időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Változásra szorul a megbolondult nyugati világ

Szabó S. András
2022.11.14. 07:30 2022.11.14. 10:05
Változásra szorul a megbolondult nyugati világ

Az idős vagy talán inkább csak idősödő (de tapasztalatokban bővelkedő) emberek szemével nézve a világot egyre inkább elbizonytalanodom a jövőnket, sőt akár a közeljövőnket illetően is. Valahogy úgy érzem, hogy sok szempontból megbolondult a világ. A nagyvilág, kontinensünk, az Európai Unió és persze az Egyesült Államok korábban stabilnak, kikezdhetetlennek vélt erkölcsi normákat vesznek semmibe, olyan elképzelések kapnak teret és megvalósításukhoz pénzt, paripát, fegyvert (s persze médiatámogatást az online térben is), amelyek az én személyes nézeteimmel, a katolikus embertől joggal elvárható felfogástól borzasztóan messze állnak.

Leben und leben lassen – élni és élni hagyni, mondhatnánk ki azt az alapelvet, amelyet igyekeztem életem során követni. Azaz elfogadni más embereket, más meggyőződéseket, de csupán tolerálni azokat, nem pedig azonosulni velük. Elvárva persze azt is, hogy az én nézeteimet – az én megcsontosodott, maradi nézeteimet – is tolerálják. A mai fiatalabb, balliberális nézeteket valló, Magyarországon demokráciahiányt és sajtószabadság-deficitet hangoztató, jogállamiságot üvöltve követelő, teljes torokból kiabáló, az Orbán-kormány leváltását, sőt elpusztítását követelő nemzedék részéről is elvárom, hogy az én konzervatív nézeteim is elhangozhassanak. Hogy ne üvöltve, mocskolódva, zsigeri gyűlöletet keltve, randalírozva és gyújtogatva elutasítsák, hanem nyugodtan, kultúrember módjára meghallgassák azokat. Asztal mellett megbeszélve, megvitatva, több oldalról megtárgyalva a kérdéses vitás, vitatható ügyeket.

Persze az én hozzáállásom, politikai meggyőződésem alapja a nemzeti gondolat, onnan közelítem meg a kérdéseket, elfogadva, vallva, támogatva az Isten, haza, család egységét, szoros kapcsolatát. Én úgy vélem – tévednék? –, hogy ez lehet a jövő egyetlen helyes útja, ha ebből a mostani káoszból, erkölcsi szétesettségből ki akarunk lépni. Józanul, gondolkodva a jövőt illetően is, s nem az egylépéses sakkjátékos gondolatmenetét követve, aki nem készül fel arra, hogy mi lesz az ellenfél következő lépése. Az egylépéses játékos csak a maga koordináta-rendszerében képes gondolkodni, és meglepődve tapasztalja, hogy mások is sakkoznak. Sőt jobban, mint ő saját maga. A jó játékos ugyanis ki tudja számítani az ellenfél következő lépését.

Az energiapolitika, a klímapolitika, a józan gazdaságpolitika nem egymást kizáró terület, ezek nem állnak szemben egymással, ha szakemberek hozzák meg a döntéseket, politikailag független álláspontot képviselve. Nem vitatható, hogy előbb-utóbb a fosszilis energiákról át kell állni valami másra. Alternatív forrásokra. Van vízenergiánk? Alig. Vannak szélerőműveink? Igen, de nem mindig fúj a szél. Vannak napelemes rendszereink? Igen, de nem mindig süt a nap. Van nukleáris energiá­ból elektromos energiát szolgáltató létesítményünk? Van, nagy szerencse, hogy van, s remélhetőleg pár éven belül lesz Paks II is (egész évben termel áramot nappal és éjjel is).

Nagyon bízom benne, hogy előbb-utóbb az úgynevezett termonukleáris erőművek ideje is elkövetkezik. Melyek alapja a magfúzió, ilyen folyamat megy végbe például a Napban is. Ezek az erőművek nem termelnek radioaktív hulladékot, hidrogénből héliumot állítanak elő és hatalmas mennyiségű energiát. Csak józanság kell, fizikai-kémiai-technikai-biológiai ismereteink jó irányban való hasznosítása. Továbbá szükséges a hőszivattyús rendszerek, a geotermikus energia sokkal szélesebb körben való alkalmazása, az úgynevezett passzív házak építése.

A Földet megmentjük a szennyezéstől, a globális felmelegedéstől, a klímakatasztrófától. Csak lépni kell időben és felhasználni a tudomány eredményeit. Józanul, körültekintően, számolva a döntések következményeivel. Soklépéses sakkjátékosként. Akkor áldást és nem átkot hozunk, paradicsomot és nem pokolt tudunk varázsolni bolygónkból.

Másik téma a világ megbolondulását illetően az LMBTQ-lobbi egyre agresszívebb térhódítása, kifejezetten provokatív jelenléte. A másság dicsőítése, az eredeti nemiség (Isten férfinak és nőnek teremtette az embert) háttérbe szorítása, az ateis­ta propaganda, a keresztények kigúnyolása, maradinak, áporodottnak, túlhaladottnak tekintése, lenézése, a genderideológia erőltetése, érzékenyítő tréningek, gyermekeknek tartott foglalkozások szervezése, a megszokott gyermekmesék átírása homoszexuális szereplőkkel, mesefilmek módosítása a korszellemnek (?) megfelelően.

Ez lenne a helyes út?! Ezen kell itt, e kis közép-európai országban is végigmenni?! Ez vezet el ahhoz, hogy a nemzet erős és erkölcseiben is stabil maradjon?! Nem. Ez oda vezet, hogy kihalunk, és majd a beözönlő mohamedán migránsoké lesz az ország. Oda vezet, hogy ne tudjunk örülni saját gyermekeinknek és unokáinknak. Hát milyen lett ez a világ?! Hát nem várható el az Egyesült Államok kormányától, hogy Magyarországot partnerországnak tekintse, s olyan nagykövetet küldjön ide, aki ezzel tisztában van?! Ismeri a magyar történelmet és a keresztény hagyományokat, ennek megfelelően viselkedik, nem pedig kioktatja, kritizálja hazánkat?!

Úgy vélem, hogy folyton változó, megújuló digitális világunkban szükség van bizonyos mérföldkövek lerakására. De az ezeket az útjelzőket kirakóknak, a helyesnek, kívánatosnak vélt irányok kijelölőinek erkölcsi tartásra is szüksége van. Józanság, tudatosság, a műszaki-tudományos vívmányok hasznosítása elvárás, de főleg az erkölcsi tartás. Ha ez megvalósul, akkor hátradőlhet a következő nemzedék. A maira azonban az jellemző, amit oly plasztikusan írt le Madách: „a jó sajátja, / Míg bűne a koré, mely szülte őt”. Azaz a hozott (genetikai alap) és a szerzett tulajdonságok (környezeti hatás) összefüggéséről van szó. A mai embert megfertőzte a kór.

Helyre kell tenni a dolgokat, fel kell lépni a bolondéria ellen, a normalitás híveinek határozottan szembe kell szállni a rombolókkal! Minden fórumon és minden helyzetben.

Helyre kell tenni a dolgokat, fel kell számolni a bolondériát, az anarchiát! Amíg lehet.

A szerző egyetemi tanár

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.