idezojelek

Rasszizmus a La Ligában

Vinícius Jr. botránya rámutat a baloldali spanyol kormányt támogató kettős mércére.

Cikk kép: undefined
Fotó: JORGE GUERRERO

Az arab nyelvű média még júniusban mély átéléssel számolt be arról az esetről, amikor Brazília a futballban tapasztalható rasszizmus elleni tiltakozásul fekete mezben lépett pályára. Tehát egy erőteljes gesztussal Brazília elhagyta ikonikus sárga-zöld mezét a mérkőzés első félidejében.

a Guinea ellen 4-1-re megnyert nemzetközi barátságos mérkőzésen a góllövőlistán és a demonstráció miatt is kiemelt helyet foglalt el. 

A Real Madrid 23 éves támadóját az elmúlt szezonban gyakran érte rasszista gyalázkodás, és Brazília úgy döntött, hogy a barátságos mérkőzés jó alkalom a visszavágásra, mivel a mérkőzést a Barcelona melletti Espanyol stadionjában rendezték.

A tudósítással az arab nyelvű médiumok mintha a néhány hónappal ezelőtti híreknek ágyaztak volna meg arról, hogy Szaúd-Arábiá­ból egy ötszázmillió dolláros ajánlat érkezett a brazilért. Ezt követően a mindig jól értesült Daily Mail arról írt, hogy Vinícius Jr. 2027-ig írt alá új szerződést a Real Madriddal, amely egymilliárd eurós felmentési záradékot tartalmaz, hogy megakadályozza a szaúd-arábiai klubok szerződtetési szándékát. A rasszista támadásokra figyelemmel pedig a világ tizenegy La Liga-szatellitirodájából álló csoport, a kaliforniai oaklandi Keegan Pierce elnökletével átfogó kampányt indított, amelynek célja a rasszizmus felszámolása a sportban és az egyenlőség előmozdítása.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindennek az előzménye, hogy a Real Madrid színes bőrű, brazil származású játékosa gyakori célpontja a rasszista sértegetéseknek a spanyolországi stadionokban. 

A Valencia–Real Madrid spanyol bajnoki mérkőzésen a hazai szurkolók egy része rasszista kifejezésekkel illette a játékost, emiatt a mérkőzést rövid időre félbe is kellett szakítani. A Vinícius-ügy rávilágít a spanyol jogszabályok hiá­nyosságára, valamint a Spanyol Labdarúgó-szövetség és a La Liga (a spanyol labdarúgóliga) rasszista cselekményekkel szembeni tehetetlenségére is.

Az utolsó csepp a pohárban az lehetett, hogy a Valencia szurkolói állítólag majomnak nevezték Viníciust, aki ezt a második félidő közepe táján jelezte a játékvezetőnek, majd úgy tűnt, hogy a támadó nem akarja folytatni a játékot, de végül a vezetőedzővel történt egyeztetés után nem vonult le a pályáról. A hosszabbításban aztán a csatár a Valencia egyik játékosával tettlegességig fajuló összetűzésbe került, amiért a bíró kiállította.

Vinícius Jr. ezt követően rasszistának nevezte a La Ligát és Spanyolországot: 

„A rasszizmus normális a La Ligában. […] Egy gyönyörű nemzet, amely befogadott engem, és amelyet szeretek, de amely egy rasszista ország képét exportálja a világba. […] Ma Brazíliában Spanyolországot a rasszisták országaként ismerik.”

 Az eset kapcsán a Real Madrid a közleményében úgy fogalmazott: 

„Úgy véli, hogy az ilyen támadások gyűlölet-bűncselekménynek is minősülnek, ezért az állami főügyészséghez, konkrétan a gyűlölet-bűncselekmények és diszkrimináció elleni ügyészséghez benyújtotta a megfelelő feljelentést, hogy a tényeket kivizsgálják és tisztázzák a felelősséget.” 

Továbbá kijelentette, hogy ezek az esetek „közvetlen támadást jelentenek a szociális és demokratikus spanyol jogállam együttélési modellje ellen”.

A sokáig megtűrt spanyol rasszizmussal szemben a brazil kormány is reagált a történtekre, szerintük Vinícius többször is rasszista visszaélések célpontja volt ebben az évadban, és ez az incidens egy újabb megengedhetetlen epizód. A külügyminisztérium közölte: 

„Mélységes sajnálatunkat fejezzük ki amiatt, hogy mindeddig nem tettünk hatékony intézkedéseket e rasszista cselekmények megismétlődésének megakadályozására és elkerülésére.”

 Sürgette a spanyol kormányt és a sporthatóságot, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket az elkövetők megbüntetése és e cselekmények megismétlődésének megelőzése érdekében. Brazíliában pedig több tüntetést is szerveztek a rasszizmus ellen a spanyol konzulátus előtt, valamint a riói Krisztus-szobor kivilágítását is lekapcsolták, hogy az sötétbe boruljon.

A baloldali spanyol kormány halovány reakciója sem maradt el, Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök kijelentette, hogy a futballban zéró tolerancia érvényesül a rasszizmussal szemben. Hozzátette: 

„A sport a tolerancia és a tisztelet értékein alapul. A gyűlöletnek és az idegengyűlöletnek nincs helye futballunkban és társadalmunkban.”


