idezojelek

Megint bírálta a vallásellenes Harari a magyar kormányfőt

A kereszténységre való hivatkozáshoz elég nagy pofátlanság kellett, mivel Harari szerint a vallások – így a keresztény is − ártalmasak.

Cikk kép: undefined

A fősodratú nyugati médiában ünnepelt izraeli történész, filozófus, író, Yuval Noah Harari nemrég interjút adott az Infobae spanyol nyelvű digitális újságnak. Ebben bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, amiért ellenzi a „globális ideológiát” és az illegális bevándorlást. 

Az izraeli filozófus szerint Orbán a globális ideológia felszámolását és a bevándorlók előtti kapuk bezárását szorgalmazza, ami szerinte hülyeség. Ám ha az ember betekint Harari nyilvános szerepléseibe, és találkozik „forradalmi” gondolataival, nyomban helyi értékén kezelheti az említett bírálatot.

Harari úgy vélte, hogy Orbán Viktor nézetei elszigetelik Magyarországot az emberiség többi részétől, majd a kereszténységgel, illetve a Biblia keletkezésével példálózott: „Ha ellenzed a kívülről jövő dolgokat, akkor ellenzed a kereszténységet? A kereszténység nem Magyarországon jött létre, hanem a Közel-Keleten! A Biblia, amit Orbán úr annyira szeret, nem Magyarországon íródott, nem Budapesten íródott, nem magyarul íródott. Héberül és görögül írták, főleg a Közel-Keleten élő zsidók.”

A filozófus a keresztény hitvallást összefüggésbe hozta azzal a küzdelemmel, amelyet Orbán Viktor folytat a hazánkat bedarálni próbáló globalista erőkkel szemben. A kereszténységre való hivatkozáshoz elég nagy pofátlanság kellett, mivel Harari szerint a vallások – így a keresztény is − ártalmasak.

Idén nyáron egyik nyilvános szereplésén arra a kérdésre, hogy a vallások pozitív vagy negatív hatással voltak-e az emberiségre, így válaszolt: „Rettentő sok kárt okoztak.”
Arról is beszélt, hogy a XXI. században a halhatatlanság kapja majd szinte a legnagyobb figyelmet. „A halál alapve­tően egy technikai probléma. És noha bonyolult, de technikai módszerekkel megoldható. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell várnod Istenre, néhány tudós a laboratóriumban megoldja, ha adsz nekik elég időt és pénzt. Korábban az emberek ezeket a reményeket a túlvilági élethez fűzték. Miután meghalsz, örökké élhetsz a mennyországban. 

De most itt vannak a tudósok, akik azt mondják, nem kell várnod egy természetfölötti erő segítségére a halálod után. Hagyatkozhatsz az új technológiára, biotechnológiára, mesterséges intelligenciára stb., hogy legyőzd a halált és létrehozd a mennyországot itt, a földön.”

Harari egyébként, aki nem becsüli a vallásos emberek hitét, a nemzeti összetartozás eszméjét, az egyik legfőbb tanácsadója a nagy újraindítást (Great Reset) beharangozó Klaus Schwabnak, valamint rendszeres vendége a Világgazdasági Fórumnak. Szemlélete közel áll Soros Györgyéhez, aki egykor valamifajta istennek képzelte magát. 

Az izraeli filozófus minden vallás nézeteivel szembemegy, amikor ezt mondja: „Amennyiben korábban Isten volt az események középpontjában, majd az ember vált az események középpontjává, most az adat vagy információ válik az autoritásnak és az élet értelmének fő forrásává.”

És nem áll meg ezen a ponton. Az embereket és az állatokat biokémiai algoritmusok összességének nevezi, majd megkérdőjelezi a teremtés bibliai értelmét, Isten mindenhatóságát. 

„A Teremtés első könyvében Isten állatokat, növényeket és embereket teremt. És most mi magunknak akarjuk tudni ezeket a képességeket. Sőt felülmúljuk Istent. Az egyetlen dolog, amit a Biblia Istene teremteni tudott, az organikus élet volt. Meg tudta teremteni a tehenet, a paradicsomot, a zsiráfot, az embert, ez mind organikus. Most megpróbáljuk felülmúlni a Biblia Istenét, inorganikus életet teremtve, amire ő soha nem volt képes.”

Ilyen nézeteket hirdet Yuval Noah Harari. Az Orbán Viktort ért bírálat tehát olyan valakitől származik, aki szellemi magaslatok csúcsán érzi magát, és úgy képzeli, hogy utat mutathat az alacsonyabb szinten tévelygő világnak. 

Hiábavaló próbálkozás lenne az izraeli történész-filozófust arról győzködni, hogy csak nemzeti közösségek keretein belül képzelhető el az emberiség egészséges továbbélése, hogy a globalizmus hívei olyan világméretű, központosított hatalom kiépítésén munkálkodnak, amely elsorvasztja a nemzeteket, és önös érdekeket követő, közösségektől elidegenített emberek tömegeit hozza létre. 

Ezt Harari pontosan tudja. Azt viszont nem, hogy ezzel a koncepcióval a magyarok milliói által támogatott Orbán Viktor soha nem barátkozhat meg.

A Bibliát héberül és görögül írták, főleg a Közel-Keleten élő zsidók – mondta Harari. Nem tette hozzá, hogy olyan vallásos zsidók, akik ma elutasítanák vallásellenes, fölényeskedő és nagyképű nézeteit.

Két hete Izraelben ismét választási győzelmet aratott és stabil kormányzásra készül a nemzeti jobboldali Benjamin Netanjahu, a nemzeti szuverenista, kereszténydemokrata Orbán Viktor elvbarátja és szövetségese. 

Izrael ma éppen úgy ellenzi a „globalista ideológiát” és az illegális bevándorlást, mint Magyarország, ráadásul békepárti, és nem érdekelt a globalisták háborús terveinek támogatásában. Lehet, hogy ennek az ateis­ta történész-filozófus nem örül, mi viszont annál inkább.
 

A szerző író, újságíró

Borítókép: Yuval Noah Harari (Fotó: Képernyőfotó/YouTube/TED)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.