idezojelek

Kína a béke megteremtésében érdekelt

Az ázsiai nagyhatalom felelős és konstruktív szerepet játszik a helyzet enyhítésében és az ukrán válság megoldásában.

Cikk kép: undefined

Az ukrán válság több mint egy éve eszkalálódik, egyre kiélezettebbé, elhúzódóbbá és összetettebbé válik. A globális biztonságra és a regionális gazdaságra is súlyos hatást gyakorol. A lakosság tömegesen hagyja el otthonát, a menekültkérdés kicsúcsosodik. Családok tízezrei gyászolják szeretteiket.

A béke olyan, mint a levegő és a napfény: ha van, észre sem vesszük, de nem tudunk nélküle élni. A második világháborútól kezdve a keleti és a nyugati blokk hidegháborújáig a történelem folyamatosan véres leckékkel figyelmeztet arra, hogy a konfliktusoknak és a háborúknak nincsenek győztesei, hogy az összetett problémákra nincsenek egyszerű megoldások, a nagyhatalmak közötti konfrontációt el kell kerülni.

A napjainkra kialakult ukrán helyzet hátterében sokrétű és összetett okok húzódnak, ez egyrészt az Európában hosszú idő alatt felgyülemlett biztonsági konfliktusok kirobbanása, másrészt a hidegháborús gondolkodás és a blokkok közötti konfrontáció eredménye. Komplex kérdések megoldásához higgadtságra és racionalitásra van szükség, nem pedig a lángok felszítására, a konfliktusok fokozására.

A válság kipattanása óta Kína mindig is az orosz–ukrán háború fejleményei alapján alakította ki saját álláspontját. Ragaszkodik az objektivitáshoz és a pártatlansághoz, aktívan közbenjár a béketárgyalások megkezdése érdekében, és humanitárius segítséget nyújt. Felelős és konstruktív szerepet játszik a helyzet enyhítésében és a válság megoldásában.

Kína nemrégiben tette közzé „A globális biztonsági kezdeményezésről szóló koncepcióját” és „Kína álláspontját az ukrán válság politikai rendezéséről”. Ezekben felszólított minden ország szuverenitásának tiszteletben tartására, a hidegháborús mentalitás elvetésére, a mihamarabbi tűzszünetre és a háború befejezésére, a béketárgyalások megkezdésére és a humanitárius válság tevékeny megoldására, a civil lakosság és a hadifoglyok védelmére, az atomerőművek biztonságának fenntartására, a stratégiai kockázatok csökkentésére, a gabonaexport biztosítására, az egyoldalú szankciók leállítására, az ellátási láncok stabilitásának biztosítására, a harcok utáni újjáépítés aktív előmozdítására. Kína javaslatokat tett az ukrán válság mielőbbi rendezésének elősegítésére.

Az ukrán probléma politikai megoldásának előmozdítása érdekében ragaszkodni kell az ENSZ alapokmányának célkitűzéseihez és elveihez, továbbá tiszteletben kell tartani valamennyi ország szuverenitását és területi integritását. A mai világban tapasztalható összecsapások és igazságtalanságok nem abból adódnak, hogy az ENSZ alapokmányának céljai és elvei idejétmúlttá váltak volna, hanem abból, hogy azokat nem érvényesítik és nem hajtják végre hatékonyan.

Minden félnek együtt kell működnie a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáinak, valamint az ENSZ alapokmánya céljainak és elveinek érvényesítése és a nemzetközi igazságosság és méltányosság védelme érdekében. Minden ország egyenlő tagja a nemzetközi közösségnek, méretétől, erejétől vagy éppen gazdagságától függetlenül. Nem engedhető meg a más országok belügyeibe való beavatkozás, és tiszteletben kell tartani mások szuverenitását és méltóságát.

A nemzetközi jogot kettős mérce nélkül mindenkire egyformán és egységesen kell alkalmazni. Míg egyes országok Ukrajna kérdésében a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartását hangsúlyozzák, addig Tajvan kérdésé­ben nyíltan beavatkoznak Kína belügyeibe, súlyosan megsértve Kína szuverenitását és területi integritását, amit Kína határozottan ellenez. Az ukrán probléma politikai rendezésének elősegítése érdekében fel kell hagyni a hidegháborús mentalitással.

Közös, összehangolt, együttműködő és fenntartható biztonsági koncepcióra van szükség. A biztonság nem egyes államok kizárólagos előjoga. Minden ország jogos biztonsági érdekeit és aggályait figyelembe kell venni és megfelelően kezelni kell. Bármely kísérlet, amely más országok biztonságának rovására a katonai tömbök megerősítésével vagy akár bővítésével akarna ideiglenes békét elérni, olyan, mintha valaki mérget inna a szomjúsága oltására: csak a pillanatnyi helyzetet oldja meg, a hosszú távú, súlyos következményekkel nem számol, így csak aláássa a regionális biztonságot, tartós békét nem hoz. A hosszú távú európai béke és biztonság elérése érdekében kiegyensúlyozott, hatékony és fenntartható regionális biztonsági architektúrára van szükség, és meg kell akadályozni a blokkok közötti konfrontáció kialakulását.

Az ukrán probléma politikai rendezéséhez a párbeszéd és a tárgyalás az egyetlen járható út. A nemzetközi közösségnek a lehető legsürgősebben kell előmozdítania a békét és a béketárgyalásokat, törekednie kell a béketárgyalások újraindításához szükséges feltételek és platform megteremtésére. Ösztönözni és támogatni kell a válság békés rendezésére irányuló minden erőfeszítést. Ukrajna nem a nagyhatalmak küzdőtere. Egyik fél sem húzhat hasznot a konfliktusból az ukrán nép kárára.

A két világháború alatt Kelet-Közép-Európa eleget szenvedett a háború pusztításától. A hidegháború idején azt szenvedte meg, hogy két tábor közé szorult. A regionális béke és stabilitás fenntartása, a konfliktusok és a konfrontációk elkerülése valamennyi kelet-közép-európai ország, így Magyarország érdeke is.

Kína és Magyarország egyaránt békeszerető ország. Kína nagyra értékeli, hogy Magyarország mindig is az ukrán válság békés rendezésére szólított fel, ragaszkodik a háború befejezéséhez és a béketárgyalások megkezdéséhez. Ukrajna szomszédjaként Magyarország a történelmének legnagyobb humanitárius segítségnyújtását végzi, arra törekszik, hogy egészségügyi ellátást és oktatást nyújtson az ukrán menekülteknek, és aktívan hozzájárul a válság rendezéséhez.

Az ukrán válság politikai rendezése cseppet sem egyszerű. Minél súlyosabb a helyzet, annál inkább nem szabad feladni a béke irányába tett erőfeszítéseket, és annál nagyobb szükség van arra, hogy a konfliktusban részt vevő valamennyi fél leküzdje a felmerült problémákat, és hatékony módokat találjon a politikai rendezésre, hogy megakadályozza a válság további kiéleződését vagy akár elszabadulását. Kína kész együttműködni minden békeszerető országgal – így Magyarországgal is –, hogy aktív és konstruktív szerepvállalással, közös fellépéssel megakadályozza a blokkok közötti konfrontációt, a háború kísértetét mihamarabb elűzze, hogy egy békésebb, biztonságosabb és jobb jövőt hozhassunk létre.

A szerző a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai államfő (elöl) és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a 14. Országos Népi Gyűlés (ONGY), azaz a 2022-ben megválasztott kínai parlament első ülésszakának nyitóülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. március 5-én (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.