idezojelek

Erőre kaptunk versenyképességben!

A svájci IMD rangsorában hazánk 13 helyezést javítva a 39. helyre lépett előre fél évtized leforgása alatt.

Szajlai Csaba avatarja
Szajlai Csaba
Cikk kép: undefined
Fotó: Kovács Tamás

Íme a legújabb gazdaságpolitikai bizonyítvány: 2010 óta nem látott helyezésbe „ugrott ” Magyarország versenyképessége a svájci IMD intézet friss rangsora szerint. Miután a magyar gazdaság régi, neuralgikus pontja a versenyképesség javítása, az IMD szóban forgó bizonyítványa a legjobbkor jött. Tekintettel arra, hogy a legtöbb pénzpiaci elemző az EU és az USA vonatkozásában recesszióval számol, és ilyenkor egy ilyen elismerés javítja hazánk pozícióját. Cseppet sem mellesleg a jelenlegi, 39. helyezésünk – több mint hatvan ország szerepel a listán – azt is jelenti, hogy hazánk versenyképessége válságálló módon javult, a felmérést a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági sokk alatt készítették, és a folyamatos előrelépés is bizakodásra ad okot. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt tehát hiábavaló a Nemzeti Versenyképességi Tanács munkája, csakúgy, mint a Magyar Nemzeti Banké sem. Utóbbi több száz pontból álló javaslatcsomaggal rukkolt ki, míg előbbi 2017-ben kezdte meg munkáját. Érdemes visszatekinteni az öt évvel ezelőtti állapotra is: akkor az 52. helyen volt Magyarország a svájci IMD versenyképesség-kutató intézet rangsorában, vagyis egy fél évtized leforgása alatt hazánk 13 helyezést javítva a 39. helyre lépett előre, ami az eddigi legkedvezőbb eredmény.

A svájci IMD összefoglalója – csakúgy, mint más versenyképességi lista – is szubjektív. A mintában szereplő száz vállalat vezetőjének a véleménye alapján készült, a statisztikai adatok között pedig több is 2019 előtti szám. Ettől függetlenül a más országokkal történő összehasonlítás nagyjából objektív képet nyújt a helyzetről. A jelentésből kiderül, hogy a megkérdezett vállalatvezetők az első öt helyen az alábbi tényezőt jelölték még többségében a magyar piac vonzerejével kapcsolatban: versenyképes adórendszer; a gazdaság dinamizmusa; képzett munkaerő; megbízható infrastruktúra; könnyű hozzáférés a pénzügyi piacokhoz. Konkrétan a magyar kormány jelentős adó- és adminisztrációcsökkentést hajtott végre, erősítette a digitalizációt és az elektronikus ügyintézést, könnyítette a foglalkoztatás és a beruházások feltételeit. Ezek az intézkedések pedig jelentősen hozzájárultak a versenyképesség javításához.  

Amennyiben pedig még alaposabban elemezzük a rangsort, az is kiderül belőle, hogy a V4-ek között a gazdasági eredmények tekintetében Magyarország vezet, az elmúlt időszakban ennyire jó eredményt egyszer sem ért még el hazánk, a csehek ugyanis mindig leköröztek bennünket. Külön említést érdemel, hogy a 63 vizsgált ország közül hazánk helyezése javult a legnagyobb mértékben, miközben Románia és Lengyelország is rontott.   

A bizonyítvány nagyon jó, de még korántsem jeles: miközben a gazdaságpolitikai döntéshozók jogosan örülhetnek az alpesi köztársaságból érkező tanúsítványnak, addig a gyenge pontokra is fókuszálni kell.  De mik is ezek? Az IMD összefoglalója szerint máig problémát okoz az export „tudástartalma”, a gyenge nyelvtudás vagy éppen az egészségügyi rendszer bizonyos „elemei”. A feladat adott: ezeknek az „erőtlen” területeknek a megerősítésével ugyanis a versenyképességet is tovább lehetne javítani.  

Összességében azonban ennek a minősítésnek nagyon örülni kell, s minden jel szerint alátámasztást kapott a kormány adócsökkentési politikája, valamint a munkaalapú társadalom kapcsán tett döntések, nem is beszélve a szakképzési rendszer átalakításáról. Úgy tűnik, az erő most velünk van, éljünk a további javítás lehetőségével. A 39. helyezéssel ne érjük be!  

A szerző a Figyelő főszerkesztő-helyettese   

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
BORBÉLY ZSOLT ATTILA avatarja
BORBÉLY ZSOLT ATTILA

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.