idezojelek

Kárpátaljáról még egyszer az igazat

Anno megegyezés született a beregszászi magyar autonóm terület létrehozásáról.

Cikk kép: undefined

A Magyar Nemzet augusztus 16-i számában megjelent Huth Gergely tollából egy igen felkavaró írás. A horvátoknak sikerült című cikk ugyan érdekes történelmi fejleményeket is ismertet, de számos tévedést és valótlanságot tartalmaz. Gyorsan előrebocsátom, ez utóbbiról nem a szerző tehet. A kilencvenes években ugyanis számos álhír és hamis információ terjedt el a köztudatban a politikai folyamatokról, a közelmúlt történelmi eseményei­ről. Mint az akkori folyamatok aktív résztvevője, szeretném ezeket tisztázni.


Terjedelmi okokból itt csak Kárpátaljáról kívánok szólni. Azt olvashatjuk az inkriminált írásban, „Az is felér egy hazaárulással, amikor Antall József és Jeszenszky Géza […] örökre lemondott a Kijevtől épp elszakadni próbáló Kárpátaljáról.” Huth Gergely olyan forrásokra hivatkozik, akik nemhogy relevánsak, de ebben a vonatkozásban egyenesen hiteltelenek. Bíró Zoltánnak, aki az MDF megalakulása után egy darabig a szervezet megbízott elnöke volt, halvány fogalma sem lehetett az ukrán–magyar alapszerződéssel kapcsolatos fejleményekről. 1991-ben nemhogy kormányközelben, de még az MDF-től is fényévnyi távolságra volt. 1989. október 22-én a párt II. országos gyűlésén közvetlen választás útján Antall József lett az elnök. Bíró Zoltán a meglévő mandátumát megerősítve ismét az elnökség tagja lett. (Korábbi MSZMP-tagsága miatt ugyanis nem indulhatott a pártvezetői funkcióért.) Ettől kezdve nem járt az elnökségi ülésekre, pedig Antall kérésére az MDF hivatalvezetőjeként erre számos kísérletet tettem. Az első szabad országgyűlési választásokon elért történelmi siker után elkezdte sorra látogatni az MDF-alapszervezeteket, és az 1990. április 29-én megkötött MDF–SZDSZ-megállapodásra hivatkozva arra biztatta a tagságot, lépjenek ki a szervezetből, ha nem értenek egyet a vitatott paktummal.


Miután nem sikerült pártszakadást elérnie, kilépett az MDF-ből, és 1991. május 17-én Pozsgay Imrével megalapította a Nemzeti Demokrata Szövetség nevű, rövid életű politikai pártot.


Raffay Ernő egészen más eset. Őt erősen nemzeti érzelmű, jóhiszemű naiv álmodozónak tartom. Évtizedek óta azt hirdeti, reménytelen fáradozás az elszakított nemzetrészeknek autonómiát követelni, ez soha nem fog megvalósulni. Ezzel szemben egyenesen a területi revízióra kell törekedni, de legalábbis az 1938 és 1941 között elért határokat kell követelni. Körülbelül negyed százada állítja azt az ostobaságot, politikatörténeti képtelenséget, hogy a függetlenné vált Ukrajna vezetői a kilencvenes évek elején felajánlották a magyar kormánynak Kárpátalját, de Antall Józsefnek nem kellett (!). Jó tíz évvel ezelőtt leültem vele ezt a kérdést tisztázni. Megkérdeztem, honnan veszi ezt a hihetetlen információt. Lenézett a földre, másodpercekig hallgatott, majd a fejét felemelve így válaszolt: „Egy ukrán paptól hallottam.” Erre mondják szép magyar fordulattal: No comment. Megkértem, ne híresztelje ezt a képtelenséget. Megígérte, de azóta is terjeszti.


Csurka István esetében írói munkásságának részeként tarthatjuk nyilván az ilyen kijelentéseket, hiszen ő is csak hallhatta valakitől, valószínűleg éppen Raffay Ernőtől.
 

1991. december 6-án (és nem december 5-én) Kijevben aláírtuk a magyar–ukrán alapszerződést. Ezt méltánytalanul nagy vihar kísérte. A nemzetpolitikában kétfelől is leselkedett ránk veszély. Az ellenzékben lévő MSZP és SZDSZ a taxisblokád (1990. október 25–28.) után vérszemet kapott, minden vélt vagy valós helyzetet, eseményt a kormány gyengítésére, megbuktatására akart felhasználni. Akkor is, ha az az ország és/vagy a nemzet érdekeivel ellentétes volt. A jobboldali táborban, saját soraink között pedig voltak irredenta álmodozók, akik nem akarták vagy nem tudták figyelembe venni a realitásokat. 

 

Mindkét oldal árgus szemekkel figyelt minden nemzetpolitikai lépést, ami az elszakított nemzetrészekkel volt kapcsolatos. Az alapszerződésben a következő mondat verte ki a biztosítékot: „A felek tiszteletben tartják egymás területi épségét, és kijelentik, hogy egymással szemben nincs és nem is lesz területi követelésük.” A miniszterelnök és a kormány által jóváhagyott szövegben nem szerepelt az „és nem is lesz” kitétel. 

