idezojelek

Nemcsak csontvelőig korruptak, de totál hülyék is a tetejébe

A belga hatóságok több hónapja gyanúsítanak egy Öböl menti államot az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseinek befolyásolásával.

Cikk kép: undefined
Fotó: ERIC VIDAL

Adventus Domini, röviden advent, azaz az Úr érkezése, az Úr eljövetele. Ez van most, a harmadik gyertya az örömé volt a szent várakozásban. Akkor tehát örülünk, Vincent, rá­adásul egy kis fény a vámpírokon kívül még senkinek nem ártott meg, legyen hát a pislákolásból világosság mindenkinek, az igaz Világosság, aki megvilágosít minden embert, noha – ahogyan azt Szent János is beleszövi az örömhírbe – a világosság a sötétben világít, de a sötétség nem fogta föl.

Holott nem túl bonyolult, sőt kimondottan egyszerű ez az öröm, belenézel a gyertya fényébe, mint egy gyerek, és hopp, már itt is van, oda kapcsolódsz, ahová érdemes és azt engeded el, legalább egy kis időre, ami érdemtelen. Mert aztán az apró démonok visszatérnek úgyis, a heti agyrémek beborítják az elmédet, a törpék haláltánca folytatódik körülötted és a legnehezebb próbatétel bizony folyamatos, amelyben arra kéred az Urat, hogy világosítsa már meg végre az elméjüket, ahelyett, hogy zsigerből küldenéd el őket az anyjukba. Például a gyógyszeriparfüggő Ursula testvérünket és a labdarúgás szerelmesét, Eva nővérünket. És ne hagyjuk figyelmen kívül azt a lehetőséget sem, hogy ők és a haverjaik missziót teljesítsenek mintegy, egyfajta küldetést, mint Júdás annak idején, eltekintve attól a markáns különbségtől, hogy az iskarióti nem vetítette át senkire a bűnét, inkább csendben felakasztotta magát. Elképzelhető tehát, hogy az említett parlamenterek azért tolják túl a biciklit minden határon, hogy végre mindenkinek leessen a húszfilléres, hogy kikkel is állunk szemben, és ezért némi önsorsrontástól sem riadnak vissza. Jó, szárnyaló fantázia szükségeltetik hozzá, de ne korlátozzuk magunkat, megteszik velünk azt mások, helyettünk.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rögvalóság azonban egyelőre ennél primérebbnek tűnik, ismereteink szerint míg Ursula momentán szabadlábon szívatja a magyarokat, a belga rendőrség Brüsszelben letartóztatta Eva Kailit, az Európai Parlament görög baloldali alelnökét. A vád szerint megvesztegették a katariak. Ezzel persze nincs egyedül, de most éppen róla lenne szó, a nap­jaink­ban kissé túlfoglalkoztatottnak tűnő belga rendőrök szerint, akik hol a természetesen nem létező no-go zónákat éppen kiterjeszteni kívánó túlérzékeny sportrajongó marokkóiakat hajkurásszák az utcákon, hol pedig eddig érinthetetlennek gondolt csúcsbürokratákat rabosítanak. Részleteket, tehát az ördög búvóhelyére vonatkozó információkat egyelőre nem kötnek az orrunkra, de annyi máris sejthető, hogy az alelnök asszonyt alighanem tetten érték az ürgebőrbe varrt lóvéval együtt, különben mentelmi jogának köszönhetően vigyázó szemeit hamarosan egy mexikói drogkartell felé fordíthatta volna, elvégre hamarosan ott is lesz labdarúgó-világbajnokság, ami persze már önmaga karikatúrája, de hát az egész olyan, mint egy korszerű rajzfilm, amelyben Hófehérke is fekete és hét kis növésű bányász térdel körülötte, gospeleket zümmögve.

Azt pedig tudjuk, hogy – a belga szövetségi ügyészség felettébb megalapozott gyanúja szerint – a hatóságok több hónapja gyanúsítanak egy Öböl menti államot az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseinek befolyásolásával. Továbbá az ügyészek azt is gondolják, vélik és tudják, hogy jelentős pénzösszegekkel és és értékes ajándékokkal vesztegettek meg magas rangú politikusokat, hogy azok kozmetikázzák kissé a vb körüli botrányokat. Mindenesetre a házkutatások során találtak kósza hatszázezer euró készpénzt, amit elfelejtettek bevarrni a cihába, ami viszont arra enged következtetni, hogy a katari előretolt helyőrség tagjai nemcsak hogy csontvelőig korruptak, de még totál hülyék is a tetejébe. Mondjuk efelől eddigi ténykedésüket szemlélve a maradék normálisaknak eddig sem volt szemernyi kétségük, de mindegy is, ez van most.

Hogy a lavina hol áll meg, az még kérdéses. Mert Katar az „Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseinek befolyásolásával” kapcsolatban csupán egy kis halnak tűnik az öbölben. Meglátjuk, hogy lesz. Úgy, ahogy szokott, tehát a vizsgálat lezárul, felejtse el, és közben a második vonalból előlépnek az ugyanolyanok, vagy elkezdenek záporozni a további kérdések. Hogy kinek az érdekét szolgálják az agyalágyult szankciós csomagok, miközben vidáman üzletelnek az oroszokkal, a lengyelek és a magyarok folyamatos csesztetése, Európa térdre kényszerítése, a Nyugat-Balkán újbóli tűzfészekké válása, a románok csuklóztatása és a többi.

Addig is örülünk, Vincent.

Borítókép: Eva Kaili (Fotó: AFP/Eric Vidal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.