idezojelek

Fényesebb a világszabadságnál a nemzeti szabadság

„A zászlót, a zászlót ne hagyjátok! Ha minket elfú az idők zivatarja, Nem lesz az istennek soha több magyarja.”

Cikk kép: undefined
Fotó: Jászai Csaba

Vajon, ha nagymamáról készül instant megosztott fotó, amint Auschwitzban le-fel jár mezítelen testtel Mengele doktor előtt, hamarabb megindulnak a németeket eltipró csapatok? Vajon, ha a Bor felé menetelő, de lassúsága miatt útközben agyonvert dédapámról készül felvétel, amelyen idegenek szipognak, akkor előbb leverik a nácikat?

Ha később a Polcz Alaine által oly érzékletesen leírt szovjet katonák által megtiport, megerőszakolt lányok, asszonyok tekintetei a másnapi világlapokban ott virítanak, történik valami? Ha édesanyám idős barátnőjét, aki miután a mauthauseni koncentrációs táborból csonttá soványodva hazaszédült és elkapták a szovjetek és meg sem álltak vele a Gulágig, nos, ha ő mesélhetett volna a kameráknak, mi történik?

„Te nem is sajnálod eléggé az ukránokat” – vágta oda nekem a veszekedés hevében valaki, mert tettem valami szomorkás-gúnyos megjegyzést a médiakész szolidaritási hullámra. A szívem szakad meg, amikor nézem az embereket, akik pont úgy néznek ki, mint a családom, barátaim, csak épp szétlőtt házaikból menekülnek, vagy épp étlen-szomjan vergődnek az oroszok által körbezárt városokban. Az orosz barbarizmus nagyanyáimtól ismert képei itt vannak a szemem előtt, jelen időben, nyersen és kérlelhetetlenül.

Hajlékot, meleg teát, oltalmat adunk a menekülőnek. Lassan nincs olyan ismerősöm, aki ne segítene: ki pénzt ad, ki jogi tanácsot, ki ágymatracot, ki lakást, ki orvosi segítséget – s ez így van jól.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Mindazok a kontinensen, akik nem rég kinevették azt, aki arról szólt, hogy a biztonság az elsők között lévő érték, hiszen úgy vélték a biztonságunk adott, mint a levegő, s ehelyett azzal kell foglalkozni, hogy a svédországi nők a hólapátolás közben diszkriminálva vannak egy kutatás szerint, egy másik felmérés pedig arra mutat rá, hogy a képtárakban aránytalan túlsúlyban van a fehér emberek által készített műalkotások száma, míg megint mások azon pörögtek, hogy nem lenne-e illendő a zoofíliát több megértéssel fogadni vagy ellenkezőleg, hiszen akkor mivé lesznek a kecskék jogai, nos tehet ők mind arra ébredtek: mindez hirtelen senkit nem érdekel.

Ha van némi józan eszük még, akkor a kérdéseket eddig fennen feszegetőket sem, mert a valódi kérdés az, hogy holnap lesz-e mit enniük, s ha lesz azt az óvóhelyen vagy a lakásukban fogyaszthatják el? Miközben a politikusok egy része pedig előadta a képmutatás és a fölösleges gesztusok mindenkor kötelező rituális sokkfelvonásosat vagy épp felelőtlenül párbajra hívta volna a gonoszt.

Ugyanakkor hála istennek az észak-atlanti szövetség ügydöntő politikusai megingathatatlanul elhárítottak minden olyan követelést mindeddig, amelyek teljesítése a harmadik világháborúba ránthatta volna bele nyugatot, benne elsőként az Ukrajnával határos államokat. Magunknak adhatunk hálát, hogy nem mondtunk annak idején igent a semlegességre vágyakozóknak, hanem csatlakoztunk a NATO-hoz. Magunknak adhatunk hálát azért is, hogy függetlenül a kereskedelmi működés szélesre nyitásától az ország választott vezetésének orientációja mindig is megingatatlanul atlantista volt.

Orosz katonák embertelen kegyetlensége tanít meg mindannyiunkat arra, hogy a történelemnek sosincs vége, s ártatlanul meghalt civilek tömegsírjai szembesítenek azzal is, hogy sajnos nincs olyan, hogy „világszabadság”. Ahogy nincs olyan, hogy „mindenki”, nincs olyan, hogy „emberiség”, csak van a családod, a szeretteid, a nemzeted, azok, akikkel a nemzeted összefog. Adhatsz meleg italt, hajlékot, munkát – és adj is, ha teheted – egy menekültnek, de nem mentheted meg az összeset. Megtanulhatod tisztelni azokat, akik, ha kell, meghalnak a hazádért, de ne akard, hogy bárkiért meghaljanak, mert akkor holnap már nem lesz itt semmi.

Schopenhauerrel szólva: „[…] azt kell kívánom, hogy jelentős pénzeszközöket arra fordítsák, ami objektív; vagyis arra, ami valóban jó és igaz […] ne pedig arra, ami csupán ideák asszociáción alapul.” A honvédelem jó és igaz, az erős nemzet jó és igaz, s képes segíteni a bajbajutottakon, ha magát megvédve erős marad.

Szabadságot remél az ember szívből mindenkinek, de a szabadságnak méltósága is van: ahhoz pedig saját törékeny szabadságunk védelmére van szükség. Így aztán érdemes meggondolni azt is, hogy ki mit beszél, ki milyen szimbólumokkal fejezi ki részvétét, mert jó most, ha Aranyra hallgatunk: „A zászlót, a zászlót ne hagyjátok! Ha minket elfú az idők zivatarja, Nem lesz az istennek soha több magyarja.”

A szerző közíró, tanácsadó

Borítókép: Petőfi Sándor költő szobra a róla elnevezett téren a főváros V. kerületében. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.