idezojelek

Most kellene leállni és tárgyalni

Kinek a javát szolgálja, hogy meghosszabbítsák az ukrán hadsereg agóniáját és a nép szenvedéseit?

Cikk kép: undefined
Fotó: Oliver Contreras

Senki nem tart kívánatosnak egy háborút a NATO és Oroszország között, az azonban bizonyos, hogy az oroszok készülnek erre, és minden szükséges arzenál a rendelkezésükre áll, ha szükségképpen az atomfegyverhez kellene nyúlniuk. 

Amikor a Pentagon az orosz nukleáris fenyegetéssel agitál, ez sokkal inkább annak elkendőzésére szolgál, milyen drámai késésben van a NATO a konvencionális fegyverkezésben. Meg kell azt is jegyezni, hogy miközben Kijev az erőinek száz százalékát veti be a háborúban, Moszkva a képességeinek javát egy nagyobb eszkalációra, a NATO-val szemben vívott – továbbra is lehetséges – háborúval való szembenézésre tartogatja. 

E nélkül a kockázat nélkül az oroszok könnyen felőröl­hetnék az ukránok maradékát és végezhetnének velük. A hiperszonikus rakéták vagy a Poszeidón víz alatti torpedók olyan technológiai előnyökhöz juttatják Oroszországot, amelyekkel vitathatatlanul a NATO fölébe kerül.

Húsz év alatt Vlagyimir Putyin a jövő hadseregét hozta létre, miközben a nyugatiak leszereltek, hogy learassák a béke babérjait. Most látjuk ennek a felelőtlen politikának az eredményét. 

Akár sajnálkozunk rajta, akár nem, az ókor óta a hadseregek alakítják a világot és írják a történelmet. Nemrég írtam arról, hogy az oroszok Poszeidón drónokat telepíthetnek az amerikai vagy európai partok közelébe, ezek pedig radio­aktív vagy hagyományos módon cunamit idézhetnek elő a NATO-val való háború esetén. Láthatóan tartanak ettől az amerikaiak. Ezek a tengeralattjáróknál gyorsabb és ezerméteres mélységben mozgó Poszeidón drónok bemérhetetlenek.

Egy további fenyegetés is leselkedik a Nyugatra, a tengeralattjáró-infrastruktúrára mért csapás. A NATO e tekintetben is rendkívül sebezhető, amint arra Borisz Karpov – idézve az erre a kockázatra figyelmeztető brit cikket – felhívja a figyelmet a blogján. 

„Orosz kémhajók fenyegetnek az Egyesült Királyság energiaellátásának lerombolásával” – számol be a brit média, de rögtön témát is váltva: „A Kreml arra készül, hogy bosszút álljon az Északi Áramlat elpusztításáért”. 

Az orosz kémhajók felrajzolják a brit partok mentén húzódó szélparkokat és kulcsfontosságú kommunikációs vonalakat azon terveik részeként, amelyek a kritikus infrastruktúra elleni szabotázsakciókat célozzák.

Az európai hírszerző ügynökségek kiszúrtak egy orosz flotillát – az ilyeneket gyakran álcázzák halász- vagy kutatóhajóknak, ugyanakkor fegyveres őrök vannak rajtuk –, miközben az felderítőakciót hajtott végre a brit part menti elektromos és kommunikációs hálózat közelében. A vizsgálat kiderítette, hogy a lehetséges célpontok között internetkábelek, part menti szélparkok, valamint áram- és gázkonnektorok szerepelhetnek. 

Egy víz alatti „kutatást” végző hajót bemértek az Egyesült Királyság keleti partvidékének szélparkjainál, míg egy másik tavaly novemberben hatolt be a Moray Firth (észak-skóciai) torkolatba. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tobias Ellwood, a brit hadsereg egykori századosa, aki konzervatív politikusként a londoni alsóház védelmi bizottságának elnöke, kijelentette: „Többé egyszerűen nem vagyunk képesek megvédeni a közeli tengereinket.”

Azzal számolok, hogy Oroszország terveket dolgoz ki a Nyugattal való totális háborúra. Az oroszokkal való fokozódó feszültség kontextusában, különösen az Északi Áramlat gázvezeték elleni támadás után jelentős figyelem irányul az északi-tengeri infrastruktúrára. Mintegy ötven orosz szellemhajó működhet az Északi-tengeren egy szabotázsakció részeként. 

Itt lenne az ideje, hogy a NATO forrófejű urai lehiggadjanak, és elkezdjék felismerni, hogy Putyin erőhelyzetben van, és soha nem fog meghátrálni. Joe Biden azt hitte, hogy hetek leforgása alatt gazdaságilag összeroppantja Oroszországot. Tizennégy hónappal később egész Európa van nehéz helyzetben, miközben a legkisebb esélye sincsen rá, hogy megnyerhesse ezt a háborút. Az ukrán ellenoffenzíva, ha bekövetkezik, katasztrófa lesz Kijev szempontjából, olyan nagy ugyanis az orosz légi erőfölény.

Elég legyen most már a tündérmesékből; soha nem fogják tudni visszafoglalni a Krímet és a Donbászt. Kijev 2022. február 24-e, azaz a háború kitörésének napja óta elveszítette ezt a háborút. 

Putyin viszont több mint egy éve tartani tudja magát, miközben az ukrán hadsereg négyszázezer megölt, megsebesült vagy eltűnt katonát veszített. A nyugatiak alfától ómegáig mindenben tévedtek. Többek között alábecsülték az orosz gazdaság ellenálló képességét az idióta szankciókkal szemben, amelyek valójában az európai gazdaságot torpedózták meg. Putyin megbuktatásáról álmodtak, miközben az orosz nép kilencven százalékban kiáll mellette. 

Elterjesztették a mesét a beteg cárról, aki az élete vége felé jár és a legszörnyűbb betegségekben szenved, miközben ez nem más, mint fantazmagória. Nincs itt az ideje, hogy elfogadják a realitásokat és tárgyaljanak? Kinek a javát szolgálja, hogy meghosszabbítsák az ukrán hadsereg agóniáját és a nép szenvedéseit?

A szerző nyugalmazott francia katonatiszt, a Riposte Laïque hírportál publicistája

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (jobbra) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában 2022. december 21-én (Fotó: MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.