idezojelek

Nyugalom, hazugság nélkül

Eljött az a kegyelmi pillanat és egyben állapot, amikor felmerült, hogy akár én is kiszállhatnék a „közösségi” oldalról.

Cikk kép: undefined

Úgy gondoltam, hogy a Heti agyrémek című ciklust egy időre elengedem, és majd az építés-épülés szépségeiről osztok meg néhány gondolatot az olvasókkal, de ez egyelőre egy kis halasztást szenved. Átmeneti állapotba kerültem ugyanis. Pedig a terv jónak tűnt. A stratégia az volt, hogy miután szépen rendben lezajlanak a választások, mindenki lenyugszik a p…csába és ugyanakkor finisbe fordul a böjt, jön a nagyhét, az elcsendesüléses remény, majd maga a húsvét, a létező legnagyobb misztérium, a feltámadás és halleluja.

Úgy véltem, az a helyes magatartás, ha nem reagálom túl a számomra a jelen helyzetben a legszimpatikusabb gondolatok elsöprő győzelmét, kellő szerénységgel és alázattal jöjjön ismét a békejobb kinyújtásának felemelő kísérlete, ki tudja, hányadszor. Eleinte ment is, mint a karikacsapás. Összesöpörtem a maradék fogaimat, átrendeztem a Ramona-füzetekből álló hatkötetes könyvtáramat, megkerestem a ripityára tört szemüvegemet, a repedéseken át belenéztem a tükörbe, általa homályosan megpillantottam magamat, rémülten felordítottam, hogy Jézusom, cigány vagyok!, és gondoltam, elengedem ezt a passzust is, végtére vannak fontosabb dolgok is a világban, például hogy jött végre egy jó kis áztató eső, magához is tért menten a szomorkodó zöldborsó.

Nem bánom, gördítettem tovább a kis híján holtpontra jutott elképzelést, magamra húztam az integráló személyiség feliratú viharkabátomat, ami elég jól állt nekem sokáig és belefeküdtem az árokba, ha már azt esetleg így könnyebb betemetni, hát let it be. De ezen a ponton elkövettem azt a hibát, hogy kihagytam a számításból a Facebookot. Nem használom túl gyakran, sőt, de elhelyeztem rajta egy posztot, még azt sem mondhatom, hogy csak úgy, merő kíváncsiságból és hirtelen támadt ráérésből fakadóan, mint afféle vidéki grófok, hanem inkább ki tudja, miért.

Elég hamar elszabadult a pokol, viszonylag sötét bugyrok tárultak fel, ismételten beigazolódott, hogy mindig azok a leghangosabbak, akik a legkevésbé értenek az adott témakörhöz, a hangnem pedig gyorsan elérte azt a szintet, amihez képest a talajrészeg éjféli trollok ámokfutása áhítatos körmenetnek tűnhet. Először – életemben másodszor – csak az egyik személyeskedőt távolítottam el, majd rákaptam az ízére és még egyet. Magam kiszálltam a „beszélgetésből” és elköszöntem, kedvesen, mindenkinek további szép napokat kívánva. Háromszor. Miután mindez hatástalannak bizonyult, kénytelen voltam kipöccinteni az egészet a világűrbe. És megnyugodtam.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ekkor jött el az a kegyelmi pillanat és egyben állapot, amikor felmerült, hogy akár én is kiszállhatnék a „közösségi” oldalról, már amennyiben ennek az egésznek köze van bármiféle közösséghez. Mit is veszíthetnék ezzel a gesztussal? Mondjuk tényleg falun élek, így aztán valóban nem engedhetem meg magamnak, hogy életvitelszerűen szaladgáljak különféle művészeti eseményekre, jó, ha a Boschra majd „feljutok”, mert róla hallottam a kultúrban, hogy ő találta fel a mosógépet, viszont a Facebookon ez ügyben is kitárul a világ. Elesnék továbbá számtalan vicces történettől, a határokon túli barátaim mindennapjaitól, a bárhol élő barátaim halálhírétől és rengeteg macskától. Ezek azért elég érzékeny veszteségek. És azt sem mondhatom, hogy cserébe rengeteg időt kapnék, mert nem használom túl a felületet. De lehet, hogy igen. Helyette inkább a papírra nyomtatott betűk felé fordulok, vissza tehát a könyvekhez.

Lám, az elmúlt napokban is így történt, ráadásul dupla élvezettel, mivel szeretek párhuzamosan olvasni. Shunmyo Masuno Nyugalom című könyve került sorra és Rod Drehertől a Hazugság nélkül élni. Shunmyo Masuno egy négyszázötven éves zen buddhista templom vezető papja, zenkerttervező, nyugati egyetemeken pallérozódott keleti elme. Rod Dreher a The American Conservative főszerkesztője. Előbbitől többek között az egyszerű élet művészetét próbálom elsajátítani (na, messze még a hajnal) utóbbitól, szintén többek között a keresztény másként gondolkodók kézikönyvéből meg azt, hogy a rombolás, az eltörlés kultúrájának apokaliptikus világában miként kerüljem el a rám törő kétségbeesést és az ebből következő főbűnök egyikét, a jóra való restséget (nos, ez sem könnyű kenyér).

Kétféle aspektus, ami egyfelé terel a nehéz időkben, a sötét gondolatok közepette is. Elengedni őket és munkára fel. És persze soha ne add fel, ahogyan azt a dalai láma, valamint Bob Marley mondotta volt.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.