idezojelek

A családpolitika roma nyertesei

2010 után az addigi segélyalapú ellátás helyett munkaalapú társadalmat kezdett építeni a kormány, ami gyökeres változásokat hozott a romák felzárkózásában is.

Cikk kép: undefined

2010 után az addigi segélyalapú ellátás helyett munkaalapú társadalmat kezdett építeni a kormány, ami gyökeres változásokat hozott a romák felzárkózásában is. Magyarországon dolgozik a legtöbb roma Európában: a roma férfiak foglalkoztatási szintje 81 százalékos, míg az európai átlag 58 százalék, a nők esetében ez az arány 44, illetve 28 százalék. A magyar roma közösség értékes és fontos erőforrása a magyar társadalomnak. A munkaalapú családpolitikának a roma családok ugyanúgy nyertesei, mint a többi magyar család, amit jól jelez, hogy a roma családok jövedelmi helyzete és lakhatási körülményei is javultak az elmúlt években.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) elkötelezett amellett, hogy olyan kutatásokat végezzen, amelyek tudományos megalapozottságot és hivatkozási pontot nyújthatnak a döntéshozók, a tudomány és az érdeklődők számára. Éppen ezért fontosnak tartottuk, hogy a Kapocs folyóirat egy teljes számát annak szenteljük, hogy az olvasó minél szélesebb körű ismereteket szerezhessen a hátrányos helyzetű településeken élők és a roma közösségek helyzetéről.

Az adatokból kiolvasható, hogy a roma népesség körében javultak a szegénységi mutatók, jövedelmi és lakhatási körülményeik jobbak, mint korábban. 2010 óta nőtt a foglalkoztatottság, körükben is csökkent a munkanélküliség. Az iskolai végzettség növekedésével nemcsak a gazdasági mutatókban csökken a különbség a romák és nem romák között, hanem például a nők gyermekvállalási görbéje is egyre inkább kiegyenlített képet mutat.

Külön értéke a Kapocs legújabb számának, hogy a statisztikai adatok mellett személyes interjúkat is végeztek a szerzők. Raffael Mónika cikkében a 2020-ban a KINCS gondozásában megjelent, Roma nők egymás közt című kötetben szereplő tizenkét sikeres roma nővel készült interjúkat elemezte. A szerkesztő elismert, sikeres, diplomás roma nőket szólaltatott meg, akiknek élete sokak számára példaképként szolgálhat.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KINCS roma idősek helyzetével és kihívásaival kapcsolatos kutatása hiánypótló. A pilot kutatás megállapította, hogy az idős romák egy részénél ugyanúgy veszélyt jelenthet az elmagányosodás, mint más családokban, ugyanakkor a felmérésből az is kiderült, hogy a felkeresett többgenerációs roma családokban a szépkorú személyek ellátását egyértelműen a család feladatának tekintik.

Bemutattuk a Felzárkózó települések programot és azt is, hogy mi befolyásolja az ezeken a településen élő nők termékenységét. Az adatokból jól látható, hogy ha hasonló szociogazdasági jellemzőkkel rendelkező településeken élő roma nők termékenységi mutatóit hasonlítjuk össze egymással, olykor eltérő mintázatokat találunk.

Kiderült, hogy a családtervezés nem jellemző a többségében hátrányos helyzetű, roma emberek lakta településeken élő fiatalokra. A korai párválasztás és a születésszabályozás hiánya ugyanakkor a gyermekek érkezése okozta örömmel társul. A további terhességek elkerülése érdekében az esetleges fogamzásgátló eszközök használata sok esetben érzelmi és alkalmazási problémákba ütközik. A tudatosabb családok igyekeznek a szegénységből kitörni, ami gyakran a településről való elköltözéssel jár. Ez azt jelzi, hogy a helyi közösségben a fiatalok számára kevés a követendő pozitív minta.

A csok viszont ugyanolyan népszerű a felzárkózó településeken, mint az ország más tájain. Vizsgáltuk, milyen arányban veszik igénybe a csokot vagy a babaváró támogatást a felzárkózó településeken, és azt láttuk, hogy az igénylés nem tér el az országos aránytól. A gyerekvállalási magatartásban az országos átlaghoz képest azonban más folyamatok látszanak, magasabb a termékenység, viszont az iskolai végzettség növekedésével csökken a különbség a roma és nem roma nők gyermekvállalási magatartása között.

Fontos, hogy megismerjük a roma lányok családtervezéssel kapcsolatos jövőképét, ezért a fogamzásgátlással és családtervezéssel kapcsolatos ismereteiket kérdőíves módszerrel és fókuszcsoportos interjúk segítségével térképeztük fel. Az eredmények alapján a lányok legjobban az édesanyjukban bíznak, tőlük kérnek leginkább tanácsot, de sajnos az édesanyák ismeretei hiányosak ebben a témában. Ugyanakkor a tanárokhoz – akiknél az információk jó eséllyel rendelkezésre állnának – a legkevésbé fordulnak a fiatal roma lányok.

A tehetséggondozó programoknak kiemelt szerepük van abban, hogy támogassák a roma fiatalokat. Az utóbbi években az iskolai lemorzsolódás, a korai iskolaelhagyás csökkentése érdekében több program indult, de ezek a mutatók még mindig magasabbak a romák körében, mint a teljes népesség esetében, annak ellenére, hogy a roma fiatalok is tanulni szeretnének, és tudják, hogy a tanulás jelenti a sikert számukra.

A szerző a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöki tanácsadója

Borítókép: Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos a KINCS egy korábbi konferenciáján (Fotó: KINCS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.