idezojelek

Brüsszel és a dollárbaloldal eltörölné a rezsicsökkentést

A Gyurcsány Ferenc vezette baloldallal együttműködve a bizottság visszatartja a hazánkat jogosan megillető uniós forrásokat.

Cikk kép: undefined
Fotó: jarrow153

A tizenöt hónapja tartó háború és az arra válaszként életbe léptetett brüsszeli szankciók okán Európának és Magyarországnak egy elhúzódó energiaválsággal kell szembenéznie. Kijelenthető, hogy az első csatát, legfőképp az emberek és a vállalkozások összefogásának és áldozatvállalásának, valamint a kormány helyes szakpolitikai lépéseinek köszönhetően, sikerrel vettük. Ezt annak ellenére tudtuk elérni, hogy az Euró­pai Bizottságtól segítségre nem, csak szankciókra és megszorító javaslatokra számíthattunk. Emellett a magyar dollárbaloldal Brüsszellel összejátszva a hazánknak jogosan járó uniós források blokkolásával a hazai energetikai és klímavédelmi fejlesztéseket is megpróbálja megakadályozni. 

A 2021. őszi energiaár-emelkedéssel kezdődő, a háború és az arra válaszul életbe léptetett szankciók miatt elmélyülő energiakrízis az eddigi legsúlyosabb, a Nemzetközi Energiaügynökség szerint az első valóban globális energiaválság. Egy évvel ezelőtt kétségesnek tűnhetett, hogy lesz-e elég földgáz a télre, illetve, hogy fenntartható lesz-e a folyamatos áramellátás. A nyár beköszöntével kijelenthető, hogy az energiaválság első szakaszát Magyarország sikerrel abszolválta. Az időjárás kétségkívül kedvező alakulása mellett ez legfőképpen a magyar emberek és vállalkozások összefogásának és áldozatvállalásának, valamint a magyar kormány helyes energiapolitikájának köszönhető. A magyar energiapolitika a nehéz körülmények között is meg tudott felelni az ellátásbiztonság, a megfizethetőség és a fenntarthatóság kívánalmainak.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar energiapolitika az elmúlt másfél évben bizonyította válságállóságát. 

Helyesnek bizonyultak az emberek biztonságos energiaellátását és a diverzifikációt előtérbe helyező, tudatosan végrehajtott lépések. A rezsicsökkentés immár lassan egy évtizede védi a polgárokat az energiapiacok kilengéseitől és havi 181 ezer forint támogatást biztosít minden családnak. Az elmúlt években Magyarország az ellátás biztosítása és diverzifikálása kapcsán is elvégezte házi feladatát – részben az Európai Unió támogatásával, egy ország kivételével, minden szomszédunkkal kiépültek a földgáz- és villamosenergia-összeköttetések. A horvátországi Krk-szigeten található terminál megépülésével lehetővé vált a cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatala, valamint az elmúlt években hazánk Európa egyik leggyorsabb naperőmű-fejlesztési programját hajtotta végre. 

A jövőre vonatkozó szakpolitikai elképzelések is világosak. Magyarország részben az uniós források felhasználásával fejleszteni fogja a százhalombattai olajfinomítót, növeli földgázkitermelését, és a kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések tervezése mellett új gázszerződésről tárgyal Azerbajdzsánnal. Hazánk 2026-ig, a szükséges fejlesztések elvégzését követően bővíti a hálózatra kapcsolható megújuló energiatermelés teljes kapacitását, amivel a gázfogyasztás 10-13 százalékának megtakarítása válik lehetővé. Szintén tervben van a következő három évben több tízezer, főleg átlagjövedelem alatt élő vidéki nagycsaládos háztartás komplex fűtéskorszerűsítése is. 

A tervezett intézkedésekkel jelentős mennyiségű szén-dioxid-kibocsátás takarítható meg az energiaszektorban.

Az elért eredmények fenntartását és a fejlesztések végrehajtását azonban nehezítik az Európai Bizottság és a magyar dollárbaloldal manőverei. Brüsszel és a baloldal újfent a rezsicsökkentés eltörlését javasolják Magyarország számára. Ez minden magyar család számára havi 181 ezer forintos rezsiáremelést jelentene és sorsukra hagyná a rezsivédelemben részesülő családi lakóközösségeket és kisvállalkozásokat is. Emellett a Gyurcsány Ferenc vezette baloldallal együttműködve a bizottság visszatartja a hazánkat jogosan megillető uniós forrásokat.

Az elmúlt hónapokban világossá vált, hogy a háború mellett a legnagyobb kockázatot a magyar energia-infrastrukturális fejlesztésekre és a vidéken élő nagycsaládok fűtéskorszerűsítésére nézve a brüsszeli bürokraták és a magyar dollárbaloldal jelentik.

A szerző a Fidesz európai parlamenti képviselője

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyar Péter nagy hibát követett el

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Élnek, mint (Gulyás) Marci Hevesen

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

A magyar érdek a legfontosabb

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Az elbeszélési módok és a valóság

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.