A Kijevbe indulás előtt mégis belekerült! A vád: örökre lemondtunk Kárpátaljáról. Mielőtt továbbmennénk, kijelentem, hogy ez egy ostoba és történelmietlen felfogás. Semmi sem örök és megváltoztathatatlan. Az „örök és megbonthatatlan szovjet–magyar barátság” sem volt az, pedig szerződésbe foglalták. Ilyen értelemben felesleges is az a négy szó, de ha ott van, az sem számít sokat. A helyénvaló szöveg: elismerjük a határokat, nincs területi követelésünk.

 

Miért és hogyan került a szövegbe a négy inkriminált szó? Könnyű kitalálni, ha elmondom, ki fedezte fel a „hibát”: Horn Gyula, az MSZP első embere! Ő volt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Nem tudom már, mennyi idő telt el az aláírás után, de Horn váratlanul összehívta a bizottságot egy rendkívüli ülésre az alapszerződésben foglaltak értékelésére. Előtte egyeztetett velem és a bizottság másik alelnökével, a fideszes Hegedűs Istvánnal, valamint titkárával, az SZDSZ-es Szent-Iványi Istvánnal. Horn színlelt felháborodással azt mondta, a kormány örökre lemondott Kárpátaljáról! 

 

Azonnal bementem Antall Józsefhez beszámolni a fejleményekről. Soha életemben nem láttam olyan dühösnek, indulatosnak, pedig hosszú ideig dolgoztam vele együtt. Azt mondta, ilyen ostobaságot nem írt le senki. Kérte, hagyjam magára, gondolkozik, mit lehet tenni. Sokat nem lehetett. Ha kiderítteti, melyik régi ember csempészte be azt a négy szót, azonnal rásüti a bélyeget a nemzetközi közösség, hogy mégis irredenta szándékai vannak. Ha nem ratifikálja az Országgyűlés a szerződést, súlyos diplomáciai bonyodalmakra számíthatunk, elveszíthetünk egy jószomszédi viszonyt, hiszen a fiatal Ukrajna akkor potenciálisan barátnak számított.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.


Kevésbé tájékozottaknál felmerülhet a kérdés, miért volt szükség erre a szerződésre, és jó volt-e nekünk. Ukrajna számára létfontosságú volt minden szomszédjával úgynevezett alapszerződést kötni, hiszen a Szovjetunió jogutódja Oroszország volt, az új államalakulat ezért légüres térben mozgott. Létét és határait akarta garantálni. Ez indokolt és mindenki által elfogadott álláspont volt. Ugyanakkor számunkra nagyon fontos volt éket verni az újraszerveződő kisantanterők közé (Románia, Szlovákia, Szerbia), nehogy partnerre találjanak Kijevben. Elég feladat nekünk három potenciális ellenféllel szembenézni, Keleten (Ukrajna) és Nyugaton (Ausztria, Szlovénia, Horvátország) legyen biztonságos hátországunk.


Volt azonban még egy nagyon fontos körülmény. 1991. május 31-én Budapesten aláírták a „Magyar Köztársaság és az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság együttműködésének elveiről a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása területén” címet viselő megállapodást. Ez a dokumentum az akkori nemzetközi gyakorlatnak megfelelő jogokat és védelmet írt elő a két országban élő őshonos nemzeti kisebbségeknek. Csak a területi autonómiát nem mondta ki, de a személyi elvű, kulturális autonómia gondolata benne volt. Ezt a dokumentumot az alapszerződés megerősítette, és leszögezte: „A felek egyoldalú és közös lépéseket tesznek, hogy előmozdítsák e kötelezettségek végrehajtását.”

 

A Kárpátalján 1991. december elsején megtartott népszavazáson a lakosság 78 százaléka a területi autonómiára voksolt. Ezen belül a beregszászi magyar autonóm körzet létrehozására a helyi lakosság 81,4 százaléka szavazott. Mindez öt nappal a magyar–ukrán alapszerződés aláírása előtt történt. Ennek fényében Antall József miniszterelnök és Leo­nyid Kravcsuk ukrán elnök az 1993. április 30-án lezajlott találkozójukon megegyezett a beregszászi magyar autonóm terület létrehozásáról. Nem véletlen, hogy csak ezután került sor a ratifikációra!


Az ominózus alapszerződést 1993. május 11-én ratifikálta a magyar Országgyűlés 223 igen, 39 nem és 17 tartózkodás mellett. 107-en nem szavaztak. A nemek és a tartózkodások kizárólag a kormánypárti koalícióból kerültek ki. Több kormánytag nem szavazott. A vitában az alapszerződés legfőbb támogatója az MSZP volt, amelynek elnöke kirobbantotta a botrányt. Sikerült újabb éket verni a kormányzó erők soraiban.


