idezojelek

Ők aztán nem fognak senkit sem megmenteni!

Döbbenetes érzéketlenség a magyar polgárok megélhetési gondjai iránt – ez a mondat jellemzi legpontosabban a baloldal gazdaságpolitikáját.

Cikk kép: undefined

Döbbenetes érzéketlenség a magyar polgárok pénzügyi és megélhetési gondjai iránt – úgy gondolom, ez a mondat jellemzi a legpontosabban az eleddig utoljára 2006 és 2010 között regnáló baloldali-liberális gazdaságpolitika lényegét. Tudom, hogy régen volt, minek ismét felhánytorgatni a múltat…

Csakhogy hazánk jövőjéről hamarosan voksol az ország, és a jelenlegi kormány kihívóinak a múlt visszahozásán kívül nemigen van más programjuk. Arra a kérdésre, hogy milyen irányba fordítanák a hazai gazdaságpolitika hajóját, bőven elegendő válasz, ha megnézzük, hogy a baloldal „árnyékkormányában” ki a felelős ezért a területért: Király Júlia, a jegybank korábbi alelnöke, akinek az iránytűjét sosem jellemezte a magyar társadalom problémái iránti érzékenység.

Kiválóan látható ez a fajta távolságtartás, ha végigkövetjük, hogyan kezelte a baloldali gazdaságpolitikát ma megtestesítő közgazdász a hazai devizahitelek elterjedésének és pusztításának majd másfél évtizedes történetét. Király Júlia látszólag számos meglepő fordulatot mutatott fel ezen a téren, ám ezek szinte mindegyike leginkább utólagos rácsodálkozásnak számított a tényekre. (Költői kérdés, de ha Király Júlia utólag rácsodálkozik az Orbán-kabinetek és a jegybank devizahiteleseket mentő lépéseire, vajon a regnálása alatt miért nem javasolta ezek megtételét?) Ha pedig összevetjük ezeket a rácsodálkozásokat a közgazdász előzetes véleményeivel, plasztikusan kirajzolódik a „királyi” szemléletmód: annak az érzéknek a szinte teljes hiánya, amelyik jelzi, hogy a veszélyes pénzpiaci folyamatok bajba sodorhatják a kispénzű banki ügyfeleket.

Nézzük tehát, miként jelentkezett ez a részletekben! Az első a felelősség kérdése. Király Júlia ma is úgy gondolja, hogy az a felvetés, hogy az 1,2 millió magyar polgárt ötezermilliárdos összegben érintő devizahitelek terjedéséért személy szerint is felelős lehet valaki – főként vezető beosztásban –, rendkívül rosszindulatú feltételezésnek számít. Pedig a kérdés jogos: vajon 2007 és 2013 között a hazai jegybank alelnökeként volt-e, lehetett-e felelőssége Király Júliának abban, hogy nem lépett fel érdemben a devizahitelek terjedése ellen? A válasz egyértelműen igen, amit jelez az érintett éles reagálása is a felelősség felvetésére, valamint az a rengeteg érv, amit a „nem lehetett mit tenni” verzió mellett igyekezett Király Júlia azóta is a megszólalásaiban felsorakoztatni.

Az első ezek közül, hogy a devizahitelek előtt a szabad tőke­áramlás – az uniós csatlakozás feltételeként előírt – kötelező biztosításával nyitotta ki az ország a kaput. Csakugyan, ezt meg kellett tennünk, ugyanakkor messze nem ez a tény volt az okozója a későbbi tragédiának. Annál inkább a Király Júlia által is végsőkig támogatott tartósan magas hazai kamatszintek, valamint az a tény, hogy a szocialisták 2003-ban leállították az első Orbán-kabinet által bevezetett lakáshitel-támogatásokat, amivel rászabadították az olcsón kínált devizakölcsönöket a piacra. Amint azt Király Júlia is megfogalmazta, a hazai bankok mélységesen felelőtlenül működő hitelgyárakká alakultak, és boldog-boldogtalanra öntötték az életveszélyesen kockázatos kölcsönöket.

Kétszázzal száguldottunk a betonfalba – ez is egy mondat Király Júlia helyzetleírásai közül, aminek a szépséghibája csupán az, hogy csak az ütközés után fogalmazta meg, ilyet tőle a száguldás közben nem hallhattunk, olvashattunk. Vajmi kevés volt, hogy belterjes konferenciákon óvatosan felhívta a hitelmámorban úszó szakma figyelmét a devizakölcsönök kockázataira, és hogy az OTP első emberének megpendítette: a svájci frank és jen helyett elegendő volna, ha csak euróhiteleket folyósítana. „Nem maradt más eszközünk, csak a szóbeli intervenció” – védekezik más helyütt Király Júlia, majd egy helyen érzékletesen leírja, hogy ez miként működött: megpróbáltak az akkor még külön intézményként működő felügyelettel közösen kiadni egy felhívást a devizahitelek veszélyeiről. Igen ám, de az elhúzódó, vélhetően hónapokig tartó egyeztetések miatt ez csak akkora készült el, amikor már „dübörgött a devizahitelgyár”.

„Azóta is rossz a lelkiismeretem” – teszi mindehhez hozzá Király Júlia egy interjúban. Elsősorban azért, mert elmondása szerint „döntéshozóként tehetetlenül nézte, hogyan ömlik ki több ezer milliárdnyi devizahitel”. De hogyan is lehetett volna mást tenni? – tudjuk meg szintén tőle. Ha a Magyar Nemzeti Bank erélyesebben próbált volna fellépni, biztosan megostromolják az épületét, kővel verik be az ablakait. Tüntetést inkább akkor élt meg a jegybank Szabadság téri főépülete – tehetjük most már utólag hozzá –, amikor a devizahitel-károsultak kérték számon az elmulasztott intézkedéseit.

De hogyan is számíthattak volna védelemre attól, aki még 2010 őszén is azt hangoztatta a jegybank alelnökeként egy szakmai konferencián: „Nehéz ezt kimondani, de a jelenlegi helyzetben semmiképp sem kell megmenteni a devizahiteleseket.” Ekkor már két éve jelen volt hazánkban a pénzpiaci válság, és már azon az időszakon is túl voltunk, amikor az elszabadult árfolyamok miatt egy csapásra megduplázódtak a törlesztőrészletek. Király Júliának azonban mégis a fenti idézet volt a „szóbeli intervenciója”, méghozzá az, amelyik a valódi meggyőződését tükrözte.

Nem kell tehát megmenteni azokat, akik bajba kerültek, nem kell mentőövet dobni senkinek – és ezen a meggyőződésen tízezrek szenvedése sem változtat. A balliberális gazdaságpolitika regnálásának időszakában csakugyan ez történt. Mégis, mire számíthatnánk ismételt hatalomba kerülésük esetén, ha Király Júliának hívják a gazdaságpolitika felelősét?

A szerző közíró

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: AFP/John Thys)

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

A kulturális megmaradás luxusa

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyar Péter nagy hibát követett el

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Élnek, mint (Gulyás) Marci Hevesen

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

A magyar érdek a legfontosabb

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.