idezojelek

A világgazdaság óriáspolipja (1. rész)

Mi is a BlackRock, ki alapította, miért ismerik csak kevesen, miért mondják sokan róla, hogy veszélyesen nagyra nőtt?

Vida Ákos avatarja
Vida Ákos
Cikk kép: undefined

New York, Midtown Manhattan, 52. utca egy normális irodaépület, ahova bárki beléphet. A földszinten kávézó található, ahol zongorista játszik a vendégek szórakoztatására. Ebben az épületben van a világ legnagyobb vagyonkezelő cége, a BlackRock operatív központja. Magyarországi képviselete Budapesten az Árpád híd pesti hídfőjénél, a Váci út 47. szám alatt található. A híd pesti oldalára érkezve biztosan sokan csodálkoztak már az acél-üveg toronyház homlokzatán található nagy BlackRock feliraton.

De mi is a BlackRock, ki alapította, miért ismerik csak kevesen, miért mondják sokan róla, hogy veszélyesen nagyra nőtt? Erről szól ez a háromrészes cikk.

A ma hetvenedik évében járó Laurence (Larry) Douglas Fink 23 évesen Los Angelesből New Yorkba költözött és ingatlanfinanszírozásban szerzett MBA-diplomájával investment (befektetési) bankárként kezdett a First Boston nevű banknál. Eleinte csodagyereknek számított, de a 80-as években rosszul spekulált és százmillió dollárt égetett el. Ezzel kigolyózta magát a bankból. De 1988-ban meggyőzte a BlackStone ingatlanmenedzsment cég tulajdonosait, hogy alapítsanak vele egy új befektetési alapot, amely a Blackstone Financial Management nevet kapta. A kezdeti ötmillió dolláros indulótőkét Fink és csapata pár hónap alatt 2,7 milliárd dollárra tornászta fel.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A befektetési stratégiák miatti viták következtében a BlackStone 1994-ben eladta az időközben 32 százalékra csökkent részét a PNC Financial Services cégnek 240 millió dollárért. Később Stephen A. Schwarzman, a BlackStone CEO-ja élete legnagyobb hibájának nevezte ezt a dealt. A vállalat új neve BlackRock lett. A cég 1994 végén már 53 milliárd dollárnyi befektetést kezelt.

Később a BlackRock 13,5 milliárd dollárért megvette a Barclays bank alapkezelőjét, ezzel beszállt az ETF (exchange-traded funds) üzletágba. A konszern az ETF kezelési költségein ugyan keveset keres, de a hatalmas összegek tologatásával sok millió dollár jutalékot zsebel be. Az ETF-ek tőzsdeindexeket képeznek le, azaz az indexekben megtalálható részvényekbe fektetnek be.

A BlackRock üzleti modelljének alapja az OPM (other peoples money, azaz mások pénze). 

Intézményi (170 nyugdíjalap, bankok, konszernek) és egyéni befektetők (ötvenmillió dollártól felfelé) mellett rengeteg kisbefektető pénzét kezeli. A BlackRock a saját iShares márkanéven kisbefektetőknek értékesített ETF részvényeivel, ami a tőkebefektetéseinek körülbelül egyharmadát jelentik, mára csaknem tízbillió dollárnyi befektetés felett uralkodik. Az üzleti modell zseniális: add ide a pénzedet, én kezelem, te meg mindezért jutalékot fizetsz nekem. Tehát minden saját kockázat nélkül, mások pénzével keres milliárdokat.

A BlackRock nem bank, nincsenek fiókjai, nincs ügyfélforgalma, nem ad hitelt és ezért nem tartozik az állami pénzügyi felügyeletek ellenőrzése alá, de több pénzt kezel, mint számos nagybank. A definíció szerint nem számít rendszerfontosságúnak, ezért nem vonatkoznak rá a pénzügyi rendszer biztonsági előírásai. Ma 78 telephelyen harminc országban csak 16 ezer alkalmazottal mintegy százszor annyi pénzt kezel, mint a Deutsche Bank 87 ezer foglalkoztatottjával.

2015-ben a hírhedt milliárdos befektető, Carl Icahn egy talkshow-ban megtámadta a mellette ülő Larry Finket és Janet Yellent (a magántulajdonban lévő USA-jegybank, a Fed mai elnökét), hogy egy partibuszt irányítanak, amely bármikor lezuhanhat egy szakadékba. Fink kínosan mosolyogva hallgatta Icahnt. Aki ezzel a kijelentésével felhívta figyelmet arra, hogy a BlackRock ETF portfóliója túl sok pénzt kezel és óriási veszélyt jelent a pénzügyi világra. Ezzel Icahn arra is utalhatott, hogy 2010. május 6-án az ETF-ek árfolyama hirtelen lezuhant, majd nem sokkal később visszatért eredeti árszintjére.

