idezojelek

A háború elfedi Európa válságát

A vezető médiumok gondoskodnak arról, hogy a világ közvéleményének figyelme elsősorban az ukrajnai háború eseményeire terelődjön.

Cikk kép: undefined
Fotó: Vadim Belikov

A nagy hírügynökségek, a vezető médiumok gondoskodnak arról, hogy Európa és a világ közvéleményének figyelme elsősorban az ukrajnai háború eseményeire terelődjön. A publikum naponta értesül a cseppet sem szívderítő fejleményekről, és közben alig vesz tudomást azokról az európai folyamatokról, amelyek szép csöndben előkészítenek egy gyökeres politikai változást.

Boris Johnson brit ügyvivő miniszterelnök augusztus 24-én, Ukrajna függetlenségének napja alkalmából Kijevbe látogatott. Találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akit biztosított afelől, hogy az Egyesült Királyság továbbra is kiáll Ukrajna mellett. Johnson úr a közeledő változások egyik szimbóluma. Most még nyilatkozhat a szigetország nevében, hihet az ukránok győzelmében, de egyre inkább úgy tűnik, hogy számára ez a fajta kiállás volt talán az utolsó politikai lépés. A legutóbbi kormányválság, a vele szemben kialakult bizalmatlanság már csaknem elsöpörte. Őszig is csak nehezen maradhatott ügyvezető. A távozását sürgető felszólításokra azzal érvelt, hogy a brit gazdaság súlyos helyzetében, illetve az ukrajnai háború jelenlegi időszakában a lemondása nagy felelőtlenség lenne.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E pillanatban megjósolható, hogy az oroszellenességre épülő ideológia nem lehet nyerő a növekvő inflációval, energiaárakkal szemben. A német kormány azzal áltatja magát, hogy a gázfelhasználás kétszázalékos csökkentése megoldja a német gazdaságra nehezedő gondokat. Azokat, amelyeket a kíméletlen oroszellenes szankciókkal önmagának okozott. A közeledő tél megadja a választ. A balliberális németek kétszínűségére egyébként jellemző, hogy előbb politikai okokból nemet mondtak az orosz olajra, most pedig politikai lépéssel vádolják az oroszokat, amiért a Gazprom csökkentette a Németországba irányuló gázszállításokat. A német középületek nemsokára hűvösebbek, az utcák pedig sötétebbek lesznek.

Olaszországban is nő az elégedetlenség. Jó esélyekkel indul ősszel a miniszterelnöki székért a jobboldali Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek vezetője, aki összefogott Salvini Ligájával és Berlusconi pártjával, a Hajrá, Olaszország!-gal. Meloni nemrég a lényegre tapintott, amikor az Európai Unió bajaiért a globalizációt és a tömeges bevándorlást tette felelőssé.

Spanyolországban már az év elején belpolitikai vitákat gerjesztett a baloldali kormány döntése, amely szerint vadászgépeket küld Ukrajnának. Nemrég az energiatakarékosság jegyé­ben elrendelték a szigorításokat, amelyekkel segíteni kívánják az EU gázmegtakarítási tervének teljesülését. A spanyol kormány önként vállalta a gázfogyasztás hétszázalékos csökkentését, bár erről a polgárokat elfelejtette megkérdezni.

Emmanuel Macron francia elnök pártja nyáron a szövetségeseivel megnyerte ugyan a francia törvényhozási választások második fordulóját, de a nemzetgyűlésben elvesztette az abszolút többséget. Európa „szocialista” régióinak lakói egykor csodálattal tekintettek a nyugati országok fejlett gazdaságára, társadalmi berendezkedésére, lakóinak magas életszínvonalára. Magyarországon szerencsésnek érezhette magát az, aki útlevelet kapott és kiválthatta a megengedett ötven dollárt. És persze ráérezhetett arra is, hogy milyen nyomorúságos körülményeket teremtett számára a szocializmus a nyugati életkörülményekhez képest. Ezt az életérzést ma egyre több nyugati polgár ismerheti meg, amikor fel kell adnia a korábbi jólétből adódó kényelmet és örömöket. Ha ez sem ábrándítja ki őt a baloldali vezetőkből, akkor semmi sem.

A szerző író, újságíró

Borítókép: Belgorod megye területéről kilőtt orosz rakéták fénye az éjjeli égbolton a kelet-ukrajnai Harkiv nagyváros felett 2022. augusztus 20-ra virradóan (Fotó: MTI/AP/Vadim Beliko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.