Ennyit arról, hogy az akkori magyar kormány nem képviselte a nemzeti érdekeket. Az már más kérdés, hogy Ukrajna mindebből semmit sem tartott be. De 1991 és 1993 között mindent megígért, mindent aláírt, potenciális barátnak, szövetségesnek számított. Mindezt nemzetközi pozíciójuk megszilárdításáért tették, és azért nem tartották be, mert féltek a mintegy 12 milliós orosz ajkú kisebbségüktől.


Végül egy megjegyzés. Ma nincs olyan történelmi pillanat, hogy érdemes lenne határkérdést feszegetni. Kontraproduktív, és veszélyeztetné a magyar külpolitika sikerességét. Ugyanakkor töretlenül és elszántan harcolni kell külhoni magyar nemzettársaink tényleges és teljes körű autonómiájáért.


A szerző nemzetpolitikai szakértő 

*

A magyar útról letérni büntetlenül nem lehet

Némi büszkeséggel tölt el, hogy A horvátoknak sikerült – Vajon Magyarország is képes lesz kiszabadulni a történelmi fogságból? című írásom nagy visszhangra lelt, hiszen ez is volt a célom: vitát generálni a rendszerváltoztatás utáni önfeladó nemzetpolitikáról. Nem önmagam szórakoztatására nyúltam a kényes témához, hanem azért, mert a konzervatív oldalon újra felerősödni látszanak a simulékony hangok és törekvések. Pedig Orbán Viktor és a kormányzó pártok az elmúlt tizenhárom évben visszaadták a nemzet önbecsülését. A miniszterelnök tusványosi beszédéből is visszaköszönő eltökéltség, az általa kijelölt egyenes „magyar út” nemzettársaink millióit készteti bátor és büszke kiállásra, összetartozásunk nyílt megvallására.

 

Ezt az utat nem adhatjuk fel, nincs szüksége az országnak új Jeszenszky Gézákra és Kovács Lászlókra!

 

A számos megerősítés és biztatás mellett ugyanakkor több kritika is érkezett publicisztikámra. Ezek közül valóban Csóti György, az MDF és a Fidesz korábbi képviselőjének, Antall József közvetlen munkatársának, a Magyar Demokrata Fórum hivatalvezetőjének reakciója érdemes viszontválaszra. Itt is köszönöm Csóti Györgynek, hogy építő szándékomat nem kérdőjelezi meg, s inkább a korszak dilemmáit tárja a nagyközönség elé – az antalli örökség védelmében. Antall József személye valóban megérdemli a tiszteletet, magam is nagyon örültem Köbli Norbert és Lajos Tamás korszakos alkotásának, a Blokád című filmnek, hiszen a néhai kormányfő nem érdemli meg, hogy az utókor az epét hányó, vért köpködő szabad demokraták és más liberálbolsevikok torz lencséjén keresztül értékelje a munkásságát. Ugyanakkor a rendszerváltoztatás árulásokkal és hitványsággal teli korszaka nem úriembert, hanem hadvezért, valódi államférfit kívánt volna Magyarország élére. 

Ma már nem is vitatható, hogy Antall a bizalmát olyan emberekbe helyezte, akik arra, illetve hazánk kormányzására nem voltak méltók. A kor hiteles tanújaként Csóti György válasza számomra igazolja mindazt, amit a vitát generáló cikkemben leírtam. Hogy miközben például Horvátország meg tudta fordítani a történelem kerekét, s a lehető legnagyobb győzelemmel zárta le a szerb–horvát háborút, addig az MDF-kormány a legminimálisabb nemzeti érdekérvényesítésre sem volt képes. Bár a legtöbb indulatos reakcióhoz hasonlóan Csóti is azon a megjegyzésemen akadt fenn, hogy az akkori kormányzásra rálátó releváns források, köztük Bíró Zoltán, Raffay Ernő és Csurka István szerint a Szovjetunió felbomlásakor reális esély nyílt Kárpátalja visszaszerzésére, s Antallék nem éltek a lehetőséggel, valójában ez a kérdés a cikkben teljesen mellékes elem. 

Iskolapéldaként ugyanis egy teljesen tényszerű esetet hoztam fel, miszerint Jeszenszky Géza és társai 1991. december 6-án úgy írták alá az ukrán–magyar alapszerződést, hogy öt nappal korábban népszavazást tartottak Kárpátalja teljes területi és politikai auto­nómiájáról, s 92 százalékos részvétel mellett az elsöprő többség a területi autonómiára és a Kijevtől való politikai függetlenségre szavazott. Az Antall-kormány tehát semmibe vette a kárpátaljai magyarságot, hiszen az ukrán kormány a nép döntésének végrehajtása helyett a Magyarországgal kötött szerződést lobogtathatta.

Megdöbbenésemre maga Csóti György írja le: Antall József éktelen haragra gerjedt, amikor megtudta, hogy Horn Gyula körei belecsempésztek a szerződés végleges szövegébe négy szót, amivel úgymond örökre lemondtunk Kárpátaljáról.

 

Ki is volt akkor a miniszterelnök? Kell jobb intő példa és bizonyíték arra, hogy hova vezet a határozatlanság, a politikai vakság és a nemzeti önfeladás?

 

Huth Gergely

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.