idezojelek

Karácsonynak nem Budapest az első

A fővárosiak nem szeretnének kormányellenes forradalmat.

Cikk kép: undefined
Fotó: Kurucz Árpád

A budapestiek együttműködést, nem pedig forradalmi hevületet, értelmetlen ellenállást várnak el Karácsony Gergely főpolgármestertől – ezt erősíti meg az Alapjogokért Központ legfrissebb közvélemény-kutatása. Ebből az is kiderül, hogy a budapestiek pártállásra tekintet nélkül sürgetik a forgalmi dugók és a botrányos politikai ügyek – lásd: Városháza-gate – megoldását. 

A válaszadók nem támogatják, hogy a főpolgármester folyamatos pártpolitikai harcot vívjon a kormányzattal vagy épp miniszterelnök-jelölt legyen.

Pedig Karácsony a 2021 őszi baloldali előválasztáson is elindult, emiatt hónapokon keresztül ráhagyta Budapest ügyeit a helyetteseire – Gyurcsány Ferenc párttársaira –, nem érdekelte, mi történik a városban, ő miniszterelnök-jelölt, illetve régi vágyálma szerint miniszterelnök akart lenni. Aztán mégsem lett az, pedig nem is ütötte el a villamos.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De nézzük a friss közvélemény-kutatás részletes adatait: a budapesti lakosok 95 százaléka szerint fontos, hogy a város vezetője képes legyen együttműködni a kormánnyal. Elsöprő többség, a megkérdezettek 92 százaléka azt is támogatja, hogy Karácsony helyi, ne pedig országos ügyekkel foglalkozzon a hivatali ideje alatt.

A számokból feketén-fehéren kiderül, hogy a dollárbaloldal Budapest-politikája elhibázott: a fővárosiak nem szeretnének kormányellenes forradalmat, hanem a kabinettel partnerségben Budapest fejlesztését, a közszolgáltatások javítását várják el Karácsonytól. A budapestiek azt sem szeretnék, hogy a nemzet fővárosát pártpolitikai csatározásokba vonja be a baloldali többség. Teljesen normális választói hozzáállás, hogy az itt élők fejlesztéseket, rendes közállapotokat várnak el a településük vezetésétől. Egyértelmű, hogy a friss közvélemény-kutatási adatok a választók csalódottságáról árulkodnak, ugyanis Tarlós István főpolgármestersége idején, 2010 és 2019 között teljesültek azok az elvárásaik, amelyekhez most is ragaszkodnak. A jobboldali főpolgármester ugyanis nem volt pártpolitikus, hanem erős, határozott vezetőként állt a város élén; ha kellett, a kormányzattal is vállalta a szakmapolitikai vitákat, de csak akkor, ha volt rá legalább egy megoldási javaslata. Viszont az ő két főpolgármesteri ciklusa alatt a partneri viszonynak köszönhetően látványos fejlődésen ment keresztül a főváros. A Tarlós fémjelezte kilenc év igazi felüdülést jelentett az azt megelőző húszéves időszak után. 2019-ben aztán sajnos visszatért ugyanaz a baloldali teszetoszaság, várospolitikai céltalanság, a szakmai kompetencia teljes hiánya, ami a Demszky-érát is jellemezte.

A budapesti választók manapság újra a 2010 előtti reménytelen helyzettel szembesülhetnek: az utcák szemetesek, az utakon hatalmas, kráter nagyságú kátyúkat kell kerülgetniük az autósoknak, a forgalmi dugók elviselhetetlenek.

 Budapest vezetése a megválasztása óta egyébként is hadjáratot folytat a gépkocsival közlekedőkkel szemben, ahol lehet, megnehezítik az életüket. A hajléktalanok pedig újra elfoglalták a parkokat, tereket, aluljárókat. Az is elszomorító, hogy a közbiztonság sem idézi a Tarlós-korszakot; például bedrogozott emberek okoznak botrányokat a tömegközlekedési eszközök megállóiban. Sokan félnek már attól is, hogy mi történik velük, ha villamossal szeretnének eljutni a munkahelyükre vagy délután onnan vissza, az otthonaikba. És még nem szóltam arról, hogy bizony jól megtermett patkányok is grasszálnak Budapest utcáin.

