idezojelek

Loretta örök

A liberálisok szerint a fekete gyerekek számára nem lehet példakép a fehér sportoló. Akkor vajon ki is a rasszista?

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined

Csak idő kérdése volt, mikor robban a Brian élete bomba a mostani, torz világban. A film egyik ikonikus jelenete verhette ki a biztosítékot azoknál, akik imádnak mindenen megbántódni, különös tehetséggel keresik, mi sértheti meg őket. Az abszurd humor királyainak 1979-es filmjében – feltehetően sokan látták, ráadásul leírva messze nem olyan vicces, mint filmen – a csapat egyik tagja, a férfi Stan minduntalan kijavítja főnökét, amikor a férfiak által megtehető dolgokról beszél, s utána közli, ő nő akar lenni és hívják mostantól Lorettának. A jelenet során elárulja, gyereket is akar, amelyre a vezető értetlenkedik, miért akar gyereket, ha nincsenek a szüléshez megfelelő szervei. Az aktivista tag szimbólumként értelmezi a törekvést, s úgy látja, bár nem lehet a férfinak gyereke, de joga van akarni gyereket szülni, így igenis ki kell állni „Loretta” ez irányú jogai mellett. A vezető úgy zárja le a vitát: Küzdelem a realitás ellen.

Ez negyvennégy évvel ezelőtt még valóban abszurd volt, jót nevettek rajta az emberek. Ma nem az. Ma láthatjuk, hogy emberek sokasága komolyan veszi a küzdelmet a realitás ellen, szülési jogokat követelnek a férfiaknak, már ha létezik még ez a fogalom, hogy férfi. 

A határok elmosódtak, napról napra egyre bizarrabb követeléseket lehet hallani feltűnésre vágyó emberektől, amelyek a világháló eredményeként mindenkihez eljut, aki magát mérgezi ezzel. A vicces jelenet ma egy teljesen elképzelhető, valóságos beszélgetés valamely LMBTQ-mozgalom tagjai között. Le is csaptak a bűnösre. John Cleese, aki az eredeti filmben a vezetőt játszotta, ugyanis úgy döntött, a filmet színpadra állítja New Yorkban. Sokan a színházi világból jelezték, a jelenet ma már nem feltétlenül okoz vidámságot, túlságosan karcos, és a megváltozott kor azt eredményezheti, hogy vitát kavar Loretta sztorija. Vagyis jó volna a beszélgetést kihagyni a darabból. Cleese élesen visszautasította az öncenzúra javaslatát, és azt mondta, hogy természetesen a részlet megmarad a műben, az akkor is vicces volt és ma is vicces, ha úgy állunk hozzá. Ez egy komédia, amely egy pillanatra se kíván komoly lenni, a Monty Python egész munkássága erről szólt. A hetvenes években még azt sérelmezték sokan, hogy Jézus történetébe csomagolja Brian életét, így azért vannak benne olyan elemek, amelyek miatt ízléstelennek érezheti valaki vallási szempontból a filmet. Mára ezek a hangok lényegében megszűntek, azok, akik sértőnek érezték, nem nézték meg, és nem esett senkinek bántódása. De az akkor volt, most pedig most van, teljesen más játékszabályokkal és valós vagy mesterséges érzékenységgel.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A darabot ugyanis feltehetően elő fogják adni, nem véletlenül gyakorolnak a színészek és lelkesedik a nyolcvanon túl is friss és vicces Cleese. Csakhogy ez mostantól politikává vált, az egész darabra rávetül a sértődés árnya. A nézők jókat nevetnek, és titkon azt várják, hogyan fogják előadni az említett mondatokat. A közönség egy része ünnepelni fogja, hogy na, végre valaki kimondta, hogy a király meztelen, elegünk van a ránk erőltetett transzlobbi erőszakosságából. Egy másik része azért vált majd jegyet, hogy meghallgassa a részletet, és kikeljen magából, mert őt vérig sértették a mondatok, esetleg el is ájul vagy drámai módon kirohan a színházteremből. 

Nem tudjuk, mi lesz az emberöltővel ezelőtt elhangzott szavak hatása, de az bizonyos, hogy a komédiát komolyan veszik 2023-ban. Persze csak akkor, ha ez anyagi vagy erkölcsi előnyökkel jár. Nem is kell mondani, hogy jár. Egy átlagos hiperérzékeny transzbarát belekapaszkodhat mindenbe, hogy igazát védje. Mondhatja, hogy nem tudta, miről szól a darab, nem figyelmeztették, hogy transzfób mondatok hangzanak majd el, és ő képtelen dolgozni vagy úgy általában, élni, amióta meghallotta a beszélgetést. Ebből perek százait lehet kreálni és csordogálnak megfelelő zsebekbe a dollárszázezrek, -milliók, attól függ, milyen sokan haldokolnak látványosan. Mivel a liberalizmus és a transzlobbi egy iparággá vált, amely most fial rengeteg pénzt, addig kell ütni a vasat, amíg meleg. Most épp tűzforró ez a vas, ütik is rendesen a hozzáértők. Közben pedig az egész üzletet behazudják erkölcsnek, a jövő nemzedék megsegítésének, bárminek, ami jól hangzik. Pedig az ember alapvetően nem ilyen gyenge legény, hogy egy-két mondat miatt az ágyban bőg, s ezért pénzt kaphat az államtól. 

