idezojelek

Jogszerű fellépés a Margit hídon

A férfi a szabálysértés tényét elismerte, a szabálysértési nyilatkozatot kitöltötte és aláírta.

Szemán László János avatarja
Szemán László János
Cikk kép: undefined
2022. 07. 24. 9:00
Fotó: Bruzák Noémi

Valahogy nem vágyik rá az ember, hogy megrázza az áram. Az most részletkérdés, hogy nem is az áram, hanem a feszültség üt meg, ez azonban nem jelen dolgozat témája. Nézzük általánosságban az elektromos sokkolókat! Nagyfeszültség, minimális áramerősség a jellemzőjük. A nagyfeszültség összerántja az izmokat, ezzel másodpercekre mozdulatlanná téve a célszemélyt, a minimális áramerősség azonban nem okoz maradandó károsodást.
Vessünk egy pillantást a Taser típusú elektromos sokkolóra; eddig még senki sem halt meg azért, mert sokkolóval megfékezték. Ezt a típust rendszeresítették a magyar rendőrségnél is, februártól pedig már használják. A Taser nem fegyver, hanem kényszerítőeszköz, mint például a rendőri bot (tonfa, gumibot), a gázspray, a bilincs, ideértve a műanyag kötözőzsineget, illetve a fémbilincset is. A legenyhébb kényszerítőeszköz a kézrátétel, azaz amikor fizikai erővel fékezik meg a célszemélyt, a legsúlyosabb pedig a lőfegyver használata.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden kényszerítőeszköz használatát meg kell előznie felszólításnak, kivéve, ha valaki – az állampolgár vagy maga a rendőr – élete, testi épsége közvetlen veszélyben van. Az elektromos sokkolót gyakorlat szerint akkor használják, ha fizikai­lag nem tudják megfékezni a célszemélyt vagy ha a késlekedés súlyosabb következményekkel járhatna. Fontos tudnivaló, hogy a sokkoló használatát csak a vonatkozó törvények betartásával szabad elrendelni. Tilos fejre, mellkasra, nyakra célozni vele. Tilos gyermekek, idős emberek, a láthatóan másállapotban lévő anyák ellen használni. De mint mindennél, itt is vannak kivételek, amiket a törvény jogos védelemként vagy végszükségként említ meg.Az eszköz egy patron elsütésével két szondát lő ki egyszerre, az egyiknél a javasolt területnek a mellkas aljától lefelé kell lennie, míg a másik a comb környékén csapódhat be. Nem halálos fegyver, alkalmazása kisebb sérülést okoz ugyan, de nem arra irányul, és nem is az a cél. A patron becsapódási helyén minimális hámsérülés keletkezik, ami normális esetben másnapra elmúlik.
A kis lándzsahegy 11 milliméter mélyen hatol keresztül a ruhán, majd úgy éri el az emberi testet. Az eszközt arra találták ki, hogy a rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülést vagy az esetleges támadást megtörje – irányuljon az bárki ellen –, elhárítsa. Tény azonban, hogy sokkol és áramot vezet az emberi testbe. A készülék által leadott 0,0063 amper a halálos dózisnak mindössze a századrésze, ami nem okoz szívleállást, sőt még a szívritmus-szabályzóra sincsen hatással. Blokkolja az izmokat, és ha jól használják, a ruhán keresztül áthatolva minimum öt másodpercre megállítja az embert. Kipróbáltuk, és valóban fájdalmat okoz, úgy, mint akármelyik áramütés. Életünk leghosszabb öt másodperce volt a kísérlet. De a mi szempontunkból a megállító, akarattörő hatáson van a hangsúly. A rendőrség illetékes kiképzője szerint a készülék impulzusszerűen működik, két patronnal, melyekkel legfeljebb négy szondát lehet kilőni egyszerre, de alkalmazható a szikráztatóval is közvetlenül a testnek érintve.A magukat emberi jogvédőként feltüntető szervezetek egyike, minősítve a rendőri intézkedést, felháborodott a Margit hidat legutóbb blokkoló maroknyi csoport feloszlatásakor használt sokkoló miatt. Szerinte jogszerűtlen, aránytalan volt a használat. Mert ugye ők mindent jobban tudnak. Talán érteni kellene a törvények szövegét, de legalábbis elolvasni a szakszerű magyarázatot a sokkoló használatára a hídon.
Július 18-án a Margit hídra bejelentett gyűlés végét köve­tően a résztvevők nem hagyták el az úttestet és a síneket, ezért a rendőrök többször felszólították őket, hogy menjenek fel a járdára. Egy úttesten ülő férfi ellen a felszólítást követően testi kényszert alkalmaztak, de úgy összekapaszkodott egy szintén az aszfalton ülő nővel, hogy a további testi kényszer (kezük szétfeszítése) sérülés veszélyével járt volna. Ekkor a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés megtörésére a helyszínbiztosítás parancsnoka kilövőfej nélküli elektromos sokkoló eszköz alkalmazására adott utasítást. Az intézkedő rendőr két alkalommal figyelmeztette a földön ülő férfit az eszköz használatára, azt a test érintése nélkül a levegőbe szikráztatta. Ez sem vezetett eredményre, ezért a rendőr a sokkolót két másodpercig a férfi ruházatán keresztül annak combjához érintette. A férfi erre elengedte a nőt, a rendőrök mindkettőjüket felkísérték a járdára. A férfi a szabálysértés tényét elismerte, a szabálysértési nyilatkozatot kitöltötte és aláírta.

A parancsnoki kivizsgálás szerint az intézkedés arányos és jogszerű volt.Azt már csak egy mondattal írom ide, 2006-ban szemeket lőttek ki a magukból kivetkőzött egyenruhások, 2010-től azonban a rendőr még azt is elviseli, amikor az ellenzék által felhergelt hordák tűvel döfködik a hasát, mint az 2018-ban rendre előfordult. Addig engednek élni a szólásszabadsággal a tüntetőknek, amíg az nem visszaélés, törvényszegés, netalán bűncselekmény.

Borítókép: A kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) tervezett módosítása ellen tiltakozók a Parlament előtt tartott demonstrációról átvonultak a Margit hídra (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.