idezojelek

A kommunista bűnösök megúszták a salgótarjáni mészárlást is

Még ma sem tudjuk, hányan haltak meg – mérvadó becslések szerint jóval több mint százan! –, és a háborús bűntett valódi felelősei is ismeretlenek és büntetlenek maradtak.

Cikk kép: undefined

Ahogy egyre távolabb kerülünk 1956 őszétől–telétől, mindinkább halványul a közös emlékezet. Igaza van Földváryné Kiss Rékának, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökének: az igazi veszélyt 1956 emlékére az érdektelenség és a felejtés jelenti.

Nem szabad feledni a 66 évvel ezelőtti eseményeket, amikor a magyar nép – magára hagyva – hősiesen küzdött a szabadságért és az igazságért a világ legnagyobb hadserege ellen. A civilek fegyveres szabadságharca november közepére – az iszonyatos túlerő és a megszállók kíméletlen fellépése következtében – lényegében megszűnt, de a munkástanácsok tömeges megalakulásával, diákok és értelmiségi csoportok szervezkedésével, a lakosság passzív ellenállásával még több mint egy hónapig tartott a „második forradalom” Magyarországon, elsősorban Budapesten és a nagyobb ipari központokban.

Szerov hadseregtábornok, a KGB főnöke november közepén azt jelentette Budapestről Hruscsovnak, az első számú szovjet pártvezetőnek, hogy a magyar lakosságnál még mindig nagy mennyiségű fegyver van, a budapesti vállalatok többsége nem dolgozik, több város egyetemi hallgatói rendszeresen megjelennek az üzemekben, s a dolgozókat sztrájkokra és a szovjet hadsereggel szembeni fegyveres ellenállásra buzdítják. Ugyanakkor Veress László azt írta a BBC számára: „A fővárost éhínség fenyegeti, az éhező hazafiak azonban szívesen adják oda utolsó darab szalonnájukat is egy kézigránátért. A nép passzív ellenállása azonban még a fegyveres ellenállásnál is eredményesebb. A lakosság nem hajlandó dolgozni olyan kormány vezetése alatt, melyet az orosz fegyverek ültettek a nyakára. A Vörös Hadsereg által elkövetett vérengzés és vandál pusztítás csak még inkább megacélozta a nép elszántságát.”

A november 14-én az újpesti Egyesült Izzóban megalakult Nagy-budapesti Központi Munkástanács (KMT), továbbá a vidéki munkástanácsok egyöntetűen a szovjet csapatok kivonását, a Nagy Imre-kormány visszaállítását, többpárti szabad választásokat, munkás-önigazgatást követeltek. A szovjetek által kézivezérléssel irányított, úgynevezett forradalmi munkás-paraszt kormány (FMPK) a hitegetés és halogatás taktikájával a munkások megosztására és kifárasztására játszott.

A Kádár János és Münnich Ferenc vezette bábkormány ingadozása december első hetében ért véget. Ekkorra már megalakultak a keményvonalas kommunista pártfunkcionáriusokból és volt ÁVH-s tisztekből verbuvált első karhatalmi ezredek (a pufajkások), és már mintegy tízezren álltak az FMPK rendelkezésére. A november 23-i délutáni néma tüntetés, amikor Budapest munkahelyei és utcái teljesen kiürültek, s leállt a tömegközlekedés, majd december 4-én, az egy hónappal korábbi szovjet invázióra emlékező több ezer gyászruhás nő budapesti néma felvonulása a Hősök terére, továbbá a Rácz Sándor és Bali Sándor vezette KMT bátor ellenállása és az országos munkástanács megalakításának kezdeményezése megérlelte a döntést Kádárékban és szovjet tartóikban: eljött a kíméletlen leszámolás ideje. Marosán György december 8-án reggel a nógrádi munkástanácsok küldöttségének bejelentette: „Mától kezdve lövünk.”

Ehhez az ideológiai muníciót megadta az MSZMP ideiglenes központi bizottságának december 2–5. közötti ülésén született határozat, amely ellenforradalomnak minősíti az október 23-án kezdődött eseményeket, és a fegyveres harcot is indokoltnak tartja az „ellenforradalmi veszély” leküzdésére. Első ízben december 6-án, a Nyugati pályaudvarnál a vörös zászlós – a lakosságot provokáló – kommunista „tüntetőkkel” összetűző fegyvertelen tömegre nyitnak tüzet a szovjet páncélosok és a magyar karhatalmisták. Öt „ellenforradalmi” személyt a helyszínen elfognak és minden vizsgálat nélkül agyonlőnek.

Ezt követi másnap a tatabányai gyilkos sortűz, majd december 8-án a salgótarjáni tömegmészárlás, amire válaszul a KMT „a Kádár-kormány népellenes és munkásellenes cselekedetei miatt” figyelmeztetésül kétnapos általános sztrájkot hirdet december 11–12-re. Erre a Kádár-kormány december 9-én törvényen kívül helyezi a munkástanácsokat, s azonnal megkezdik a munkásvezetők és a november 4. utáni ellenállásban részt vevők tömeges letartóztatását. A következő napokban véres sortüzekkel oszlatják fel országszerte a tüntetéseket, a hangadó munkásvezetők letartóztatásával és internálásával, sőt több helyen komoly katonai erővel törik le a sztrájkokat. A hatalom december 11-én elrendeli a rögtönbíráskodást, december 15-től elkezdődnek a statáriális kivégzések.

A legtöbb áldozatot követelő vidéki sortűz a december 8-i salgótarjáni volt. Még ma sem tudjuk, hányan haltak meg – mérvadó becslések szerint jóval több mint százan! –, és a háborús bűntett valódi felelősei is ismeretlenek és büntetlenek maradtak.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZMP akkori legfelső vezetői – Kádár János, Apró Antal, Biszku Béla, Fehér Lajos, Kállai Gyula, Marosán György, Münnich Ferenc – közül 2014-ben egyedül Biszku került bíróság elé, de a büntetőper procedúrája addig húzódott, hogy 2016-ban, 94 évesen meghalt, így végül őt sem ítélhették el jogerősen. Társai közül Apró, Kállai és Marosán is megélte a rendszerváltoztatást, de valamennyien nyugodtan, kényelemben, háborítatlanul éltek több mint nyolcvan évig, és ágyban, párnák közt haltak meg. Ez a magyar igazságszolgáltatás súlyos, jóvátehetetlen mulasztása és szégyene, de nekünk nem szabad feledni a gyilkosokat néven nevezni!

Borítókép: az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz 59. évfordulóján tartott megemlékezés résztvevői a salgótarjáni December 8. emlékparkban 2015. december 8-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.