idezojelek

Pálya csak egy van: egyensúly és növekedés

A magyar bankrendszer stabil alapokon áll, a lakosság továbbra is bízik a forintmegtakarításokban.

Szajlai Csaba avatarja
Szajlai Csaba
Cikk kép: undefined
2022. 05. 05. 8:59
Fotó: Koszticsák Szilárd

Szimbolikus jelentősége volt annak, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke múlt heti sajtótájékoztatón személyesen jelentette be: a jegybank szakértői minden szakmai támogatást megadnak a kormánynak a gazdasági stabilizáció érdekében. Utóbbi lényege: az állam pénzügyeit rendbe kell tenni ahhoz, hogy az egyensúlyi növekedés, a fenntartható felzárkózás állapota visszatérjen. A jegybankelnök közölte azt is, hogy második adóreformra is szükség lesz, és javaslataikat hamarosan eljuttatják a kormánynak.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan felkapták a fejüket az MNB elnökének bejelentése hallatán. Eszerint akkora a baj, hogy a jegybank segítségére is szükség van? Erről szó sincs, sőt az a normális, hogy a gazdaságpolitikai döntéshozók – a kormány és a jegybank – egyeztetnek egymással. Vészhelyzet nincs, azonban a 2021 nyarán megalkotott ez évi központi költségvetés – ez a legfontosabb eleme a honi gazdaságpolitikának – renoválása elkerülhetetlen. Tekintettel arra, hogy azt még (szó szerint) békeidőben tervezték. Amikor még szó sem volt háborúról, energiaválságról, elszálló inflációról, gyengülő árfolyamokról. A helyzet tényleg különleges, amelynek az egyik elszenvedője – a számos kitettség miatt – pont Magyarország.
Sokakban jogosan merül fel, hogy az eddigi eredmények „elúsznak-e”, s mi lesz azokkal az intézkedésekkel, amelyek stratégiai elemei a hazai gazdaságpolitikának. Az ellenzék általi, állandóan megszorításokra asszociáló riogatások helyett várjuk meg az új kormány felállását, a fontosabb intézkedések meghozatalát. A kommentárok utána is ráérnek.
Apropó, új intézkedések! Az árstop intézménye meghatározott ideig marad, azért, hogy a kétségkívül magas inflációt kordában lehessen tartani, a nyugdíjak vásárlóértéke sem csökken, sőt júliusban jön az újabb emelés, és a kormány egyezségre törekszik Brüsszellel a – nekünk egyébként járó – helyreállítási pénzek kapcsán.
Drámai fejlemény nincs, ugyanakkor nem lehet eltagadni, hogy az orosz–ukrán háború kedvezőtlen gazdasági hatásai már most érezhetők, gondoljunk csak az energiaárak alakulására. Vagyis egy, az utóbbi évtizedekben soha nem látott helyzettel szembesülünk mindannyian. Éppen csak kilábaltunk a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági válságállapotból, kitört a háború. Ez rendkívül bizonytalanná teszi a gazdasági folyamatokat, globális szinten is, és a finanszírozói hátteret, a pénz- és tőkepiacokat.

Itt kell leszögezni, hogy a magyar bankrendszer stabil alapokon áll, a lakosság továbbra is bízik a forintmegtakarításokban és semmi oka nincs arra, hogy ez ne így legyen. A külföldi befektetők is megőrizték a magyar állampapír-állományukat, ami a magyar gazdaság iránti bizalom újabb bizonyítéka. S ki kell arra is térnünk, hogy a forint elmúlt időszakban tapasztalt gyengülésének nem belső, fundamentális, hanem külső, a háborús helyzettel és a geopolitikai, világgazdasági kitettségünkkel kapcsolatos okai vannak. Ilyen helyzetben a kockázatkerülő befektetők szabadulni akarnak a hozzánk hasonló feltörekvő gazdaságok devizáitól, és stabilnak számító eszközöket, elsősorban amerikai dollárt, eurót vagy aranyat vásárolnak. Az MNB-nek, de kisebb mértékben a kormánynak is rendelkezésére állnak eszközök a negatív hatások mérséklésére. A jegybank a pénzügyi rendszer stabilitásának fokozásával tud pozitívan beavatkozni, a kormány pedig az állam pénzügyi likviditásának javításán, a hiány és az adósság csökkentésén keresztül.
Ez a különleges helyzet nem jelenti azonban azt, hogy a polgári kormány fő gazdaságpolitikai elképzeléseit, célkitűzéseit – a vállalkozások és a háztartások, a családok megerősítését, az ország felzárkózását – bármi is veszélyeztetné. Az elmúlt tizenkét év példája éppen azt bizonyítja, hogy pálya csak egy van: pénzügyi egyensúly mellett gazdasági növekedés. Csak ezen tudunk végigmenni.
A szerző a Figyelő főszerkesztő-helyettese

Borítókép: Aranytömbök az MNB által őrzött aranytartalékból Budapesten (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
BORBÉLY ZSOLT ATTILA avatarja
BORBÉLY ZSOLT ATTILA

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.