idezojelek

A SARS–CoV–2 eredete nyomában

Mind a mai napig hiányoznak a valóban független és átlátható tudományos vizsgálatok.

Cikk kép: undefined

A Lancet, a tekintélyes orvosi szaklap Covid-bizottságának élén végzett kétéves munkáját követően Jeffrey Sachs világhírű amerikai közgazdásznak az a meggyőződése, hogy a Covid–19 vírus nem természetes eredetű, hanem amerikai laboratóriumi biotechnológiából származik. Bár nem tudjuk biztosan, hogy ez a helyzet, teszi hozzá, elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ennek feltételezésére, amely bizonyítékokat meg kell vizsgálni. Ám nem folyik nyomozás sem az Egyesült Államokban, sem másutt a világon, és Sachs szerint jó oka van annak, hogy „nem akarnak túlságosan a szőnyeg alá nézni”.

A közgazdásznak a GATE Center think tank madridi konferenciáján, illusztris társaságban elhangzott állítása meglepő módon nem keltette fel a világlapok és médiumok figyelmét.

Noha videófelvételen bárki tanulmányozhatja Sachs professzor előadását, e-mailben megkérdeztem tőle, pontosan hogyan kell értenünk a szavait. Jeffrey Sachs perceken belül válaszolt: „Azt mondtam, hogy a vírust az amerikai biotechnológia hozhatta létre. Kínai és amerikai tudósok együttműködtek a kockázatos amerikai biotechnológia terén. Az is lehet, hogy természetes úton keletkezett, még mindig nem tudjuk. Nagyobb átláthatóságra szólítottam fel az Egyesült Államok kormányát, sőt minden kormányt!” A részleteket illetően figyelmünkbe ajánlotta Neil L. Harrisonnal, a Columbia University molekuláris farmakológia és gyógyászat tanszékének professzorával közösen írt, az Egyesült Államok tudományos akadémiájának folyóiratában megjelent cikkét, amelynek címe is sokatmondó: Felhívás a SARS–CoV–2 vírus eredetének független vizsgálatára.

Harrison és Sachs szerint kétségtelen, hogy a kínai kutatások nagyobb átláthatósága rendkívül hasznos lenne, mindazonáltal sok fontos információ lenne begyűjthető amerikai kutatóintézetekből is, olyan információk, amelyeket még nem tettek hozzáférhetővé független, átlátható és tudományos vizsgálatok céljából. A Columbia Egyetem professzorai felszólítják az Egyesült Államok kormányzati tudományos ügynökségeit, hogy támogassák a SARS–CoV–2 eredetének teljes, független és átlátható vizsgálatát, például egy tudományos alapú, kétpárti kongresszusi vizsgálat részeként, amely során „kerülni kell a félrevezető boszorkányüldözést, amelyet inkább a politika, mint a tudomány irányít”.

Ezzel is összefüggésben utalnak rá, hogy Joe Biden elnök 2021-ben megbízta az amerikai hírszerző közösséget (IC) a vírus eredetének kivizsgálásával. Az IC nyilvános összefoglaló közleménye nem foglal állást a természetes kontralaboratóriumi eredet kérdésében; azt írja, hogy minden ügynökség e két hipotézist valószínűsíti. Az IC szerint „valószínűleg Kína együttműködésére lenne szükség a Covid–19 eredetének végleges felméréséhez”. Harrison és Sachs szerint az ilyen együttműködés természetesen nagyon indokolt, ám sokat tanulhatunk az Egyesült Államok által támogatott és az Egyesült Államokban a kínai Vuhani Víruskutató Intézettel együttműködésben folytatott munka vizsgálatából is.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig nem világos, hogy az IC megvizsgálta-e ezeket az Egyesült Államok által támogatott és az Egyesült Államokban működő tevékenységeket, ám ha igen, akkor még egyetlen megállapítását sem tette elérhetővé az amerikai tudományos közösség számára, független és átlátható elemzés és értékelés céljából. Ha viszont az IC nem vizsgálta ezeket a tevékenységeket, akkor még messze vagyunk egy átfogó vizsgálattól. Az elvégzett kísérletek pontos természete, beleértve a terepen gyűjtött vírusok teljes körét, valamint a vírusok későbbi szekvenálását és manipulálását, továbbra is ismeretlen.

