idezojelek

Lebőgött a liberális szürkeállomány

Tehetetlenségüket bizonygatják a főváros baloldali polgármesterei.

Cikk kép: undefined
Fotó: Balogh Zoltán

A főváros baloldali városvezetőinek véleménye pontosan annyit ér, mint amennyit az eddigi teljesítményük. Erről tanúskodik Pikó Andrásnak, Józsefváros exújságíró polgármesterének a minap az Index.hu-n megjelent írása, amelyben kifejti, hogy a főváros közterületein megjelent hajléktalantömegek a „kormánypropaganda” által felnagyított jelenséget takarnak, a probléma megoldása pedig a kormány felelőssége.

A főváros legdinamikusabban pusztuló kerületének polgármestere szerint a jelenség oka, hogy a kormány nem biztosít forrást a fedél nélküliek elhelyezésére, valamint a hajléktalanság körében nagy százalékban tapasztalható pszichiátriai és szenvedélybetegségek kezelésére. Érdemes megjegyezni, hogy az állam finanszírozza a hajléktalan embereknek fenntartott szállásokat, valamint a társadalombiztosítási járulékukat is fizeti, amennyiben hajlandók regisztrálni valamely hajléktalanellátó intézményben és kérik a társadalombiztosításuk ingyenessé tételét. A fővárosban több helyen is elérhető számukra háziorvosi szolgálat: például a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Oltalom Karitatív Egyesület, a Budapesti Módszertani Központ és Intézményei vagy éppen a Hajléktalanokért Közalapítvány fenntartásában. Az ingyenes társadalombiztosítás kérvényezése esetén a fedél nélküli emberek ugyanúgy jogosultak kórházi ellátásra, mint bárki más. Pikó András állításával ellentétben ezek a szolgáltatások adottak voltak az elmúlt években is, az utcán élő pszichiátriai és a szenvedélybetegek problémáinak néven nevezésében azonban mindig a baloldali jogvédők és politikusok akadékoskodtak, akik szerint az utcai hajléktalanság szigorúan lakhatási probléma.

De a szokásos baloldali áldozatiságot leszámítva a politikus cikkében olvasható egy tényszerű állítás is, ugyanis Pikó András szerint a jobboldali sajtó a főváros baloldali vezetői­nek felelősségét sulykolja a közterületek állapota miatt. Megjegyzem: egyértelmű, hogy rájuk mutogatunk, hiszen ha nem a helyi önkormányzatoknak kell kézben tartani a rájuk bízott településeket, akkor vajon kiknek? Ha nem az ő kötelességük képviselni a lakosok érdekeit, akkor milyen elképzeléssel indultak az önkormányzati választáson?

A baloldali politikus szerint a budapesti állapotok mögött az önkormányzatok kifosztása húzódik. Tudni kell azonban, hogy az állam biztosítja a hajléktalan emberek szálláshelyének a finanszírozását is, nyáron azonban az éjjeli szállók jelentős részében a férőhelyek felét sem tudják feltölteni, az utcai életvitel szankcionálását pedig éppen az olyan „civil szervezetek” gáncsolták el, mint A Város Mindenkié csoport vagy az Utcajogász Egyesület, amelyek több szálon kötődnek a főváros baloldali politikusaihoz. Ma ezek a „civilek” mondják meg, hogy a hajléktalan embereknek milyen ellátásra van szükségük, pedig a többségük egyetlen percet sem dolgozott velük.

Igazi coming out azonban a közösségi média polgármesterének vádaskodásában, hogy a főváros közbiztonsági problémája addig nem fog megoldódni, amíg nem az alapproblémára adunk választ: tehát az utcai életvitelt folytató emberek szenvedélybetegségét és ­pszichiátriai problémáit kell kezelni. Öröm volt olvasni a baloldali politika ilyen mértékű törzsfejlődését, hiszen eddig kizárólag lakhatási problémában gondolkodtak. Nem nagy meglepetés ugyanakkor, hogy Pikó András tollnok ismét a kormányra mutogat, kimondatlanul pedig a józsefvárosi polgárokra is, amiért a helyiek nem akarták, hogy szenvedélybetegek nappali ellátója is nyíljon a kerületben. 

