idezojelek

A magyar–amerikai barátság és a nyomásgyakorlás

A két bíró szereplése és magatartása alapján nem tűnik véletlennek, hogy az amerikai nagykövet éppen velük kívánt találkozni.

Cikk kép: undefined

David Pressman, az Egyesült Államok nemrég kinevezett magyarországi nagykövete szeptember 21-én közzétett videójában bemutatkozott azoknak a magyaroknak, akik az 1990-es években nem részesültek ebben a megtiszteltetésben. Pressman úr ugyanis az idő tájt már megfordult hazánkban, és – állítása szerint – sok barátot szerzett, megismerte a magyar történelmet, ételeket és kultúrát.

Többek között kijelentette: „Nagyon örülök, hogy visszatérhetek Budapestre, ebbe a gyönyörű és különleges városba, ahol több mint húsz évvel ezelőtt jártam először. Soha nem fogom elfelejteni, hogy milyen volt először gulyást főzni és a magyar barátaimmal időzni. Bár a kilencvenes évek divatját szerencsére magam mögött hagytam, a vibrálóan egyedi magyar kultúra iránti rajongásom sosem múlt el. […] ezekben a bonyolult időkben most fontosabb, mint valaha, hogy az amerikaiak és a magyarok szorosan együttműködjenek és közösen nézzenek szembe a régió és a világ kihívásaival.”

E szívmelengető mondatok után azt gondolhattuk, hogy íme, itt egy amerikai diplomata, aki őszinte barátja Magyarországnak és a magyaroknak. Ez az aranyos ember aztán három héten belül hangot váltott, és burkoltan megfenyegette hazánkat, amiért − Törökországhoz hasonlóan − nem fogadta el Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Azt mondta, reméli, hogy ez ügyben nem lesz szükség nyomásgyakorlásra.

A magam részéről ettől majdnem megijedtem, mert eszembe jutott Pressman úr nagyobbik főnöke, Biden elnök úr, aki az év elején, a német kancellár jelenlétében helyezte kilátásba az Északi Áramlat „végét”, ha az oroszok megtámadják Ukrajnát. Egy újságíró megkérdezte, hogy mégis hogyan, hiszen a vezeték a németek felügyelete alatt áll. Az elnök e szavakkal oszlatta el a kételyeket: „Ígérem, hogy képesek leszünk rá.” És tényleg, az ukrajnai háború kellős közepén, a szóban forgó tenger alatti gázvezetékeket rejtélyes elkövetők felrobbantották.

Lehet, hogy a nagykövet úr szereti a magyar kultúrát, de ha úgy gondolja, hogy nyomásgyakorlással befolyásolhatja a magyar politikát, akkor téved. Az Európai Unió balliberális vezetése évek óta próbálkozik hazánk sarokba szorításával. Nekünk járó, hatalmas uniós pénzeket tartanak vissza abban a reményben, hogy sikerül megbuktatni nemzeti kormányunkat. Ha Pressman úr valóban ismerné a magyar történelmet, akkor tudhatná, hogy bennünket erővel és nyomásgyakorlással soha nem lehetett megtörni. Legyőzni lehetett, de megtörni nem − márpedig a két dolog nem ugyanaz. Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója nemrég helyesen jelentette ki ezzel kapcsolatban a Hír TV-ben, hogy a politikai döntések meghozatala a magyar parlamentre tartozik.

Nem tudjuk, hogy köze van-e a belengetett nyomásgyakorláshoz annak a találkozónak, amely Mr. Pressman és az Országos Bírósági Tanács (OBT) két tagja között jött létre. A nagykövet úr valamiért fontosnak érezte, hogy Matusik Tamás és Vasvári Csaba bíróval találkozzon. A Tűzfalcsoport portál információi szerint az ügy bírósági körökben megütközést keltett, s egyesek az esetet a magyar igazságszolgáltatásba történt durva beavatkozásként értékelték. Itt kell felhívni a figyelmet arra, hogy az OBT egyik állásfoglalása is kimondja: a bíró „köteles mindenkor őrizni a pártatlanság, a befolyásolásmentesség, az előítélet-mentesség látszatát is”.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matusik Tamásról négy éve – valós tényként − röppent fel a hír, hogy bíróként részt vett olyan szakmai találkozón és rendezvényen, amelyet a Fair Trials International, illetve a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) szervezett, és a Nyílt Társadalom Alapítvány is támogatott. Mellesleg az MHB magyarországi büntetőjogi reformmal kapcsolatos projektjének felkért szakértője volt.
Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája, az Országos Bírói Tanács sajtószóvivője idén arról nyilatkozott a liberális brit The Guardiannek, hogy a magyar kormány beavatkozik az igazságszolgáltatás működésébe, s ezzel veszélyezteti annak függetlenségét. A bíró a 2006 őszén történt budapesti zavargások kapcsán − bizonyítékok hiánya ellenére − letöltendő szabadságvesztésre ítélt büntetlen előéletű fiatalembereket. A Fővárosi Ítélőtábla később megállapította, hogy Vasvári elfogultan járt el, ezért az általa elítélt személyeket a 2013-as semmisségi törvény alapján rehabilitálták.

A két bíró szereplése és magatartása alapján nem tűnik véletlennek, hogy az amerikai nagykövet éppen velük kívánt találkozni. Nyilván a bírói pártatlanság és a függetlenség magasztos eszméje jegyében. Egyetlen pillanatig remélhettük, hogy Pressman nagykövet őszinte barátja Magyarországnak. Ma már inkább az jut eszünkbe: ha ilyen barátaink vannak, akkor nincs szükségünk ellenségekre.

A szerző író, újságíró

Borítókép forrása: Twitter

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.