idezojelek

Szigorúan ellenőrzött lakógyűlés

Egészen unikális úgynevezett lakógyűlést, szavazásszerű konzultációt rendez Karácsony Gergely főpolgármester és csapata.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined

Egészen unikális úgynevezett lakógyűlést, szavazásszerű konzultációt rendez Karácsony Gergely főpolgármester és csapata. Mert igaz ugyan, hogy volt már sok felmérés, közvélemény-kutatás hazánkban és a fővárosban, ám olyan még egy sem volt, amelynek már az indulásnál megvolt a végeredménye. A tévedés legapróbb kockázata nélkül megjövendölhetjük, hogy mind a négy pontban a jelenlegi városvezetés által óhajtott válaszok lesznek óriási többségben. Kéretik a majdani eredményhirdetés után visszatekinteni jelen cikkünkre, és ellenőrizni, hogy igazunk volt!

Mert vajon milyen válasz születhet ott, ahol az első kérdés és a két lehetséges felelet úgy hangzik: „Ön szerint mi az igaz­ságos? Ha a jelenlegi városvezetés is csak annyi elvonást fizetne, mint az előző?” A másik válasz pedig az: „Ha maradna a több mint tízszeresére emelt kormányzati elvonás?” Hisz ha bárki bármilyen választ ad, azzal legitimálja, elismeri azt az ordas nagy valótlanságot, hogy a kormányzat pénzek elvonásával sújtja a fővárost. Azt, hogy annak a bizonyos elvonásnak a valódi neve szolidaritási adó, helyesebben hozzájárulás, és nem csupán Budapestet érinti, hanem az összes tehetős önkormányzatot, esze ágában sincs közölni Karácsonyéknak a hülyének nézett lakossággal. Mint ahogy azt sem, hogy ez a pénz a szegényebb településeknek megy, nem a kormánynak. Az ország leggazdagabb önkormányzata tehát megtagadná a szolidaritást a kisebb helyiségekkel, amivel a baloldalt még a jelenleginél is ellenszenvesebbé teheti a vidéki emberek szemében. Arról az apróságról már ne is essék szó, hogy a szolidaritási adó tízszeresére emelése a mesék világába tartozik.

Már Tarlós István utolsó hivatali évében sem öt-, hanem tízmilliárd forint volt, s a volt főpolgármester beszámolója szerint akkor is lehetett tudni, hogy emelkedni fog.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanilyen hamis, nem létező alternatívákat nyújtanak a többi kérdések, válaszok is. Mi okból kellene a városvezetésnek választania a kormányzati elvonások befizetése és a közösségi közlekedés járatainak ritkítása között? A hozzájárulás be nem fizetését technikailag nemigen lehet kivitelezni, a busz- és villamosjáratokat pedig már eddig is megritkították, amit mindenki tapasztal, aki Budapesten közlekedik nap mint nap.

De ugyanilyen fals, nem létező kérdés a harmadik is, amely szerint arról kellene voksolni a polgároknak, hogy a kormány a vállalásának megfelelően járuljon hozzá a Lánchíd felújításához vagy vonja vissza a határozatát, és ne adjon pénzt rá. Hisz hiába próbálja az infantilis főpolgármester letagadni, attól még igaz: csak azzal a feltétellel ígért a kabinet hatmilliárd forintot a fővárosi vezetésnek, ha 18 hónapig tart a felújítás, és utána maradéktalanul visszaáll a forgalom, a személyautókat is beleértve. Minek ment bele ebbe Karácsony? És ha vállalta, akkor mire föl akarja azzal kidobni a hatmilliárdot az ablakon, hogy a személyautókat is kitiltaná arról a hídról, amelynek kulcsszerepe van a főváros zökkenőmentes forgalmában?

Erről szól ugyanis az ugyanilyen álságos, hamis negyedik kérdés is. Az átverendő helyieknek arról kellene nyilatkozni, hogy a Lánchídon „továbbra is sűrűn és dugók nélkül járhassanak a buszok” vagy legyen rajta a közlekedés „a felújítás előtti, a jelentős dugók ellenére is”. Na most ezzel az áldilemmával csakis az északi sarkkörön túli tájékozatlan embereket lehetne becsapni, nem pedig a pestieket, budaiakat. Hát ki az, aki szerint az a jó, ha egy hídon gyakorlatilag nincs forgalom? Hisz a dugó nem vész el, csak áttevődik a város más pontjaira, de ott aztán szaporodik, mint a gomba. A felújítás előtt pedig nem az alaptalanul megvádolt Lánchíd tehetett a dugókról, hanem az a közlekedési káosz, amit éppen a jelenlegi balos városvezetés generál. Széchenyi forogna a sírjában, ha látná, hogy degradálják az építményét, bűnbakká téve a dugókért, amiknek értelemszerűen éppen az elkerülésében lehetne komoly szerepe.

Nem tudni természetesen azt sem, ki fogja számlálni a lezsírozott voksokat. Közjegyző nyilván nem lesz jelen. Ki hitelesíti majd az eredményt? Maga a főpolgármester? Vagy a helyettesei?

Úgy gondolhatják: az a tuti, ha nem bízzák az ilyen felelősségteljes munkát avatatlan, megbízhatatlan elemekre. Meg aztán ismerik nagy tanítómesterük, Sztálin mondását: Nem az a lényeg, hányan szavaznak az emberre, hanem az, hogy ki számolja a szavazatokat.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.