Működött korábban a Kék Pont Alapítványnak egy tűcsereprogramja a Kálvária téren: akik ott éltek, biztosan szívesen mesélnének a drogközpont jelenlétének hatásáról, amikor a környező tereket a drogosok használták a lakosok helyett. Természetesen ilyen intézményi segítségre szükség van, viszont nem a sűrűn lakott településrészeken és a lakosság nyakára telepítve.

Józsefváros polgármestere szerint a Magyarországot sújtó szociális katasztrófa okozza a főváros súlyos közterületi problémáit. Ismét felmerül azonban a kérdés: a koronavírus-járvány idején több ember került az utcára Józsefvárosban, mind bárhol máshol az országban, vagy aki elvesztette a lakhatását, mindenképp Józsefvárosba vágyik? Azt is érdemes hozzátenni, hogy a Covid idején a Pikó András által felelőssé tett, gonosz Orbán-kormány vezette be a moratóriumot.

Tehát érdemes megfontolni azt a lehetőséget is, hogy a főváros belső kerületeinek látványos pusztulása nem a lakhatásukat elveszítő emberek megjelenésével magyarázható, hanem azzal, hogy például Józsefváros polgármestere megtiltotta a közterület-felügyelet dolgozóinak, hogy elküldjék a padokon, parkokban, utcákon vagy kapualjakban fekvő embereket.

A baloldali szószólók szerint az utcákon tapasztalható abnormális jelenségeket nem lehet rendészeti eszközökkel kezelni. Ezt hangoztatják évek óta, és kiveri őket a víz, ha szóba kerül a rendőrség és más rendészeti szervek bevonása. Mégis, miután az Örs vezér terén eldurvult közbiztonsági helyzet sajtóvissz­hangot kapott, a Budapest összes frekventált helyszínén megnövelt rendészeti jelenlétnek köszönhetően érezhetően javult a helyzet. Pikó András burkoltan mégis kifejezte irtózását a rendészeti megoldás ellen, amikor azt írta, hogy nem a rendőrség jelenléte ­miatt tűntek el a Blaha Lujza térről a zűrös elemek, hanem a tér felújítási munkálatai szegték kedvüket. A „szociális szakértő” szerint a Blaha Lujza téri elemek mehettek át az Örs vezér terére. Sajnos azonban ki kell ábrándítani a Facebook-posztok fekete öves mesterét, mivel az Örs vezér terén évek óta fennálló probléma harapódzott el a baloldali városvezetés nemtörődömsége miatt, a Blaha környékén pedig ott vannak a zűrös elemek, csak már nem tudnak egy helyre koncentrálódva csoportosulni. Ez pedig nem a felújításnak köszönhető, hanem a fokozott rendészeti jelenlétnek, bármennyire is szeretné relativizálni annak hatékonyságát.

Az exújságíró úr cikkét olvasva kimondottan érdekes, hogy a vidéki szegénység felszámolásának hiányáról ír, és hogy a jelenlegi kormányban nincsen erre akarat. Pikó úr talán egy másik országban él, ha eddig nem hallott a Felzárkózó települések programról, amelyben Magyarország háromszáz legszegényebb településén végez szociális munkát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a kormány által biztosított komoly uniós forrásokból.

De az exújságíró polgármester úr arról sem tudott, hogy az Orbán-kormány több mint harmincezer devizahiteles család lakhatását mentette meg, amikor a Nemzeti Eszközkezelőn keresztül megvásárolta az ingatlanjaikat és rendezte a bankok felé fennálló hiteltartozásukat. Több mint harmincezer családot mentettek meg az utcára kerüléstől 2010 után, és éppen idén történt, hogy a hitelesek közül huszonkilencezren visszavásárolták az ingatlanjukat, további négyezer ingatlan pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat fenntartásában működő MR Közösségi Lakásalapba került. Ez a több mint négyezer ingatlan olyan tulajdonosokhoz tartozik, akiknek folyamatos ­nehézségeik vannak a lakhatásuk megtartásával, nem kerülnek azonban utcára, hanem a két nagy szervezet segíti őket tovább.

Ebből is láthatjuk, mennyire „gonosz és érzéketlen” az Orbán-kormány.

Borítókép: Pikó András az ellenzéki pártok demonstrációján a VIII. kerületi Práter utcában 2019. szeptember 13-án. Az ellenzék közösen állt ki VIII. kerületi polgármesterjelöltjük, Pikó András és törvénytelen adatkezeléssel vádolt kampánycsapata mellett                                                                                                                                                                                 Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.