Senki sem tudta, hogy mi történt, de ez a mini crash rámutatott arra, hogy ha hirtelen pánik tör ki a kisbefektetők között, akkor az az egész tőzsdét magával ránthatja. 

Ezért is veszélyes a BlackRock hatalmas ETF-portfólió­ja. Ha kitör a pánik, senki sem felelős az ETF-ekért, senki sem kötelezi a BlackRockot, hogy bármit is tegyen az árfolyamesések ellen, ez a piacszabályozáson kívül van, de méreténél fogva óriási veszélyt jelent az egész tőzsderendszerre. Egy ilyen ellenőrizhetetlen „run for the exit”, azaz rohanás a kijárathoz, hatalmas veszteséget okozhat a részvénytulajdonosoknak és a tőzsdén jegyzett vállalatoknak, az egész rendszer berobbanhat és ahol nincsenek vevők, ott egy pillanat alatt az egész piac összeomolhat.

A BlackRock és a világ egy másik nagy befektetési alapja, a Vanguard (amelynek több mint tízszázalékos részesedése van a BlackRockban) az Egyesült Államok ETF- piacának körülbelül kétharmadát uralják. 

AZ ETF az amerikaiak millióinak nyugdíj-kiegészítésének jelentős részét jelentik, sokan a fizetésük egy részét ETF-be fektetik, majd ezek után a BlackRock osztalékot, azaz egyfajta nyugdíj-kiegészítést fizet nekik. Németországban a BlackRock az iShares nevű ETF-jeivel ezen a piacon már ötven százalék feletti részesedést mondhat a magáénak.

Larry Fink egy olyan befektetési környezetet alakított ki, mint egy bank, noha nem az. Kölcsönbe kapott pénzzel bevásárolta magát a világ legnagyobb részvénytársaságaiba, például a német tőzsdeindex (DAX) ama 30 vállalatába is, amelyek meghatározzák a DAX értékét, de a legnagyobb francia cégekbe, mint a Renault, az Airbus, a L’Oreal is.

Szép lassan a BlackRock egy olyan birodalmat épített fel, amelyhez hasonlót nem találunk a pénzügyi világban – írta a Spiegel. A BlackRock nagyrészvényesnek számít a legnagyobb amerikai bankokban, mint a JP Morgan vagy a Citigroup, óriás olajcégekben, mint az Exxon Mobil, a Chevron, a Shell, de a világ legnagyobb telefon- és számítógépgyártója, az Apple, vagy a legnagyobb élelmiszerkonszernje, a Nestlé vagy a Microsoft, a Facebook is a portfóliójában található. Németországban is olyan nagyvállalatok legnagyobb részvényesei közé tartozik, mint a Daimler, az Allianz, a Bayer vagy a Deutsche Bank, az E-ON, a BMW stb. De a két legnagyobb német bérlakáskonszernben is jelentős tulajdonrészt szerzett. A BlackRock befektetéseit sokan követik, ahova a BlackRock pénzt tesz be, ott sokan szintén bevásárolnak. Ezzel nagymértékben befolyásolja a tőkepiacokat. Mindezt egyelőre mindenfajta pénzpiac-felügyeleti ellenőrzés nélkül!

A BlackRock a többi nagy befektetési alappal együtt a világ vezető vállalataira is hatalmas befolyást gyakorol. A Blackrock, Van­guard, State Street alapoknak nemcsak a portfóliójukba tartozó cégek üzleti stratégiájába, befektetéseikbe van beleszólásuk, hanem még azoknak a klímára kifejtett hatását is befolyásolják, mert tőkekivonással fenyegetik meg őket, ha nem tartják be a Big Three által előirányzott klímacélokat. Ehhez minden évben megjelentetik a szavazási politikájuk irányvonalait (voting policy update), amelyekkel irányítják a vállalatok klímára gyakorolt hatásait a nulla klímabefolyásolás (net zero economy) felé, a több női csúcs- és középvezető foglalkoztatása, a diverzitás növelésének érdekében és egyéb fontos prioritásaik listáját.

Ezekről a befektetési és viselkedési politikákról írta Vivek Ramaswamy a Woke Inc. című könyvét, amelyben leleplezi a három nagy alapnak a gazdaságon keresztül a társadalmakra kifejtett hatását.

A liberális ihletésű szélsőséges klímatotalitarizmus eszmerendszerét a kapitalizmus legnagyobb képviselői kényszerítik rá a világ legnagyobb vállalataira. Ezzel egyidejűleg támogatják az idevonatkozó balliberális politikai célkitűzéseket is. Magyarán, a hatalmas erejű pénzalapok és a politika kéz a kézben együtt valósítják meg a háttérhatalmi célkitűzéseket.

(Folytatjuk)
A szerző újságíró (München)

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.