idezojelek

Kelet-Felvidék híres magyar emlékhelyei

Őseim és a velem egy nyelvet beszélők már egy évezrede ugyanitt éltek s haltak meg. Mely nemzet fiai mondhatják el ugyanezt szerte Európában?

Cikk kép: undefined

Hat évtizede járom a Kárpát-haza tájait. Partiumban, Erdélyben gyermekkorom óta, a Felvidéken és Délvidéken úgy harminc éve, Kárpátalján pedig bő húsz esztendeje vagyok otthonos. 

Ha megállok Borsiban, a nagyságos fejedelem születése helyén, a munkácsi vár udvarán, ha sétálok a Tisza-parti fák alatt Zentán, vagy lepihenek egy padon Kolozsvárott, a házsongárdi csöndben, sokszor eszembe jut: őseim és a velem egy nyelvet beszélők már egy évezrede ugyanitt éltek, e földet birtokolták, s itt is haltak meg, ahol éppen most vagyok. 

Mely nemzet fiai mondhatják el ugyanezt szerte Európában? Ismerik-e egyáltalán azt az érzést, ami engem ilyenkor mindig fogva tart? Szinte mindent láttam már, ami „kötelező”, némely helyre gyakran vissza is térek, de mostanában inkább azokat a zegzugokat szeretem felkeresni, melyek távol esnek a turizmus konzumútvonalaitól. Szinte hajt valami, hogy oda feltétlenül el kell mennem. Talán olvastam róla, netán képeslapon láttam, vagy éppen egy népdalban szerepelt a neve.

Elsőként legutóbbi, kelet-felvidéki emlékeimet szeretném megosztani az olvasóval. Karoson vagyunk, a Bodrogközben, Sátoraljaújhelytől és Sárospataktól egyaránt 15-16 kilométerre. Itt, egy hármas dombvonulaton kerültek elő a múlt század első felében, majd a 80-as években a honfoglalók eddig ismert legnagyobb, leletanyagban leggazdagabb temetői. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eperjes-szögnek nevezett terület északi dombján csupán tizenhárom sírt sikerült feltárni, mivel a mezőgazdasági munkák során már legalább ötvenet megsemmisítettek. A legnagyobb és leggazdagabb temető utóbb a középső dombon került elő. A 80-as években itt 73 sírt tártak fel, s az 52. számúban rendkívül gazdag leleteket találtak. Ezek alapján gyanítják a szakemberek, hogy az elhunyt igen tehetős, nagy befolyású férfi lehetett a honfoglaló fejedelmek udvarában. 

E temetőt rekonstruálták aztán a kegyeleti emlékpark kialakítása során, ahol a már említett 52. sírt emlékmű is jelöli. A három temető szervesen és szorosan kapcsolódik egymáshoz, s szinte valamennyi azonos időszakban keletkezett – a honfoglalás nyitányától a X. század közepéig. A bő fél évszázad alatt ide temetkezettek túlnyomó többsége férfi volt, ami arra mutat, hogy a nagyfejedelem itt építhette ki első hatalmi-irányítási központját. 

A férfisírok fegyvermellékletei és felségjelvényei is arra utalnak, hogy itt a fejedelmi udvar vagy a fejedelmi katonai kíséret magasabb rangú vezetői tartózkodtak a kíséretükhöz tartozó harcosokkal, esetleg családtagjaikkal.

A Felsőberecki-csatorna hídján megyünk át Szlovákiába, éppen ott, ahol 1938-ban, a Felvidék visszatértekor, az első bécsi döntés alapján a honvédség alakulatai. Úgy kelünk át az 1920-ban hajózhatóvá nyilvánított csatornán, mint egy kis kanálison valahol Szabolcsban. Két egykori vármegyénk csonka részein járunk. 

Zemplén nagyobbik hányadát Csehszlovákiának ítélték Trianonban, Ung még rosszabbul járt a XX. századi ide-oda „rajzolgatásban”, az egyik része jelenleg Ukrajnához, a másik meg Szlovákiához tartozik. Jelképnek is tekinthető két félbeszelt itteni település, Sátoraljaújhely és Szelmenc: az előbbin hazánkkal, utóbbin meg Ukrajnával osztozik az új gazda.

Zemplénbe, a vármegye névadó településére tartunk. Először a régi, még Mátyás-kori megyeházát nézzük meg. Nemrégiben renoválták az eredetileg háromszintes, téglalap alaprajzú, masszív épületet. A felső szintet – talán az időtálló új tetőszerkezet miatt – visszabontották, ezért jelenleg már csak kétszintes az eredetileg is kicsinyke megyeháza. 

Ismerve a rebellis felvidéki kisnemeseket, vajon milyen lehetett itt régen egy izzó hangulatú megyegyűlés? Fent, a település feletti földvárban még jól láthatók a megerősített sáncok. Innen két templom is vigyázza a tájat, az egyiket Bethlen Gábor idejében nagyobbították, alattuk cinterem, zömében magyar sírokkal – köztük örömmel fedezünk fel néhány „gombos” fejfát is, melyek egykor általánosak voltak a magyarság szállásterületein. 

A szemközti dombon honfoglalás kori vezéri sírt tártak fel a szlovák régészek, néhány sírmelléklet nemrég még látható volt a megyeházán, de nem folytatták az ásatásokat.
Árpád hont visszaszerző népe hosszan időzött itt egykoron, a Tisza, a Bodrog és a Latorca által jól védett, dús füvű, bő vizű tájon. Nem véletlenül kedvelték hát eleink. De mióta Vásárhelyiék mintegy hat méterrel mélyítették a Tisza medrét, mindenünnen lehúzódott az éltető víz. 

Lelesz határát elérve bizonyítékát látjuk az imént mondottaknak. Megállunk a Tice-patak kiszáradt medrénél, s egy Árpád-kori kőhídon időzve idézzük fel a múltat, amikor még sószállító sajkák is jártak errefelé, Máramarosból hozva a kincset érő rakományt. 

Lelesz talán a vidék legfontosabb települése volt a magyar középkorban, hiteles hely. Apátságát 1180-ban alapította a váci püspök. 1188-ban kolostorában, a „fehér barátok” kápolnájában imádkozott holicsi hadjárata előtt III. Béla, kinek uralkodása alatt a Magyar Királyság európai nagyhatalommá fejlődött. Gótikus kápolnájában időzve ismét megérint bennünket a történelem. 1567-ig, míg hiteles hely volt, minden királyunk megfordult itt. 

A Bánk bánból jól ismert királynégyilkosság után 1213-ban itt helyezték el a halott Gertrudisz jobb kezét is, mellyel gyilkosai ellen védekezett. A ma látható épület a XIV–XV. században épült az előző kolostor helyén, a XVI. század első felében erődítéssel látták el, majd a XVIII. században barokk stílusban építették át. Gazdái, a premontreiek, rendkívül gazdagok voltak, hiszen az egykori templomos lovagok kincseit ők kapták meg.

Utunk félkaréjának végén még felmászunk a nagykövesdi várba. Roppant falai arról tanúskodnak, hogy rendkívül fontos volt e terület birtoklása és védelme urainknak. „Maradékországba” Pácinnál térünk vissza. A közelmúltban itt volt a hivatalos határátkelő…

A szerző művelődéstörténész, újságíró

Borítókép: A nagykövesdi vár (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.