezdetű betegségek mozgatórugójára" - mondta Ludmil Alexandrov, a tanulmány vezető szerzője, a San Diego-i Egyetem rákgenomikára szakosodott kutatója az egyetem közleményében.

A kutatók véleménye szerint a colibactin azonban még mindig csak az egyik darabja egy nagyobb puzzle-nak. Megjegyzik, hogy a világ nagyvárosokon kívüli vidéki közösségeinél csak ritkán találtak a colibactinnal kapcsolatba hozható mutációkat. Így elképzelhető, hogy más környezeti tényezők, például a rendszeres diéta vagy az antibiotikumok használata is ösztönzik a colibactin-termelő E. coli baktériumok növekedését a bélflórában olyan helyeken, ahol ezek a tényezők általánosnak számítanak, mint például az Egyesült Államokban.
Miként lehet megelőzni a colibactin okozta mutációkat?
A colibactinon kívül természetesen más egyéb expozíciók is megmagyarázhatják a rák előfordulásának növekedését a különböző országokban. A tudóscsoport eredményei azonban termékeny talajt biztosítanak a jövőbeli kutatásokhoz, és akár olyan terápiás beavatkozásokhoz is elvezethetnek,
amelyek lassíthatják vagy akár vissza is fordíthatják a korai stádiumú vastag- és végbélrák kialakulását.
A kutatók most azt vizsgálják, hogy a probiotikumok képesek lehetnek-e kiiktatni ezeket a károsabb E. coli baktérium-csoportokat, és olyan korai kimutatási teszteket próbálnak kifejleszteni, amellyel kiszűrhetik a colibactinnal kapcsolatos mutációkat.
A vastagbélrák fiataloknál megnövekedett esetszámainak egyik lehetséges oka:
- a toxintermelő baktériumok, különösen az E. coli termelte colibactin hatása,
- aminek elszaporodását az elhízás és más káros életmódbeli tényezők is jelentősen megnövelhetik.