Gyurcsány Ferencet – a főpolgármesteri hivatal valódi urát – mindez természetesen hidegen hagyja. Ő a baloldal politikai bázisaként tekint Budapestre, a szemlőhegyi villából amúgy sem lehet látni a szürke mindennapok valóságát. Gyurcsánynak egyértel­műek a szándékai, a Fővárosi Közgyűlésben biztos többséggel rendelkező DK elnöke mario­nettfiguraként mozgatja Karácsonyt. A főpolgármesternek nincs pártháttere, a Párbeszéd csak névleg létező baráti társaságnak tekinthető, szavazói támogatás nélkül. Karácsonynak tehát nagyon oda kell figyelnie, a kés mindig ott van a torkán. Ő minden erejével védekezik: ha kell, haptákba vágja magát, de azért néha – az egykori SZDSZ-t és Demszky Gábort idézve – egy picit fenyegetőzni is próbál, hogy nála népszerűbb budapesti politikusa nincs a baloldalnak, csak ő tudja megállítani a Fideszt. Karácsony az önkormányzati választások előtt egy évvel két politikai erőtérre figyel, ezért nincs önálló politikai identitása, és nem képes az önálló cselekvésre.

Egyrészt azért harcol, hogy a bukott miniszterelnök kegyeit újra elnyerje, és ő lehessen a baloldal jövő évi főpolgármester-jelöltje. Ezért teljesíti Gyurcsány egy rádióinterjúban kiadott parancsát: nekimegy annak a kormánynak, amely az ő hivatali ideje alatt is súlyos százmilliárdokkal támogatta a budapesti nagyberuházásokat, például a 3-as metró felújítását. Karácsony a köszönet helyett inkább pert indít az állam ellen, mert nem hajlandó befizetni azt a szolidaritási hozzájárulást, amelyet minden nagyobb város már teljesített. Pénzhiányra hivatkozik, miközben az előző, jobboldali városvezetéstől 214,5 mil­liárd forint tartalékot örökölt. Emellett ebben a ciklusban – Tarlós István beruházásösztönző kilenc évének köszönhetően – a Karácsony-féle városvezetés idején több mint kétszázmilliárd forinttal több iparűzési adó folyt be a főváros kasszájába, mint az előző öt évben. Tehát nagyon úgy tűnik, hogy a baloldal néhány év alatt több mint négyszázmilliárd (!) forintot tapsolt el.

A szolidaritási hozzájárulás lényege, hogy a nagyobb, gazdagabb települések segítsenek a kisebb, szegényebb falvakon a válságos időszakban. Különös ez a hozzáállás, hiszen a baloldal más ügyekben lépten-nyomon a szolidaritást kéri számon a kormányon, a nyelvpolitikai küzdelemben magát a fogalmat is kisajátították maguknak. Karácsony épp az antiszolidaritási perével bizonyítja, hogy a baloldal szociális érzékenysége is csak egy politikai termék, egy üres szólam mindenféle tartalom nélkül.

Karácsonynak azonban nemcsak Gyurcsánynak, hanem az amerikai szponzoroknak is meg kell felelnie. Nem volt véletlen, hogy néhány hete arról beszélt egy televíziós interjújában, hogy Magyarország háborúban áll Oroszországgal.

A megdöbbentő kijelentésre – a műsorvezető őt cáfoló közbevetése ellenére – azért ragadtathatta magát a főpolgármester, mert a háborúpárti elköteleződésével továbbra is biztosítani kívánja magának az amerikai és az európai baloldali, háborúpárti erők szimpátiáját. Szinte szóról szóra ugyanúgy fejezte ki magát, mint az év elején a hazájában ugyanolyan értetlenséget kiváltó német zöldpárti külügyminiszter. Annalena Baerbock szerint Németország Oroszország ellen vív háborút, Karácsony Gergely szerint Magyarország háborúban áll Oroszországgal. Mintha egy pártközpontból jönnének az utasítások, az egykori kommunista internacionálé propagandistái sem csinálnák jobban a mostani háborús pszichózis terjesztését. Karácsony nyilatkozata után barátja és volt diplomáciai főtanácsadója, Korányi Dávid örömmel vihette a hírt az amerikai Demokrata Pártnak és Alex Sorosnak, hogy Karácsony jó elvtárs maradt, akár a jövő évi főpolgármester-jelölti kampányára is jöhetnek lassan a mikroadományok.

Biztosak lehetünk benne, Karácsonyt a kiáb­rándító teljesítménye ellenére sem engedi elveszni a balliberális hálózat. Számukra mindennél fontosabb az ideológiai, most éppen a háborúpárti elköteleződés. De a fővárosiak láthatóan nem ilyen főpolgármestert szeretnének, hanem olyat, akinek nem az elvtársak és a háború, hanem Budapest az első!

A szerző az Alapjogokért Központ vezető elemzője

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.