időjárás 19°C Tiborc , Zsuzsanna 2022. augusztus 11.
logo

Burokban él, aki a vidékieket gyalázza

Nagy Mátyás
2022.04.12. 09:00
Burokban él, aki a vidékieket gyalázza

Magyarországon van egy rettentően hangos politikai kisebbség, amely négy éven át azt mantrázta, hogy „mi vagyunk a többség”. Aztán jött a hideg zuhany és a kijózanító, minden eddiginél nagyobb Fidesz-győzelem.

A baloldali politikusok számtalan módon próbálták megfejteni a vereség okait, először nevetséges módon az időjárást hibáztatták, aztán Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter rögtön Márki-Zay Péterre mutogatott, aki pedig – szokásához híven – Orbán Viktorra. Az egyszerű jobboldali szavazó kéjes mosollyal nézhette, hogyan próbálják megmagyarázni a bizonyítványukat azok a politikusok, akik fél nappal korábban még a Fidesz történelmi bukására tettek nagyobb összeget a nemzetközi fogadóirodákban. A legmegdöbbentőbb indoklás azonban nem a nagyot bukó elittől, hanem az ellenzéki szavazók soraiból érkezett. Balliberális honfitársaink ugyanis nem az összefogásban, de még csak nem is az elbénázott kampányban látták a megsemmisítő vereség okait, hanem új bűnbakot kiáltottak ki: a magyar népet, azon belül is a vidékieket.

Szerencsés az, aki a választás másnapján nem lépett be a közösségi oldalára vagy esetleg konszolidáltabbak az ellenzéki ismerősei, és nem látta, milyen új valóságmagyarázatok terjednek. Az egyik ilyen, egy tévesen Széchenyi Istvánnak tulajdonított idézet volt, amely arról szól, hogy minden nemzetnek olyan kormánya van, amilyet érdemel. Nem nehéz kitalálni, hogy az ellenzékiek milyennek gondolják a kormányt, így azt sem, hogy ebben a kontextusban mit gondolnak a magyar népről, de az alábbi sorok magukért beszélnek. „Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba…” – írta az ellenzékiek szerint Széchenyi.

Nincs azzal semmi baj persze, ha valaki megoszt egy idézetet, azzal viszont annál inkább, ha fenntartások nélkül elhiszi annak hitelességét. Mert lássuk be, a mai világban fél perc alatt ki lehetett volna deríteni erről a három mondatról, hogy valóban a reformkori politikustól származik-e. Felvilágosult honfitársaink azonban megspórolták az időt, és olyan frázisokat kötöttek Széchenyi István nevéhez, amelyeket valójában soha írt le.

De tekintsünk el ettől az apróságtól, mert ha csak a tartalmi részt nézzük, az is végtelenül álságos és meglehetősen bántó a jobboldali szavazókra nézve. Ráadásul olyan ellenzéki választók húzzák rá ezeket a sorokat a Fidesz szimpatizánsaira, akik demokratának és liberálisnak vallják magukat.

Demokratának, de nem tartják tiszteletben a többség döntését, liberálisnak, de nem fogadják el a máshogy gondolkodók véleményét, sőt megalázzák és lesajnálják őket.

Érdekes megszólalásokból csemegézhettünk az összefogás eredményváróján készült videókból is, melyekben a felvilágosult pesti értelmiség azt ecsetelte, hogy menekülni kell Magyarországról, mert agymosott vidékiek döntötték el a választást.

Ezek a derék választópolgárok minden bizonnyal azt gondolják, hogy vidéken nincsen internet és Facebook, vagy ha van, akkor azon csak jobboldali tartalmakat lehet megnyitni. Valószínűleg így vélekednek a tévéről is, nem lehet elkapcsolni a közszolgálati csatornákról, és akkor még nem beszéltünk a postásokról, akik csak konzervatív lapokat kézbesítenek. Ha józan paraszti ésszel gondolkodunk, hamar beláthatjuk, hogy téves az elmélet, miszerint általánosságban a vidékiek kevésbé lennének tájékozottak, mint a városiak. Akik ilyeneket mondanak, azok burokban élnek, és semmit sem tanultak az elmúlt tizenkét évből. Pedig ha néhanapján elhagynák Budapest határát, akkor saját tapasztalatot is szerezhetnének a vidéki tájakról, falvakról és emberekről, akik a balliberális narratívával ellentétben nem harapnak és képesek késsel-villával étkezni.

Tudatlansággal vádolni a vidékieket nemcsak urbánus nagyképűség, hanem rosszindulatúság is. Az ellenzéki hangadók pedig minden bizonnyal többre mennének, ha inkább azon gondolkodnának el, hogy a baloldali összefogás miért nem tudta megszólítani a vidéki magyarokat. Talán pont azért, mert sosem értették a néplelket.

A magát haladó értelmiségiként meghatározó tömb egyébként meg van győződve arról, hogy ők maguk független-objektív hírforrásokból tájékozódnak, minden mást pedig propagandának címkéznek. De mely híroldalak elég felvilágosultak? Azt ők mondják meg, mindig változó, aktuális kényüktől, kedvüktől függ. A kampány során például számos, korábban még a támogat kategóriába sorolt híroldalt kiáltották ki árulónak, amikor éppen nem éljenezte az összefogást, és ugyanezt tették a közvélemény-kutatókkal, amikor a Fidesz győzelmét vetítették előre. Ez tehát a független-objektivitás, amit szerintük az agymosott vidékiek nem látnak?

De naivitás meglepődni az ellenzéki szavazók gyalázkodá­sain, hiszen a balliberális politikusok évek óta ócsárolják a jobboldali választókat, így volt honnan eltanulni a módszert. Jól emlékszünk arra, amikor Márki-Zay a Fidesz-szavazókat trágyával etetett gombáknak, majd részegesnek nevezte, de gyakran minősítette ostobának és aberráltnak is őket. Oldalakon keresztül sorolhatnánk még sértő megjegyzéseiket, de inkább térjünk vissza a jelenbe!

Mit tegyünk, ha a közösségi oldalakon gyalázkodó bejegyzéseket és kommenteket látunk a hírfolyamban? Bár szerzőik provokatív stílusa sokszor rákényszerít minket a válaszadásra, de velük ellentétben mi legyünk türelmesek, hiszen hatalmas traumát élnek át. Becsapták őket és becsapták saját magukat is. Amikor epés soraikat olvassuk, gondoljunk arra, milyen jó, hogy nem ünnepi írásaikat látjuk arról, hogy győzött az ellenzék. Emellett pedig jusson eszünkbe az is, hogy éppen ez a gyűlölködő, lenéző hozzáállás vezette a megsemmisülésbe az ellenzéki összefogást, és ha így folytatják, akkor még jó pár évig nem kell tartanunk attól, hogy politikusaik a kormányrúd közelébe kerülnek.

A szerző újságíró, Mediaworks Központi Szerkesztőség

Borítókép: Egy nő leadja szavazatát a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.