idezojelek

A következő nemzedék számára építjük Európánkat

Az Élysée-palotában megtartott közös francia–német kormányülés előestéjén Emmanuel Macron köztársasági elnök és Olaf Scholz kancellár által kiadott közös sajtóközlemény.

Cikk kép: undefined
2023. 01. 24. 14:29
Fotó: AFP

A most vasárnap az Élysée-palotában megtartott közös francia–német kormányülés előestéjén Emmanuel Macron köztársasági elnök és Olaf Scholz kancellár közös sajtóközleményt adtak ki, amelyben felvázolják a Párizs–Berlin „páros” jövőjét az Európai Unió keretrendszerében. A kizárólag a Le Journal du Dimanche és a Frankfurter Allgemeine Zeitung által megjelentetett közös állásfoglalás kiemeli azokat a kérdéseket, amelyeken Franciaország és Németország prioritásként fog dolgozni a következő hónapokban, annak érdekében, hogy az EU-t erősebbé és önállóbbá tegyék. 

Íme, Emmanuel Macron és Olaf Scholz közös sajtóközleménye:

Hatvan évvel ezelőtt Charles de Gaulle köztársasági elnök és Konrad Adenauer kancellár történelmi jelentőségű szerződést írt alá: az Élysée-szerződést. Franciák és németek egyaránt, mi mindannyian ennek a meghatározó pillanatnak a gyermekei vagyunk, amely évtizedes, sőt évszázados heves rivalizálásnak és véres háborúknak vetett véget népeink között Európa szívében. E szerződés aláírása határozottan tükrözte megbékélésünket. Csupán húsz évvel a Németország által kiprovokált második világháború borzalmai után a szerződés megkötése egyáltalán nem volt nyilvánvaló. Erkölcsi bátorság kellett ahhoz, hogy lezárjuk a múlt ezen tragikus fejezetét. Józanul fel kellett ismernünk, hogy mindazok az évszázadok, amelyeket országaink egymással szembehelyezkedve töltöttek el, egy olyan jövő felé vezettek, amelynek útján már kéz a kézben járunk. Ugyanis a fiataloknak a Rajna mindkét partján joguk volt békében élni és szebb jövőt építeni maguknak.

„A háború kezdete óta gyorsan és határozottan léptünk fel”

Ez a közös sors mára már jóval túlmutat a két országon. Az Élysée-szerződés célja nemcsak a kétoldalú kapcsolatok megújítása volt, hanem egyben közös célkitűzést is megfogalmazott népeink számára: az együttműködést annak érdekében, hogy megvalósuljon az egységes Európáról szőtt közös álmunk. A közös jövő ígéretének középpontjában a háború, a barbárság és a birodalmi eszme elutasítása állt. Az Európában uralkodó tartós béke bizonyítja, hogy ez az álom megvalósítható volt számunkra. 2022-ben az európai kontinensen ismételten háború dúl – melyet Oroszország robbantott ki –, és az ukrán nép ebben a pillanatban is elviselhetetlen megpróbáltatásokon megy keresztül.

A háború kezdete óta gyorsan és határozottan léptünk fel. Ukrajnának politikai, pénzügyi és humanitárius segítséget nyújtottunk, illetve több tonna fegyvert és lőszert szállítottunk az országnak, valamint ukrán katonákat képeztünk ki. Minden intézkedésünket tökéletesen összehangoltuk partnereinkkel, ami megmutatja az ukrán népnek, hogy mellettük állunk. Nem szabad, hogy Oroszország megnyerje, és nem is fogja megnyerni, ezt a szégyenteljes és törvénytelen háborút, amelyet Ukrajna ellen folytat.

Ez a háború emlékeztet bennünket arra, hogy a mi nemzedékünkön múlik annak a megakadályozása, hogy széthulljon Európa alapító atyáinak álma. Ez az új korszak a stratégiai ébredéshez vezetett, amelyben testet öltött az európai szuverenitás célkitűzése. Most ismét biztosítanunk kell, hogy az európaiak következő generációja olyan kontinensen éljen, ahol a béke, a jólét és a szabadság honol. Ebben a történelmi pillanatban mindannyiunknak meg kell találnunk magunkban a bátorságot ahhoz, hogy merészek, egységesek és józan gondolkodásúak legyünk. De Gaulle elnök és Adenauer kancellár kijelölte a követendő utat, és nekünk be kell teljesítenünk álmukat: mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy amikor gyermekeink felnőtt állampolgárok lesznek, az Európai Unió egy erősebb és reményteli hajtóerővé váljon.