Bár a Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health, NIH) és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Intézete (U. S. Agency for International Development – USAID) határozottan ellenállt az Ökoegészségügyi Szövetség (EcoHealth Alliance – EHC), a Vuhani Víruskutató Intézet (Wuhan Institute of Virology – WiV) és az Észak-karolinai Egyetem (University of North Carolina – UNC) közös munkaprogramja részleteinek nyilvánosságra hozatalának, a kiszivárgott vagy az információszabadságról szóló törvény révén nyilvánosságra hozott kutatási javaslatok egyértelművé teszik, hogy az EHA–WIV–UNC-együttműködés nagyszámú, eddig nem dokumentált SARS-szerű vírus gyűjtésében és azok manipulálásában vett részt.

A laboratóriumi eredetre utalhat, hogy a vírus tüskeproteinjének kritikus részén nyolc aminosavból álló szekvencia azonos az emberi légutakat bélelő sejtekben találhatóval. Sachs és Harrison elképzelhetőnek tartják, hogy a tudósok munkájuk során szándékosan illesztették be ezt az aminosavszekvenciát egy denevér-koronavírusba. Az ilyen szekvenciák beépítése a SARS-szerű vírusokba egy 2018-as támogatási javaslat szerint az EHA–WIV–UNC-partnerség által javasolt munka sajátos célja volt.

Egy 2020. február 1-jén folytatott, e-mailben dokumentált telefonbeszélgetésben több kutató felvetette azt az aggodalmát, hogy a SARS–CoV–2 víruskutatás során jött létre. Ezek az e-mailek azt sugallják, hogy az NIH vezetése (ennek ellensúlyozásra) korai és aktív szerepet vállalt a „zoonózishipotézis” előmozdításában és a laboratóriumi hipotézis elutasításában. Az NIH ellenállt olyan fontos bizonyítékok nyilvánosságra hozatalának, mint például az EHA támogatási javaslatai és projektjelentései.

A mai napig nem volt független és átlátható tudományos vizsgálat az Egyesült Államokban folyt kutatásokkal kapcsolatos bizonyítékok összességére (laboratóriumi jegyzetek, vírusadatbázisok, elektronikus adathordozók, biológiai minták, vírusszekvenciák stb.) vonatkozóan, különös tekintettel a vuhani intézményekkel együttműködő projektekre.

Az amerikai intézményekben folyó virológiai kutatások független és átlátható tudományos vizsgálatának hiánya Harrison és Sachs szerint négy rendkívül kedvezőtlen következménnyel járt. Megrendült a közbizalom abban, hogy az amerikai tudományos intézmények képesek felelősségteljes módon irányítani az Egyesült Államok tudományos tevékenységét. A SARS–CoV–2 eredetének vizsgálata átpolitizálódott az Egyesült Államok kongresszusában, így a független és átlátható vizsgálat megkezdése akadályba ütközött és késett. Az amerikai kutatók nem tudták hatékonyan megosztani szakértelmüket. Végül ez a helyzet bizalmatlanságot szült az Egyesült Államok biológiai védelmi kutatási tevékenységeivel szemben.

Harrison és Sachs szerint sok létfontosságú információ még mindig Kínában található, azonban az amerikai székhelyű vizsgálatnak nem kell ezekre várnia – sokat lehet tanulni azoktól az amerikai intézményektől, amelyek széles körben részt vettek olyan kutatásokban, amelyek hozzájárulhattak a SARS–CoV–2 vírus megjelenéséhez vagy dokumentálhatták annak kialakulását. Csak egy független és átlátható, esetleg kétpárti kongresszusi vizsgálat fedi fel azokat az információkat, amelyek egy alapos tudományos vizsgálati és értékelési folyamathoz szükségesek.

A szerző újságíró

Borítókép: illusztráció (Forrás: MTI/AP/Mark Schiefelbein)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.