idezojelek

Magyar dalok, amelyek a zene egyetemes nyelvén megszólítottak

Az, hogy ki, milyen zenét hallgat, majdnem olyan árulkodó, mint egy baráti vagy családi kapcsolati háló. Kis túlzással egy személyiség fejlődését, állapotát lemérhetjük rajta, így azt hiszem, igazán intim dolog bárki lejátszási listája. Ám a magyar dal napja alkalmából szívem kiterítem az olvasók elé.

L.Szabó Fruzsina avatarja
L.Szabó Fruzsina
Cikk kép: undefined
Fotó: Veres Nándor

10. Charlie: Mindenki valakié (1994) 

Horváth Charlie sokaknak a nagybetűs magyar zenei ikon, a legenda. Azt hiszem, onnantól kezdve óriási rajongója vagyok, hogy a nagymamámhoz menet a családi Trabantunkban rendszeresen hallgattunk, és bár a kocsikat többször lecseréltük, ez az album és ez a szám megmaradt. Ugyan kamaszkori lázadásom idején nem értettem, mit lehet benne annyira szeretni, fiatal felnőttként ismét visszataláltam a Tátrai Bandhez, illetve Charliehoz, és azóta is ez nekem a nagybetűs komfort zene, bármikor meg tudom hallgatni, otthon érzem magam benne. Azt gondolom, meg kellett, hogy érjek erre a fajta zenére és szövegvilágra, ugyanis hosszasan kell ízlelgetni a mondanivalóját. Mondhatnám, hogy élettapasztalat szükségeltetik ahhoz, hogy felfogjuk azt, hogy valóban mindenki valakié. Persze az elgondolkodtató fordulatok és metaforák közepette László Attila gitárszólója zseniális, mindig kedvem támad rá léggitározni a szoba közepén, már ha épp immár – a tradíciót továbbörökítve – nem a saját autómban dübörög.

9. Szabó Leslie: Már nem csak 2 perc (2004)

Ahhoz a generációhoz tartozom, amelyik tiniként élhette át azt az időszakot, amikor idehaza a kereskedelmi csatornákon is berobbantak a nagyszabású, látványos tehetségkutató show-műsorok. A magyar zenei világba akkoriban csöppentem bele igazán, onnantól éreztem valóban menőnek. Az első Megasztár 2003-ban volt, amelyet akkor Tóth Vera nyert, nekem azonban Szabó Leslie volt a favorit. A mai napig is kitörölhetetlenül ott van a zenei listámban ez a szám, több Szabó Leslie szerzemény mellett. A korábbi utcazenész hangját szeretem, jó, de nem tartom igazán különlegesnek, viszont szerintem kitűnően bánik vele, ahogy a gitárral is. Arról nem is beszélve, hogy nótáinak nagy része önálló szerzemény, amely számomra mindig egy plusz pont, mert ilyenkor azt érzem, hogy a zenész nem rest szívének legmélyebb titkait kitenni a közönség elé. Így én is szívesen merülök alá ebben a szerethető, színes zenei világban.

8. Yonderboi: Egyenes labirintus (2010)

Ifjabb Fogarasi László, közismertebb nevén Yonderboi számomra mindig is a magyar világsztárt testesítette meg, aki valami nagyon unikálisat, valami nagyon nem e világit művel elektronikus zenei komponistaként. Eme választásom kissé kilóg a sorból, mivel a Petőfi Rádió Mixmag című hangjátéksorozatába készült, de ebben olyan monumentális erővel ütközik az irodalom a modern zenével, hogy nem hagyhattam ki. Hipnotikus az, ahogy Pilinszky hangja úgy keveredik a lágy dallamokkal, mintha mindig összetartoztak volna, a vers kinyílik tőle, és még érthetőbbé válik. Zeneszerzői zsonglőrmutatvány kell ahhoz, hogy a versmondás pontjai a zene dramaturgiai pontjaival tökéletesen találkozzanak. 

7. Szabó Balázs Bandája feat. Julie Rens – Hétköznapi (2014)

„Fenn van az életem egy fa tetején, senkinek le nem hozom.” Ez a mondat az, ami miatt ez a dal az örök top tízembe beírta magát. Persze a sanzonos hangzásvilág, a parányi francia szöveg, és maga Szabó Balázs zenei munkássága is megindokolja ezt. Meglepő a cselló hangsúlyossága, amely egyfajta klasszikus eleganciát ad a folkos ízű dallamhoz. A letisztult akusztikusságában is gazdag hangszerelés egy olyan meghitt, intim darabot eredményez, amelyen sírni is jó, de egy összebújós lassúzás is mehet rá. 

6. AWS X Cloud 9+ feat. JumoDaddy – Engedd el (2019)

Szorongó belső énem legnagyobb tuningja ez a szerzemény, mert amikor izgulok, csak bedugom a fülest, felszívom magam, és ordítom, hogy Engedd el! A hazai metál szcéna legjobb formációinak találkozásából csakis jó születhet, ehhez jönnek JumoDaddy elektronikus zenei elemei, amelyektől még izgalmasabb és színesebb világba csöppenünk. Persze kicsit mindig összeszorul a szívem ettől a daltól, mivel az AWS frontembere, Siklósi Örs 29 évesen 2021 februárjában leukémiában elhunyt. Azonban a fiatal zenész öröksége kitörölhetetlen, mivel bandájával a metálzenét számos magyar és nemzetközi háztartásba becsempészte A Dalban illetve az Eurovízión elért sikereikkel. 

