A másik nagy, hatékonyságot korlátozó tényező a szervezet működéséből fakad: lassan reagál a világ mezőgazdaságát sújtó vagy egy-egy régióban hatalmas veszteségeket okozó járványokra, illetve a környezeti szélsőségek okozta problémákra. A Föld lakossága napjainkban meghaladta a 7,7 milliárd főt, és az előrejelzések szerint hamarosan elérjük a tízmilliárdot. Ezt a rengeteg embert megfelelő mennyiségű és minőségű élelemmel kell ellátni, miközben az egy főre jutó édesvíz mennyisége folyamatosan csökken.
A gazdaságilag fejlett országokban jelentős az élelmiszerbőség, míg a fejlődő országok nagy részében élelmiszerhiány tapasztalható. Ezen országokban, régiókban jelentős az alultápláltság és következményeként a betegségek terjedése. Erre sajnálatosan jó példa az A-vitamin hiányára visszavezethető vakság kialakulása. A FAO célja az éhínség felszámolása, ami sajnos napjainkig nem sikerült, mert továbbra is évente mintegy 800 millió ember éhezik, és nagy részük emiatt lesz rövidebb életű. A fejlett országokban ugyanakkor jelentős a lakosság túlsúlyossága, ami egyértelműen az egészségtelen táplálkozási szokásokra, valamint a mozgás hiányára vezethető vissza.
A gazdaságilag fejlett országok mezőgazdasági politikája visszatetsző képet mutat: az európai mezőgazdaság tradicionális szemlélete a földtulajdonosokat támogatja, nem a föld megmunkálásából élő gazdákat. A területalapú támogatások legfőbb haszonélvezői között találjuk a brit uralkodóházat, illetve az európai és nemzetközi banki érdekcsoportokat (Santander, BNP Paribas, Vatican Bank), hogy csak a legismertebbeket említsük, miközben az Európai Unió mezőgazdasága elvesztette innovációs lehetőségeit és versenyképességét. Az unió költségvetésének, bár csökkenő mértékben, még mindig mintegy negyven százaléka a mezőgazdaság támogatására megy, miközben a más kontinensekről származó mezőgazdasági termékek mennyisége meghaladja az ötven százalékot.
Joggal vethető fel a kérdés, vajon követhető-e ez a modell, amelyben az unió mezőgazdasága nem támogatja az innovációt, és az agrárium lassan mezőgazdasági múzeummá válik. Nagyon veszélyes ez a politika: az unió a fejlett újvilági mezőgazdaság fölényének teszi ki magát, feladva a gazdasági önellátást. A másik nagy ellentmondás, hogy a fejlett országok élelmiszereiket és mezőgazdasági eredetű ipari alapanyagaikat a fejlődő országokban termeltetik meg olcsó munkaerővel, exportálva a környezetvédelmi problémákat; a hatalmas erdőirtások nyomán kialakított mezőgazdasági területeken termelnek. Nem véletlen, hogy Brazília és a Dél-afrikai Köztársaság bruttó hazai termékének mintegy húsz százalékát teszi ki ez az iparág.