„Ügyeljünk arra, hogy Európa még függetlenebb legyen”

Számos tárgyalásnak köszönhetően tudjuk, hogy partnereink és barátaink is meg vannak erről győződve. És ugyanezekkel a partnerekkel és barátokkal szeretnénk megvalósítani közös meggyőződésünket. Ahhoz, hogy felépítsük Európai Uniónkat a következő generáció számára, hét stratégiai cél elérésén dolgozunk. Első nagy kihívásként ügyelnünk kell arra, hogy Európa még függetlenebb legyen, és hogy rendelkezésére álljanak a nemzetközi rend alakításához szükséges geopolitikai adottságok. Ha holnapra egy erős Európát szeretnénk létrehozni, kiemelten fontos, hogy már mostantól, és jelentős mértékben fektessünk fegyveres erőinkbe és védelemiparunk alapjaiba Európában. Ez fejleszteni fogja saját védekezőképességünket, továbbá transzatlanti kapcsolataink előnyére válhat. A jobb adottságok és a NATO európai pillérének megerősítése erős partnert biztosít az Egyesült Államok számára az Atlanti-óceán túlpartján, egy felkészültebb partnert, aki hatékonyabban és megfelelőbben tudja megoldani a nagy nemzetközi kihívásokat.

Másrészről a geopolitikai erő nem csupán a katonai képességektől függ, hanem a jövőnk tekintetében stratégiainak minősülő területeken való ellenálló képességtől és cselekvőképességtől. Tovább színesítjük a stratégiai ellátást, valamint képességeinket a lényeges területeken, illetve amellett a stratégia mellett köteleződünk el, amely lehetővé teszi, hogy a világ első klímasemleges kontinense lehessünk. Ezt úgy érhetjük el, hogy tiszteletben tartjuk az energiamixre vonatkozó nemzeti döntéseket, többek között a megújuló energiaforrásoknak, az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó energiatermelésnek, az energiahatékonyságnak és a hidrogénnek, amelyeket majd termelünk és importálunk, valamint az energiahálózatok erős összekapcsolásának köszönhetően. Európai szinten dolgozunk majd azon, hogy fejlesszük az energiapiac működését, és elköteleződünk a közös gázvásárlás mellett. Szeretnénk erősíteni stratégiai partnerkapcsolatainkat minden szereplővel, aki úgy kívánja megvédeni a nemzetközi rendet, ahogy azt Egyesült Nemzetek alapokmányába foglalták. Szeretnénk, ha a szabad és tisztességes kereskedelem lenne jólétünk sarokköve. Kereskedelmi kapcsolataink sokszínűsítésének érdekében támogatjuk a Kereskedelmi Világszervezet ambiciózus programját és modern gazdasági egyezményeket hozunk létre partnereinkkel az egész világon.

Harmadrészt szeretnénk, hogy az Európai Unió folytassa arra irányuló erőfeszítéseit, hogy világszinten elsődleges termelési és innovációs színtér legyen. Ügyelni fogunk arra, hogy megfelelő keretet biztosítsunk ennek, hogy megadjuk neki a cél eléréséhez szükséges eszközöket, és hogy fejlesszük azt, ami világgazdasági hatalmunk középpontjában áll: a legnagyobb, egységes, demokratikus piacot a világon, amelynek a napokban ünnepeljük fennállásának 30. évfordulóját. Határozottan fogjuk védelmezni az európai ipari versenyképességet megerősítő stratégia végrehajtását egy olyan európai környezetben, amely ösztönzi a versenyt és az innovációt mint közös európai értékeket.

