idezojelek

Végeszignál

Százezrek keltek reggel a Vasárnapi Újság csengő-bongó szignáljára, s vitték tovább az útravalót mindenhová, ahol magyarok élnek.

Cikk kép: undefined
Fotó: Észak-Magyarország/Ádám János

Volt egy kerekasztal a nyolcvanas években a Magyar Rádió ebédlőjében. Minden délben az asztalfőn ott ültek a Kossuth Rádió nagyjai: Bölcs István, Győrffy Miklós, Győri Béla, Király Edit, Mester Ákos, Rapcsányi László, Réger Antal, Rózsa T. Endre és a többiek. 

Az asztal másik oldalán azok a tehetséges ifjoncok kucorogtak, akik tőlük várták a marsallbotot, s alkalmasint biztatást is kaptak rá. 

Persze ma már nem igen ülnének a nagyok egymás mellé – az ifjak is nehezen –, találkozni is csak a temetőben szoktak, amikor valaki elhalálozik közülük. De akárhogy és akármi is történt, akkor a rádió meghatározó személyiségei voltak. Nagy tudású szakmai óriások, minden elfogultságukkal, mérgezett mosolyú intrikáikkal, önös érdekeikkel együtt. 

Az intézmény, s persze annak vezetői – főként Hajdu István, de a maga korábban Hárs István is – azon voltak, hogy a bársonyos szögesdrótot távolabb tolják, és a Magyar Rádió minél kevésbé hasonítson arra az intézményre, amellyel 1956 dicsőséges napjaiban egy drámai önvallomásban szakított.

Így is történt, a mindig igényes hangzású és hangvételű intézmény a változások sürgetője és hordozója lett, s ekként az arisztotelészi tartalom és forma összhangjának XX. századi továbbélése jellemezte a műsorokat. 

A Petőfi Rádióban az Ötödik sebesség vitte a hangot, Sóskúti Márta bámulatos ügyességgel lavírozott a T betűk zátonyai között. A Kossuthon pedig a Krónika, a belőle kinőtt 168 óra és a Vasárnapi Újság rögzítette, mesélte és alakította a történelmet. 

Igen, a Vasárnapi Újság. 

Sajtótörténészek a megmondhatói, ehhez hasonló özönvízszerű sikeráradatra volt-e példa a magyar rádiózás és általában a magyar sajtó történetében. A Krónika mindenható főnökéből kényszerpályára tett Győri Béla a kezdeti szépelgés után bedöntötte a hallgatás kapuit. A vasárnap reggel békés csöndjét drámai történetek szakították szét. Ahogy Rákóczi híres kiáltványa mondja: recrudescunt vulnera Hungariae – felszakadtak a magyar nemzet sebei. 

A száműzött főszerkesztő a lázadó nemesek és a tettvágytól tüzelt talpasok élére állt. Mindenféle rendű és rangú rádiósok sokasága a Vasárnapi Újságba küldte féltett kincseit. Könyvelőnek, sofőrnek, nyelvtanárnak, nyugdíjas gyári munkásnak álcázott történelmi tanúk mondták ki az addig titkolt igazságot. 

Az éteren át hallani lehetett a felszabaduló lélegzetet, a szívdobbanást, amikor a mikrofonhoz értek a cihában bujdosó érzelmek. Százezrek keltek reggel a Vasárnapi Újság csengő-bongó szignáljára, s vitték tovább az útravalót mindenhová, ahol magyarok élnek. 

A templomi gyülekezetekbe, a vasárnapi férfikoccintások közé, a futballpályák lelátóira, hogy aztán tovább gyűrűzzenek egész héten át, a következő ünnepi ébredésig. A rabul ejtett, szárnya nyesett éteri madár átkiabált a kalitka rácsain és a szabadság hangja lett.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem véletlen, hogy a Vasárnapi Újság története ez idáig feldolgozatlan maradt. A rendszerváltozás után, sőt már az előző egy-két évben is a politikai érdekközösségek darabokra szaggatták a Magyar Rádiót és a meghatározó rádióműsorok közösségét. Többen letették a lantot vagy zenekart cseréltek, közben bélyeget kaptak és bélyeget osztottak. Győri Bélát eltávolították a rádióműsor éléről, és követte meghatározó szerzőjének, Csurka Istvánnak az útját a gyengülő, s majdan széthulló MDF-ből a MIÉP szekértáborába. Mindkét oldalról indulatok és gyűlöletek fojtották a szót. 

És most, elérkezett Győri Béla utolsó rádióműsora. Halljuk a szignált, valaki beköszön a messzeségből, a hangmester átmutat az üvegfalon, és forogni kezd a tárcsán a mágnesszalag. 

A mikrofonnál: a felelős szerkesztő…

Borítókép: Győri Béla búcsúztatása. (Forrás: Észak-Magyarország/Ádám János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.