Egy sportból vett példával élve: biztosan mindenki látott már olyat, amikor a futballista egy apró fuvallattól a földre esik és szenvedve fekszik. Ugyanilyet jégkorongozónál nem láthat, ott ha valakinek eltörik három bordája, azért befejezi még a meccset. Az országúti kerékpárosok kulcscsonttöréssel is folytatják a háromhetes versenyt, vagy csuklótörés esetén vastagabb bandázsozást kérnek a kormányra. Ez azért van, mert a hokisok vagy a bringások keményebbek a focistáknál? Nem, szó sincs erről. A szabályok szerint ha egy kerékpáros megsérül, az nem jelent neki semmiféle előnyt, nem kap időjóváírást, nem lesz automatikusan első. A jégkorongozó törött bordával lekorcsolyázik a jégről és beugrik a helyére valaki, a csapat semmit se nyer az ő kiválásával, csakis veszít. A fociban viszont az elterülő játékos szabadrúgáshoz, tizenegyeshez juttathatja csapatát, kiállíttathatja az ellenfél játékosát, vagyis előnybe kerül. Ezért olyan törékenyek a focisták, nem a személyes spiritusz hiánya miatt. A transzlobbisták pontosan ugyanezért képesek összeomlani, ha egy vicces színdarabban hülyeségnek nevezik az ő törekvésüket. 1978-ban ez az iparág még nem létezett, nem voltak tömegek, akik férfiként nőnek öltöztek volna, és gyereket akartak volna szülni. Nem dübörgött a mai kor identitáspolitizálása, és bizony nem lehetett azt mondani, hogy a fehér bőrű ember alapvetően gonosz, a fekete pedig jó.

Ma ezt a tengeren túl úgy emlegetik bizonyos körökben, mint tényt. A fehér bőrrel az ember magára veszi az ősei bűneit, a rabszolgatartók leszármazottai személyes tevékenységüktől függetlenül szörnyű gyilkosok, amiért vezekelniük kell. A bőrszín fontos arrafelé. Mi, a provinciális Közép-Európában pedig nem értjük az egészet, teljes joggal, hiszen nonszensz, ami rasszizmus terén zajlik a felvilágosult nyugaton.

Tavaly Anglia megnyerte a női foci-vb-t. Hatalmas teljesítmény, még akkor is, ha a női foci népszerűsége egyelőre nem éri el a férfiét, nem tudott úgy kiteljesedni, mint a kézilabdában, a röplabdában. De jól halad, hasonlóan a vízilabdához vagy a jégkoronghoz. Az angol nők győzelme után mi volt az első kérdés, amely minden embert izgatott arrafelé? Hogy miért fehérek a játékosok. A csapat ugyanis fehér lányokból állt, ahogy felálltak egy sorba, vakított az arcuk a fehér mez fölött, a sajtó felvilágosult része pedig azonnal rasszizmust kiáltott. Az angol válogatott szakvezetője elismerte, nem lehet azonnal bőrszínben megfelelő csapatot kiállítani, tekintve hogy nem pigmentsejtek, hanem játékosok futkároznak a pályán, tehetségesek és elkötelezettek, nagyon sajnálatos, hogy fehérek, de dolgoznak az ügyön. Azt azonban leszögezte, reméli, hogy a következő női vb-n már ugyanolyan pénzdíjak lesznek, mint a férfiak világbajnokságán. Azaz persze kiderül, mire megy ki a játék, a pénzről van szó, amelyet Anglia megnyerhet, csak sajnálatos módon egyelőre nincs olyan világverő csapata, amely fekete is és jó is. Szerintük a problémát az okozza, hogy a fehérekből álló csapatra nem úgy néznek a fekete kislányok, hogy egy nap én is köztük leszek, én is focizni akarok, mint azok a nénik ott. Pedig a valóságban igen, fel tud nézni, hiszen a kisgyerekek nem cinikusok és anyagiasak, nem bőrszínt néznek, és nem pénzdíjakat. A nagyon modern és felvilágosult liberálisok szerint a fekete gyerekek számára nem lehet példakép a fehér sportoló. Akkor vajon ki is a rasszista?

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Franck Fife/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.