5. Elefánt – Kár (2021)

Az Elefántot már akkor ismertem, amikor még apró klubokban játszott, de szívből örülök, hogy Szendrői Csaba és zenekara a legnagyobb fesztiválokra is eljutott, mivel a zenéjük a maga nyegle lazaságával beszippantja az embert. Okos muzsikának tartom ezt, mert egyszerre magában hordozza mainstream, slágergyanús vonalat és a különleges, underground hangzást. Amikor először hallottam a rádióban teljesen véletlenül a Kárt, akkor nagyon utáltam, azonban aznap este azon kaptam magam, hogy a gáztűzhely fölött állva ezt dúdolgatom. Azóta rosszabb napjaimon, a metrón bambán bámulva ezzel vigasztalom magam. Pluszpont számomra a klip, amely látványban, színvilágában nagyon hollywoodi. 

4. O’Sullivan: Szárnyaidon (2021)

Az ír származású, de hazánkban élő zenésznek hatalmas tisztelet, hogy angol anyanyelve ellenére kiadta Little Bird című számának magyar nyelvű változatát is, amely nem csak egy szimpla fordítás. A 30Y énekes-dalszerzője, Beck Zoli által írt szöveg hatalmas segítség abban, hogy kapcsolódjunk erre a kis altermuzsikára, amely nagy kedvencemet, Chet Fakert idézi. A keserédes hangulatú szexi melódia különleges módon tárja fel egy nő és a férfi szerelmét, egészen megbabonázza a hallgatóságot a lágyan kúszó dallam. Hangulata tökéletesen illik a nyár végi napokhoz, úgyhogy most be is kapcsolom az udvaron egy pohár bor és a legmelegebb évszak utolsó napsugarainak társaságában!

3. jóvilágvan: Lányok, lányok (2021)

A bársonyos, szépséges hang, ez a jelző jut eszembe Bokor Réka hangszínéről, akinek elbűvölő személye átüt a banda zenéjén keresztül. Nem véletlenül, mert ennek a dalnak a szövegét is a tehetséges énekesnő írta. A dalban az erős szimbólumokkal felvértezett költői világ, egy sajátos életérzés fogott meg. Ehhez jön egy szuper hangszerelés, amely a rock és a pop határmezsgyéjén mozog, grandiózus és minimalista megoldások váltakoznak benne, karcos vezérdallamok, finom vadság. Amikor fülhallgatóval élvezem, szinte lüktet tőle az egész belsőm, megmasszírozza az agyam, a szívem. Titkon minden zenétől ezt várom. Egyébként a zenekarral szembeni elfogultságom oka, hogy az együttes szlovákiai magyarként, Párkányban bevállalta már jó tíz éve a magyar nyelvű dalírást, és az azzal járó nehézségeket, de idén végre megkapták a megérdemelt színpadidőt a Sziget fesztiválon. 

2. Perrin: Álomnapló (2022)

Annyira örülök, hogy valaki az utóbbi időkben uralkodó rap és hip-hop trendcunami közepette végre a jó öreg soulhoz és funkyhoz nyúl, visszaidézve egyik nagy ikonomat, a Unitedet. Palotai Soma, azaz Perrin orgánuma is zseniálisan belesimul ebben a műfajba. Ez az a fajta, érzelmekkel átitatott, őszinte, de felesleges maníroktól mentes soulzene, amit Stevie Wonder játszana, ha ma lenne fiatal.

1. The Pontiac: Az utolsó szomorú szám (2023)

A női szívemet természetesen megdobbantja az egy szál gitáros férfi, pláne, ha valakinek ennyire különleges orgánuma van. Ez a nóta magában rejti az autentikus amerikai életérzéssel átitatott blues-rock és a hazai alter keserédes találkozását, segít bármely megfagyott szívnek felmelegedni. Egyszerűen csak úgy jó, ahogy van. 

+1. Áron András – Personal Demon (2017)

Ez a dal a kedvencem a listából. Minden alkalommal, amikor meghallom, az első pillanatban a sírás kerülget, mert annyira eltalálja hangzásában, szövegében a szívem. Bárki, aki a saját démonjaival megküzdött már, érti, miről beszélek. Még az is érzékeli, miről szól a nóta, aki nem beszél angolul, Áron András ebben a szerzeményében is bebizonyítja, hogy a zene miért is egyetemes nyelv. Erre a számra el tudok képzelni egy snittet egy amerikai filmből, amelyben épp a 66-os úton száguld valaki a szabadságtól megrészegülve egy dögös Mustang kabrióban, de ugyanúgy alkalmas arra, hogy bárki az életét, a nehézségeit, a belső harcait lepörgesse magában. 

Borítóképen: Drapos Gergely basszusgitáros (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A szerző a Mediaworks kulturális divíziója, a Kultúrnemzet videós tartalomgyártója, szerkesztő- újságírója

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Európa nem azonos Brüsszellel

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A Cigánykirály meztelen

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Sorsfeladataink az életünkben

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Veszélyes a csőcselék gyűlölete

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.