idezojelek

A feminista kettős mérce

Novák Katalin Magyarország eddigi legfiatalabb és első női köztársasági elnöke lehet.

Cikk kép: undefined

Orbán Viktor miniszterelnök december huszonegyedikei nemzetközi sajtótájékoztatóján jelentette be a hírt, miszerint Novák Katalint jelöli az államfői pozícióra. Ezen jelöléssel Novák Katalin Magyarország eddigi legfiatalabb és első női köztársasági elnöke lehet. 

A jelölés bejelentése óta már jó pár nap eltelt, én pedig szándékosan vártam több mint egy hetet az alább következő publikáció elkészültével. Hogy miért? Mert őszintén reménykedtem az örömtől és büszkeségtől szóhoz sem jutó hazai feminista bázis késve érkező gratulációiban – hiába persze. 

Női egyenjogúság elkötelezett szószólói, hol vagytok hát? Szerencsénkre azonban országunk folyton elégedetlen, mindig kritikus polgárainak véleménynyilvánítása ez ügyben sem maradhatott el, eme kritikák azonban még engem is felháborodásra ösztökéltek, úgyhogy következzék a reflexió. 

Arra kérem a tisztelt ellenzéket, ha így is van, tekintsen el egy pillanatra attól, hogy milyen mély megvetéssel viseltetik a Fidesz iránt. Bizony, a disztingválás gyakorlására szólítok fel minden kritikust, mert őszintén hiszem, hogy Novák Katalin kompetenciájának válogatatlan földbe döngölése politikai nézetei miatt rendkívül igazságtalan. 

A szóban forgó hölgy két diplomával rendelkezik, és anyanyelvén kívül négy világnyelven beszél kifogástalan szinten. 

Már karrierjének kezdetekor fényes jövőt jósoltak neki a hozzáértők, ahogy számtalan dicséret és hízelgő jelző is keringett a sajtóban őróla szólva. 

Hosszú évek óta házas, három gyermek büszke édesanyja, akik nevelésére hét teljes évet áldozott az életéből. Ez egy igen fontos aspektus, mert az internet bugyraiban bolyongva több helyen belefutottam abba az eszmefuttatásba, miszerint Novák Katalin jelölése csak azért történt meg, mert „tökéletesen megtestesíti a sokgyermekes fideszes édesanyát.” 

Politikai hovatartozástól függetlenül felháborítónak tartom ezt a gondolatot, mert épp Novák Katalin az, aki igenis joggal szerzett érvényt magának a hazai közéletben anyaságának kamatoztatásán kívül is.Egy tehetséges, ambiciózus nő, aki örömmel tett eleget a női princípiumoknak, és nem azért hozott a világra három gyermeket, hogy bármikor is hasznot húzzon belőlük.

Értelmiségi szülők gyermekeként már a kezdetektől elit iskolában végezte a tanulmányait, ahol már akkoriban felkerült a dicsőségfalra kiváló eredményei miatt. Az érettségi után a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, tanulmányait azonban ezután is folytatta. Előbb a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán végzett, majd tanulmányi ösztöndíjjal jutott ki a politikai tanulmányok párizsi intézetébe. 

A szegedi egyetemen, ahol jogász diplomáját szerezte, Trócsányi László volt az alkotmányjogi professzora. A későbbi igazságügyi miniszter volt a vezetője a karon akkoriban induló francia jogászképzésnek is, amelyben Novák Katalin is részt vett, és amelyet Trócsányi professzor tudatosan épített tehetséges és szorgalmas diákjai számára. 

Mindemellett Novák Katalin külügyminisztériumi munkáján túl Párizsban részt vett egy uniós képzésen is. Mindezen ismeretek birtokában a jelöltséghez szükséges attribútumait redukálni a gyermekei számára kicsit sértő, nemdebár? 

Természetesen az általa képviselt életmód megegyezik a kormánypárt által propagált családmodellel, ez így igaz. De tényleg az a problémánk, hogy egy XXI. századi nő sikeresen össze tudta egyeztetni a karrierjét a gyermekvállalással? 

Nem ez a követendő példa a világ feministái szerint? Vagy mindjárt nem kívánatossá válik a gondolat, ahogy a Fidesz is pozitív színben meri feltüntetni? Őszintén azt kifogásoljuk valakiben, hogy három gyermeket mer nevelni a férjével? 

És még egy aprócska gondolat azok számára, akik szerint a jelölést Novák Katalin nem megérdemelte, hanem csak azért kapta, „mert nő.” A Betty Friedan lelkes rajongói által éltetett kötelező női kvóta nem éppen így működik? Az egyikért lelkesedni a másikat meg köpködni nem képmutatás és kettős mérce? 

Feltételezve, de meg nem engedve egy röpke pillanatig, hogy a vádak igazak, tegyük fel, hogy Novák Katalint semmi egyéb nem teszi alkalmassá a pozíció betöltésére, mint eladhatósága. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akkor viszont mit gondolunk, a piaci szereplők torkán erőszakkal lenyomott kötelező női kvóta nem éppen így működik? Mi különbözteti meg az egyik jelenséget a másiktól? Nem képmutatás diszkreditálni egy nő hozzáértését pusztán női mivolta miatt, ráadásul éppen azoktól, akik állítólag éjt nappallá téve ez ellen a kirekesztés ellen küzdenek?

A magukat feministának valló entitásoknak kellene most a leghangosabb üdvrivalgásokat hallatniuk, amiért Magyarország abszolválta ezt a feminista törekvést is. Egyesével kellene gratulációikkal elhalmozni Novák Katalint, aki nyíltan konzervatív világszemlélete ellenére nem találta kielégítőnek a főállású anyaszerepet, és akinek a pártja – egyes feministák vélekedésével ellentétben – végig támogatta az úton. 

Miért hát a csönd? A női egyenjogúság csillámló zászlaja alatt vívott küzdelem eredményei hirtelen megfakulnak, ha az általunk kevéssé kedvelt oldal prezentálja őket elsőként? Nincs mibe belekötni, marad hát a hallgatás?

A feministák ideológiai csatamezején a saját harcostárs nagyobb értékkel bír, mint az elérni kívánt eredmény. Ezen hozzáállással persze kevesebb baj lenne, ha az ezt vallók deklaráltan nyilatkoznának erről, mert akkor legalább a kettős mérce és a képmutatás vádja kivédhető lenne.

A szerző egyetemi hallgató

Borítókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter beszédet mond a családpolitikához kapcsolódó szakmai elismerések díjátadóján a budapesti Haris Parkban 2021. december 13-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.