idezojelek

Orbán Viktor példa a spanyol konzervatívoknak

Európa nem szabad, mert a szabadság az igazság kimondásával kezdődik.

Ricardo  Ruiz de la Serna avatarja
Ricardo Ruiz de la Serna
Cikk kép: undefined
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Spanyolországban az olyan szavak, mint a nemzet, egyfajta tabunak számítanak, kivéve, ha katalán vagy baszk szeparatistákról van szó. Talán ez az oka, hogy innen, a távolból olvasva Orbán Viktor szavai nem homlokráncolást váltanak ki, hanem inkább bátornak és hazafiasnak hangzanak a konzervatívok körében. Nyugat-Európában és konkrétan Spanyolországban a kormányok a progresszív konszenzus mellett tették le a voksukat ahelyett, hogy a nemzeti érdeket védelmeznék. Valójában a spanyol baloldal számára már a „nemzeti érdek” fogalma is túl radikálisnak hangozhat. Végül is – morogják – hogyan is aránylik egy nemzet érdeke az emberiség hasznához? Ez természetesen hamis dilemma, de az európai baloldal olyan régóta tagadásba burkolózott, hogy mindennapossá váltak a csalárd dilemmák.

Orbán Viktor néhány héttel ezelőtt azt mondta Tucker Carlsonnak:

 Az egyik oldalon Európában és valószínűleg az ön hazájában is, de Európában egyértelműen olyan emberek csoportjai találhatók, akik úgy gondolják, hogy a legfontosabb dolog a világon a saját egójuk, saját maguk, az »én«. Ez a világ közepe. A másik tábor, a társadalom másik része pedig olyan emberekből áll, akik úgy gondolják, hogy ez nem igaz, mert vannak bizonyos dolgok, melyek fontosabbak, mint az »én«, mint a saját egóm. Isten, haza, család. És mivel ezek fontosabbak nálam, ezeket magasabb szinten kell szolgálnom.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Attól tartok, Nyugaton nem vagyunk hozzászokva az ilyesfajta nyelvezethez. Sem Franciaországban, sem Portugáliában, és persze Spanyolországban sem. Egyetlenegy spanyol miniszterelnök sem beszélt így az elmúlt mondjuk két évtizedben. Annak dacára nagyon ritkán ejtették ki a szájukon a „spanyol nemzet” kifejezést, hogy a miénk az egyik legrégebbi nemzet Európában. 

Az Isten, haza, család fogalmainak lebontása több mint negyven évvel ezelőtt kezdődött meg Spanyolországban, és felgyorsult az úgynevezett La Movida időszaka alatt, amely a kreativitás ígéretes felszínre töréseként kezdődött, majd a baloldal kultúrbizniszeként végződött.

 Vagyis az eredete nem a politikai szinthez, hanem a baloldali értelmiségiekhez és művészekhez köthető. A tömegkultúrát a baloldali elitek részéről olyanok ejtették túszul, mint a filmrendező Pedro Almodóvar, a dalszerző Víctor Manuel – aki pedig fiatal korában Franco tábornokot éltette –, valamint mára jórészt elfelejtett punkzenekarok. Miközben kikeltek a hagyományos, így a vallási ünnepek, valamint a bikaviadalok ellen, az olyan televíziós műsorok, mint a La bola de cristal (Kristálygömb) a kommunista dogmákat sulykolták a gyerekekbe. A kultúra eszméjét olyan szlogenekkel értékelték le, mint „a szemét kultúra, a kultúra szemét”. Istent – néhány kivétellel a vasárnap délelőtti műsorokban és egyes ünnepeken, például karácsonykor – egyszerűen száműzték a közéletből.

Ennek következményei ma láthatók Spanyolországban. Felemelkedőben vannak a szeparatista pártok, válságban a család – hazám szörnyű demográfiai telet él át –, a megalapozatlan remény szerint pedig a bevándorlás lesz a megoldás a születések elmaradására. Az említett interjúban Orbán Viktor határozottan kiállt a szabadság mellett: 

A liberális szó eredetileg szabadságot jelentett. De jelenleg Európában a liberális szó azt jelenti, hogy a szabadság ellensége vagy, mert hegemonikus elvárásokat támasztasz a társadalommal szemben az emberrel kapcsolatos értékeket és elképzelést illetően is. Tehát a liberálisok ellenzik a szabadságot. Mi így látjuk ezt.

 Ez felidézte bennem azt is, amit a magyar miniszterelnök 2016. március 15-én mondott: 

Európa nem szabad, mert a szabadság az igazság kimondásával kezdődik. Ma Euró­pában tilos kimondani az igazságot. Fonják akár selyemből is, a szájkosár az szájkosár marad.

Spanyolországban egyre nő az aggodalom a politikai korrektség, általában véve pedig amiatt, ahogy a baloldal közmegegyezést gyárt és konszenzust kohol. Ennek legvilágosabb példája talán az Agenda 2030 fenntarthatósági programcsomag, amelynek színes logója politikai talizmánná vált. Pár hete José Manuel García-Margallo a jobbközép Néppárt részéről kijelentette, „az Agenda 2030 az evangélium”. Ugyan ez bizarrnak és istenkáromlónak hangozhat, az ilyesfajta baloldali konszenzus az európai politika meghatározó vonalává lett, és leszámítva a jobboldali Vox pártot, Spanyolország sem kivétel ezalól. Orbán szavai arra emlékeztetnek, ami elveszett a baloldali tömegkultúra rétegei alatt, amelyeket egyébként a 2011–18 közötti spanyol jobbközép kormányok is osztottak, nem pedig szembeszálltak velük. 

A jobbközép stratégia valójában abból állt, hogy begyűjtötték a jobboldali szavazatokat, majd baloldali politikát ültettek a gyakorlatba. Az ebből a politikai csapdából való kitörés szükségleteként jött létre a Vox, Spanyolország mai jobboldali pártja.

A vita azonban főként civilizációs jellegű és jóval túlmegy a jobboldal és a baloldal közötti különbségeken. A végső kérdés az, hogy milyen társadalomban akarunk élni. A magyar kísérlet ebből a szempontból is érdekes. 

Amikor Orbán Viktor arról beszél, „nekünk az emberrel és a társadalommal kapcsolatos értelmezésünk keresztény és nemzeti, egy hagyományos értelmezés”, akkor annak a Spanyolországnak az emlékét idézi fel, amely nem tűnt el, de amelyet semmibe vesznek a baloldali elitek. Talán éppen ezért válik divatossá Magyarország a spanyol konzervatívok köreiben.

A szerző madridi politikai elemző, történész és egyetemi tanár

 

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő és Santiago Abascal, a spanyol Vox párt elnöke a karmelita kolostorban 2023. június 2-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A valódi szélsőségesek baloldaliak

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Ügynökök, spiclik, egyéb hazaárulók

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Hogyan tovább, Ferencváros?

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Nem akarunk woke-keltetőt Józsefvárosban

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.