„Franciaország és Németország egyetértenek az Európa jövőjét érintő alapkérdésekben”

Negyedrészt meg kell erősítenünk az egységes európai modellt, hogy a gazdasági és társadalmi fejlesztések a zöldátállással karöltve menjenek végbe. Számunkra ez mindenekelőtt azt jelenti, hogy a klímaváltozás elleni és a biológiai sokféleség megőrzéséért folytatott küzdelem élvonalában kell maradnunk, támogatnunk kell polgártársainkat, hogy meg tudjanak küzdeni a zöldátállás kihívásaival és előnyükre fordítsák azt, miközben senkit nem hagyunk hátra. Szeretnénk fejleszteni Európa társadalmi és pénzügyi normáit, hogy ezzel utat nyissunk a szorosabb összetartozásnak és nagyobb társadalmi egyenlőségnek, megerősítve ezzel közös képességünket, hogy az európai munkavállalóknak jobb minőségű munkát biztosítsunk, amely nagyobb szakértelmet igényel, magasabb bérért.

Ötödrészt megemlíteni a következő generációt azt jelenti, hogy befektetési képességeinkről nyilatkozunk, amelyeknek el kell érnie céljaink és értékeink szintjét. Ennek következtében céltudatosabb intézkedéseket végrehajtását sürgetjük, hogy létrehozzuk a tőkepiaci uniót és kialakítsuk a bankuniót. A tagállamok továbbra is biztosítják költségvetési fenntarthatóságukat, többek között államháztartásuk fejlesztésével és azzal, hogy előtérbe helyezik a befektetéseket, a zöld- és digitális átálláshoz szükséges újításokat és az európai szuverenitás fő alkotóelemeit. Ezeket az erőfeszítéseket támogatja majd egy hatékony uniós költségvetés, valódi, tiszta forrásokkal, amelyek lehetővé teszik a befektetést az európai közjavakba.

Annak ellenére, hogy fontos a gazdaság, Európa létezésének valódi okát szeretnénk gyermekeinkre hagyni: a személyes szabadságot, a jogállamiságot, a demokratikus életben való részvételt és az állampolgárok védelmét. Ezek az értékek és elvek állnak az Európai Unió középpontjában. Ennek következtében továbbra is határozottan védenie kell az európai állampolgárokat és szabadságukat. Tevékenységünket a jogállamiságnak és a személyes szabadságnak megfelelően kell folytatnunk, valamint nemzetközi szabványokat kialakítanunk, például a digitális ágazatban. Az Európai Unióba történő importálásnak meg kell felelnie a biztonsági és az emberi jogi normáknak, csakúgy, mint a környezetvédelmi és társadalmi normáknak. Szeretnénk garantálni a szabad mozgást, többek között a tanulóknak, és hatékonyabbá tenni a külső határellenőrzést.

„Hatvanévnyi történelem megtanított minket arra, hogy semmi sem lehetetlen, ha egységesek maradunk”

Végezetül, ezeknek az eszméknek nem csupán az köszönhető, hogy az Európai Unió meglehetősen vonzó a környező országokban és azokon túl, hanem az is, hogy az Európai Unió miért testesíti meg a stabilitás modelljét az európai kontinensen, különösen a Nyugat-Balkánon. Az unió bővítésében gyors és konkrét előrelépésre törekszünk. Ugyanakkor biztosítanunk kell, hogy a kibővített Európai Unió megőrizze cselekvőképességét – hatékonyabb intézményekkel és gyorsabb döntéshozatali folyamatokkal, többek között az Európai Tanácsban a minősített többségi szavazás kiterjesztésével.

Hatvan évvel az Élysée-szerződés aláírása után Franciaország és Németország egyetért az Európa jövőjét érintő alapvető kérdésekben. Ugyanarra törekszünk: egy ellenálló, erős és független Európai Unióra. Még azokban az esetekben is, amikor véleményünk eltér, eltökéltebbek vagyunk, mint valaha, hogy közös válaszokat dolgozzunk ki, amelyeket meg akarunk vizsgálni európai partnereinkkel. Ma kontinensünk történelmének fordulópontja előtt állunk. A mi nemzedékünkön múlik, hogy álmaikkal alakítsuk következő nemzedék jövőjét. Óriási léptékű az a munka, amit még meg kell valósítanunk Európa fejlesztéséért, megerősítéséért és kiteljesedéséért, de a hatvanévnyi történelem megtanított bennünket arra, hogy semmi sem lehetetlen, ha egységesek maradunk.

Borítókép: Olaf Scholz és Emmanuel Macron (Fotó: Ludovic Marin/AFP)

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

A tabudöntő Hunnia emlékezete

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A radikalizmus nem szélsőségesség

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Nemzeti maximum vagy nihilizmus

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Sakk! Ideje észbe kapni

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.