idezojelek

Csodacipős Márton és a proletárok

Fura, de mintha szemlőhegyi Apró Antal anno hitelesebben aggódott volna a proletárokért, mint most ez a csodacipős Gulyás „Marxi”.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined

„Amikor elmegyek a budapesti Vasas Székház mellett a Magdolna utcában, mindig elgondolkozom: micsoda erő lehetett abban a munkásmozgalomban, amely az 1920-as években ilyen palotát volt képes építeni székház gyanánt, emellett pedig lakóépületek sorát, pusztán tagsági befizetésekből!” – ámuldozik Gulyás Márton főpartizán a legutóbbi körlevelében. Az Egyesült Államokban néhány hónapja kiképzésen átesett Márton annak apropóján nosztalgiázik most oly meghatódva, hogy összesen 21 112 ember ajánlotta föl neki és csapatának adója egy százalékát. Aminek roppant mód örül. Hiszen ebből talán le tudja cserélni műsorvezetéstől megkopott, nyolcvanezres Nike Air Max bocskorát.

Ám a beérkező ingyenpénz feletti ujjongásába mintha némi számonkérő felhang vegyülne. „Baloldali embernek nem tud nem összeszorulni a szíve, ha belegondol, micsoda alázat volt akkor tízezrek sajátja, hogy az amúgy is nyomorúságos megélhetésükből ilyen célokra áldoztak pénzt.” Lám, száz éve az éhező-nyomorgó munkások tízezreinek adományaiból paloták, munkásszállók épültek – ma meg az újgazdag újbaloldaliak, kezükben a háromszázezres csodatelefonokkal, csupán az egyszázalékos könyöradományaikat küldik a Partizánnak, amit amúgy is leadóznának. A sorok között mintha ez bujkálna: azért késik a forradalom, mert sóherek vagytok! Persze ezt így nem írhatja le, mert akkor jövőre egy másik ügynöklerakathoz vándorolna az alamizsna.

Bezzeg ő, a Márton milyen nagyvonalú! Körlevelében szerényen elbüszkélkedik vele, hogy a Partizánnál van garantált bérminimum, ami a diplomás-minimálbér közel kétszerese. Továbbá van menstruációs szabadság is. Arra nem tér ki, hogy ezt csak született cisznők vehetik-e igénybe. (Ha igen, az csúnya kirekesztés, és szólhatna valaki az ombudsmannak.) Ráadásul – írja – „teljes munkaidőben mindenkit bejelentett státusban foglalkoztatunk”. Tehát nem csalják az adót. Le a kalappal! Hab a tortán, hogy az ­amúgy is kedvezményes árú üzemi menzán „minden dolgozónak heti egy étkezést a szervezet biztosít”. Az ingyen kajálós napot a Partizán munkáskollektívája, gondolom, Márton-napnak nevezi.

Fentiekből is kitűnik: náluk a szerkesztőségben már egy új, boldog, fölszabadult, forradalmi világ van – s minél több „mikroadományt” utalsz nekik, annál hamarabb kiterjesztik azt az egész országra. Tudniillik a rajtuk kívüli Magyarországon továbbra is szörnyű állapotok uralkodnak. A sok támogató „pusztán elenyésző, jelentéktelen mértékben jelenti azt, hogy Magyarország demokratikusabb, igazságosabb hellyé vált volna” – panaszolja. Persze, ebben semmi újdonság nincs, már a svéd kisiskolásoknak is elújságolta a Márton abban a bizonyos „dokumentumfilmben”, hogy itt dühöng a diktatúra. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy akkor ő mégis hogyan lehet szabadlábon, miért nem a recski kőfejtőben múlatja az idejét? S miképpen lehet saját szerkesztősége, hogyan csatornázhat magához adóforintokat egy zsarnokságban? Nyilván ez egy ilyen ravasz diktatúra. Kiegyensúlyozott, ötven–ötven százalékos médiaviszonyokkal leplezik a terrort. Hidakat foglalhatsz el, akárhányszor lebonthatod a Miniszterelnökség körüli építési kordont, dobálhatod a rendőröket, tüzes petárdákat hajigálhatsz – senki sem lövi ki érte a szemed. Ez a trükk.

A trükkök trükkje pedig az, hogy egyenesen Orbánnak köszönhető Mártonék létezése. Nem vicc, a körlevélben bevallja. „Legyen tiszta: azok a pályázatok, amelyekből a működésünkhöz szükséges bevételek jelentős része érkezik, Orbán Viktornak köszönhetőek. Mi szívesen eltekintenénk ezektől a pénzektől – csak ehhez az szükségeltetne, hogy Orbán is így tegyen a hatalomgyakorlásának autoriter eszközeivel kapcsolatban – aminek nincs reális esélye.” Ördögi ez az Orbán: úgy nyír ki, hogy hagy feltőkésedni.

Forradalmian szocialista Mártonnak a szabadpiac sem tetszik. „A szabadpiac működése miatt kilátástalanok az életkörülményeink”, ez felelős az emberi szenvedésekért, „ezért a kapitalista logika befolyását és hatását minden erőnkkel minimalizálni kívánjuk a működésünkben”. Milyen nemes lélek! Persze a „minimalizálás” előtt, alatt, után azért még jól jött a National Endowment for Democracy pár tíz milliócskája, amely a Partizánhoz csordogált. Ezt az amerikai szervezetet szokás a CIA hivatalossá tett külföldi megjelenéseként emlegetni. Robert F. Kennedy Jr. demokrata elnökjelölt-jelölt a minap azt ecsetelte: a CIA külföldi újságírókat és médiumokat pénzel. Á, badarság! S nyilván merő véletlen volt Gulyás Márton közelmúltbeli amerikai kiruccanása az Egyesült Államokba „ösztöndíjra”. Rossz az, aki rosszra gondol.

Az ember csak kapkodja a fejét. Nyugaton Marx- meg Lenin-szobrot avatnak, az európai sötétzöldek frakcióvezetője Lenint idéz az Európai Parlamentben, a honi forradalmi szocializmus zászlóshajóját pedig nem a KGB, hanem egy CIA-s fedőszervezet pénzeli. Mi folyik itt? Fura, de mintha szemlőhegyi Apró Antal anno hitelesebben aggódott volna a proletárokért, mint most ez a csodacipős Gulyás „Marxi”.

Borítókép: Gulyás Márton (Forrás: YouTube/Partizán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.