Az európai labdarúgás diszkriminációellenes szervezetének (FARE) ügyvezető igazgatója, Piara Powar a BBC-nek elmondta, hogy ebben a szezonban 11 rasszista esetet regisztráltak a stadionokon belül, és hogy a spanyol futball most válságban van. Ez az a szervezet, amely kellő muníciót szolgáltatott bizonytalanságával a hazai balliberális portáloknak, hogy a történelmi nagy-magyarországos szimbolika ellen hergelhessenek. A FARE sokak szerint ugyanakkor finoman meg is védte a helyzetet:

 „A spanyol szabályozás zavaros. Senki sem tudja igazán, hogy a spanyol szövetségnek vagy a kormánynak kellene-e lépnie. Hiányzik a felelősségvállalás, és hiányzik az, hogy egyetlen szervezet is előálljon, és azt mondja, hogy mi vállaljuk a felelősséget ezért, és végigvisszük az intézkedéseket, amíg nem kezdünk el látni némi változást.”

A Spanyol Labdarúgó-szövetségben és a La Ligában tehát hiányoznak a rasszizmus elleni mechanizmusok. Az említett szervek saját hatáskörben nem tudnak érdemben fellépni: a rasszista eseteket az ügyészséghez vagy a sportban előforduló erőszak, rasszizmus, idegengyűlölet és intolerancia elleni állami bizottsághoz tudják továbbítani.

Pedig a spanyol büntető törvénykönyv gyűlölet-bűncselekményről szóló 510. cikke elég egyértelműen szankcionálja a rasszista megnyilvánulásokat. Sőt létezik egy „A sportban előforduló erőszak, rasszizmus, idegengyűlölet és intolerancia elleni július 11-i 19/2007. törvény”, illetve egy 203/2010. február 26-i királyi rendelet a sportban előforduló erőszak, rasszizmus, idegengyűlölet és intolerancia megelőzéséről szóló jogszabály jóváhagyásáról. Mindhárom norma jól használható lenne ilyen esetekben.

Sőt elvileg működik egy úgynevezett Állami Bizottság a sportban előforduló erőszak, rasszizmus, idegengyűlölet és intolerancia ellen, amelyet a Spanyolország által vállalt nemzetközi kötelezettségvállalások, elsősorban a sportesemények, különösen a labdarúgó-mérkőzések miatti erőszakról és a nézők általi megzavarásról szóló európai egyezmény aláírása után hoztak létre a korábbi sporttörvényben.

Lassan, de a nemzetközi nyomás hatására is született néhány verdikt az ügyben. Vinícius piros lapját utólag eltörölték, míg a kiállításban kulcsszerepet játszó VAR-felügyelő játékvezetőt levették a további meccsekről (ennek oka az volt, hogy amikor a játékosok összeugrottak, a VAR csak Vinícius ütését mutatta meg, azt viszont nem, hogy előzőleg a valenciai játékos a nyakánál fogva ragadta meg a brazilt).

A Valenciát első körben 45 ezer eurós bírság megfizetésére, továbbá öt mérkőzésre szóló szektorbezárásra büntette a szövetség, ám ezt később a klub fellebbezése nyomán 27 ezer eurós pénzbüntetésre és hárommeccses korlátozásra csökkentették. A három – 18 és 21 év közötti – elkövetőre öt-öt ezer eurós (körülbelül 1,85 millió forint) bírságot szabott ki

 a sportban előforduló erőszak, rasszizmus, idegengyűlölet és intolerancia elleni állami bizottság a rasszista megjegyzések miatt, és egy évre eltiltották őket a stadionoktól (a Valencia örökre kitiltotta az érintett szurkolókat a stadionjából).

A Viníciusszal szembeni további dokumentált (!) rasszista esetek a 2022/2023-as szezonban azonban megközelítik a fél tucatot, többnyire jogkövetkezmény nélkül.

 A La Liga több mint kétszáz színes bőrű játékos otthona, és nagyon úgy tűnik, hogy a baloldali kormány is inkább szeretné eltussolni ezeket az incidenseket.

 A spanyol sajtóban a brazil klasszist sokan provokatőrnek tartják, aki nemcsak a pályán mutatott játékával, hanem a gesztusaival is hergeli az ellenfél fanatikusait. A legfelháborítóbb az a széles körben elterjedt „magyarázat”, hogy a brazil támadónak direkt módon az ellenfél szurkolói irányába tanúsított provokatív gólöröme (korábban ezt nevezték a spanyol újságírók „majomkodásnak”), a rendszeres kimutogatások és egyéb provokatív gesztusok is közrejátszhatnak abban, hogy – a valenciai esetet is beleértve – a 2022/2023-as spanyol évad kilenc rasszista inzultusából nyolc Vinícius ellen irányult. Brüsszel, Strasbourg és az összes érzékeny bürokrata pedig mélyen hallgat, de gondoljunk bele, mi lenne, ha mindez hazánkban történne.

A szerző alkotmányjogász

Borítókép: Vinícius Junior, a Real Madrid brazil játékosa (Fotó: Europress/ AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.